Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

3. marts 1998

Justitsminister skal i samråd om PET
*Enhedslisten vil have kaldt justitsminister Frank Jensen (S) i samråd inden folketingsvalget den 11. marts.
Partiet vil have undersøgt, om der er flertal i Folketinget for at få nedsat en uvildig undersøgelseskommission til at kulegrave sagen om PET's overvågning af Socialistisk Arbejderparti (SAP) i 1982-1983. Enhedslistens udmelding kommer efter, at TV 2 i et program søndag afslørede, at et tidligere medlem af SAP var betalt agent for Politiets Efterretningstjeneste PET.

Urolighederne fortsætter i Kosovo
*Serbisk politi slog i går hårdt ned på tusinder af albanske demonstranter i byen Pristina i den serbisk-kontrollerede Kosovo-provins.
Samtidig demonstrede mere end 1000 kosovo-albaniere foran FN's hovedkvater i Geneve efter weekendens blodige uroligheder, hvor mere end 20 mennesker blev dræbt.
De opfordrede FN til at gribe ind i konflikten, som de kalder den seneste "serbiske terrorbølge". Albanerne frygter nye aktioner rettet mod befolkningen.

Schröder sikrede sig en kæmpe valgsejr
*Det endelige valgresultat fra det tyske delstatsvalg i Niedersachsen cementerede ministerpræsident Gerhard Schröders voksende popularitet.
Socialdemokraten vandt delstatsvalget stort med 47,9 procent af stemmerne, og som socialdemokratiets nykårne kanslerkandidat udgør han en reel trussel mod Kohl.
De Grønne sluttede på syv procent, mens de Frie Demokrater (FDP) ikke nåede over spærregrænsen på fem procent, da partiet kun opnåede 4,9 procent af stemmerne.
SPD's resultat bevirker, at partiet bevarer sit absolutte flertal i Landdagen, hvor partiet sidder på 83 mandater. CDU har 62, mens De Grønne har 12 pladser.

Kofi Annan advarer irakerne
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, kom i går med en kraftig advarsel til irakerne - hvis de overtræder den aftale, som i sidste uge blev underskrevet af Iraks udenrigsminister Tareq Aziz og Kofi Annan, så vil USA få nemt ved at vinde støtte i FN's sikkerhedsråd til et militært angreb.
Aftalen garanterer FN's våbeninspektører uhindret adgang i Irak og det forventes at inspektørerne genoptager deres arbejde i Irak snarest muligt.

Skarp kritik af bydelsrådsformand
*SF's næstformand, Christine Antorini kritiserer skarpt sin tidligere partifælle, den omstidte formand for Østerbro Bydelsråd, Kjeld Lykke efter, at han har meddelt, at han alligevel ikke trækker sig som formand. Hun mener, at Kjeld Lykkes opførsel giver bydelsrådene et dårligt image.
Samtidig har tillidsrepræsentanterne for personalet i administrationen i bydelsrådet besluttet at klage til Arbejdstilsynet over dårligt psykisk arbejdsmiljø.
"Der er ikke mere "ånd" at hente hos personalet. Derfor har vi fundet det nødvendigt at råbe vagt i gevær, da hele bydelens administration efter vores opfattelse ligger død," lyder det fra tillidsrepræsentanterne.
Ifølge Kjeld Lykke tilbød han at trække sig på den betingelse, at den oprindelige konstitueringsaftale mellem SF, Venstre og de radikale fortsatte. Istedet har SF indgået en ny aftale med Socialdemokratiet, Enhedslisten og de konservative og derfor føler Kjeld Lykke sig ikke forpligtet til at trække sig. Han har siden meldt sig ud af SF.
I dag er der nyt møde i bydelsrådet, hvor medlemmerne skal forsøge at gennemføre konstitueringen i de forskellige udvalg.

