Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

14. marts 1998

Rusland truer med gengæld mod Norge
*Rusland meddelte fredag, at det forbeholder sig ret til at træffe "passende foranstaltninger" mod Norge, efter at den norske regering har erklæret fem russiske diplomater for uønskede i Norge, samt udskudt et besøg i Rusland af Norges statsminister, Kjell Magne Bondevik.
"Den russiske side forbeholder sig ret til at træffe passende foranstaltninger mod norske repræsentanter," hed det i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium.
Samtidig betegnede den russiske regering Norges beslutning som "et uvenligt skridt", skrev nyhedsbureauet Interfax.
De fem russere blev torsdag erklæret uønskede i Norge, efter at de har forsøgt at hverve nordmænd som agenter til den russiske efterretningstjeneste, oplyste den norske regering.

Bedre økonomi på Riget
*Rigshospitalet har brudt den spiral, som i mange år har givet røde tal på bundlinjen.
Hospitalets 1997-regnskab giver et driftsoverskud på ni mio. kr, skriver Berlingske Tidende.
Hospitalets samlede budget er på tre mia. kr.
"Efter nogle turbulente år har vi nu fået ro om Rigshospitalets økonomi til gavn for både patienter og personale," siger direktør Jørgen Jørgensen.

Duer ved Sellafield er radioaktivt affald
*Duer, der lever i nærheden af det britiske atomoparbejdningsanlæg Sellafield, er så radioaktivt forurenede, at de må betragtes som flyvende atomaffald.
Det oplyser miljøorganisationen Greenpeace, som i London har fremlagt nye data, baseret på prøver af fuglene. De viser angiveligt, at de fritflyvende fugle kan udgøre en alvorlig trussel mod menneskers sundhed og mod miljøet.
Sellafield-duerne er for 90 procents vedkommende forurenet med cæsium-137, svarende til en belastning på 403.000 bequerel pr. kilogram. Stoffet findes især på fuglenes fjer, der indeholder høje koncentrationer af farlige isotoper som americium og cæsium, der i britiske laboratorier ville føre til en klassificering som radioaktivt affald. Duerne udgør derfor en alvorlig helbredsrisiko for enhver, der kommer i kontakt med dem, siger