Miljøet skal være tema i valgkampen
*Danmarks Naturfredningsforening vil offentliggøre politikernes holdninger til miljøet, så vælgerne ved, hvad politikerne står for, inden der skal sættes kryds ved Folketingsvalget den 11. marts.
Danmarks Naturfredningsforening har sendt et spørgeskema til alle genopstillede politikere, hvor de blandt andet skal svare på, om de går ind for at forbyde pesticider i landbruget for at beskytte grundvandet og den biologiske mangfoldighed. Danmarks Naturfredningsforening mener ikke, natur og miljø er blevet prioriteret nok i valgkampen, og derfor vil de offentliggøre politikernes svar, så vælgerne ved, hvem der mener hvad.

Borgerlige vil ophæve fagligt monopol
*CD's og de Konservatives arbejdsmarkedspolitiske ordførere er villige til at begrænse eller afskaffe fradragsretten for faglige kontingenter, skrev Ugebrevet Mandag Morgen i går.
Samtidig har V og K i et fælles valgudspil lovet at etablere tværgående a-kasser allerede inden for de første 100 regeringsdage. Det vil reelt ophæve fagbevægelsens monopol på a-kasserne.
Arbejdsmarkedsforskeren Steen Scheuer, Handelshøjskolen, vurderer, at det mest dramatiske perspektiv ved indgreb mod fradragsret for kontingenter og etablering af tværgående a-kasser er udsigten til konkurrerende fagforeninger og dermed ophævelse af den klassiske danske enhedsfagbevægelse.

Flere klager over mobning på arbejdet
*Stress, mobning og chikane er et voksende problem på danske arbejdspladser, og bedriftsundhedstjenesterne melder om ventetider på op til et halvt år for medarbejderede, der ønsker at snakke med en psykolog. Det på trods af, at bedriftsundhedstjenestene i løbet af de sidste tre år har fordoblet antallet af ansatte psykologer fra 35 til 70.
Ifølge bedriftsundhedstjenesten skyldes det en større opmærksomhed omkring det psykiske arbejdsmiljø i forbindelse med udviklingen af arbejdsgangen på de enkelte arbejdspladser.

Boykot af MD-foods og kløvermølk
*Mejeriforeningens beslutning om at støtte Venstres valgkamp med 50.000 kr. får tre folketingskandidater fra SF til at opfordre til boykot af MD-foods og Kløvermælk.
MD-foods og Kløvermælk sidder på alle pladser undtagen én i Mejeriforeningens bestyrelse.
"Hvis forbrugerne vil undgå at støtte Venstres valgkamp ufrivilligt, skal de boykotte deres produkter," mener Kirsten Auken, Pia Olsen og SF's næstformand Christine Antorini.
De tre SF'ere påpeger, at Venstre selv har kritiseret fagforeningernes støtte til Socialdemokratiet.
"I fagforeningerne kan medlemmerne da i det mindste meddele, at de ikke ønsker at støtte politiske partier, og så bliver det respekteret. Men den forbruger, der køber mælkeprodukter hos købmanden eller i supermarkedet har jo ingen mulighed for at få indflydelse på, hvor hendes penge havner bagefter, siger Pia Olsen.

Kampvalg til skolebestyrelserne
*Der bliver kampvalg på cirka hver femte skole, når der i de kommende dage afholdes valg til skolebestyrelserne. Det viser en opgørelse fra forældreorganisationen Skole og Samfund, som har tal fra 321 af de i alt cirka 1700 folkeskoler. Der afholdes valg på 18 procent af skolerne.
Valget omgærdes med særlig interesse i Odense, hvor en skolebestyrelse for første gang kan få flertal af forældre til fremmedsprogede børn, og på Jersie skole i Solrød, hvor en strid mellem forældre og en lærer er mundet ud i to lister til skolevalget.
På Humlehaveskolen i Vollsmose-kvarteret i Odense så det efter opstillingsmødet ud til, at skolebestyrelsen med en enkelt undtagelse ville bestå af forældre til fremmedsprogede børn. Her er der nu opstillet en anden liste med fire danskere på.

EU og Iran går en ny epoke i møde
*EU's beslutning om at genoptage kontakten med Iran har åbnet et nyt kapitel i forholdet mellem Iran og EU, skrev det iranske dagblad Tehran Times i går.
"Det er starten på en ny epoke i forholdet mellem EU og Iran. Både Iran og EU er ofre for USA's overnationale ambitioner. Derfor skal vi forbedre samarbejdet for at mindske USAs indflydelse," stod der i bladets leder.
Sidste år fastslog en tysk domstol, at den iranske ledelse stod bag politiske drab i Berlin i 1992, og siden har EU-landene haft afbrudt al kontakt til Iran indtil nu.

Sanktioner overfor Sierra Leone
*Den danske regering har med virkning fra den 1. marts indført en række sanktioner mod militærjuntaen i den vestafrikanske stat Sierra Leone, meddelte Udenrigsministeriet i går.
Sanktionerne er en opfølgning på en resolution fra FN's sikkerhedsråd fra oktober sidste år, og omfatter blandt andet forbud mod salg, overdragelse, transport eller anden form for levering af olie eller olieprodukter samt militært udstyr til Sierra Leone. Ifølge udenrigsministeriet må der heller ikke udstedes dansk visum til medlemmer af Sierra Leones militærjunta eller til medlemmer af dens nærmeste familie. Allerede udstedte rejsepapirer til de samme personer inddrages, hedder det.

Der skal spilles efter etiske spilleregler
*Kommunernes Pensionsforsikring (KP) vil sælge deres aktier i de firmaer, der ikke overholder KP's etiske spilleregler. KP har bedt 55 af landets største koncerner heriblandt A.P. Møller og Den Danske Bank om at underskrive en etisk erklæring inden den 9. marts, hvor de skal forholde sig til blandt andet internationale miljøkonventioner og børnearbejde. Hvis virksomhederne nægter at følge denne praksis, vurderer KP selv virksomhedernes etiske politik. Og lever den ikke op til KP's etiske spilleregler vil KP sælge aktierne i det pågældende firma.

Domstol i Algeriet dømmer 22 til døden
*22 eftersøgte islamiske ekstremister blev i går idømt dødsstraf in absentia af en domstol i Algeriet. Samtidig gav domstolen fængsel på livstid til 32 andre militante muslimer, der også er på flugt fra myndighederne i det nordafrikanske land.
Blandt de dødsdømte er en leder af den forbudte Væbnet Islamisk Gruppe, Kada Benchiha, der ellers ved flere lejligheder er rapporteret død af algeriske aviser.
Den islamiske opstand i Algeriet har kostet titusinder af mennesker livet, siden myndighedernes annullering af et valg i januar 1992. Den nu forbudte Islamiske Frelserfront lå til at vinde valget.

Dianas testamente er til salg
*Der er ikke grænser for, hvad folk er villige til at betale for, sålænge det har med den afdøde Prinsesse Diana at gøre.
Efter offentliggørelsen af prinsessens testamente i går kan kopier af det købes på postkontorer i Storbritannien for 2 pund (20 kr.) stykket. Det forventes at blive en kæmpe salgssucces. Diana efterlader sig godt 21 millioner pund, hvoraf de fleste tilfalder hendes to efterladte sønner..

Hinduparti står til valgsejr i Indien
*Efter de senste valgoptællinger i går tegner det til, at Indiens hindunationalistiske parti, Bharatiya Janata Party (BJP) sammen med dets allierede, er tæt på et flertal i det indiske parlament.
De seneste valgprognoser i går gav partiet og dets allierede 256 af parlamentets 545 pladser - de har dog brug for endnu 16, hvis de skal have absolut flertal. '
BJP's leder, Atal Behari Vajpayee ville i går overfor indisk tv ikke kommentere de foreløbige valgprognoser. Partiet vil efter den endelige optælling bejle til nogle af de mindre partier i et forsøg på at danne en koalitionsregering.
Det gamle regeringsparti, Kongrespartiet, der med undtagelse af 5 år har regeret Indien siden selvstændigheden i 1947 meddelte efter de første valgprognoser, at det fortsat vil arbejde for at danne en anti BJP-alliance.
330 millioner mennesker har stemt, og først sent i dag regner man med at alle stemmer er talt op.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her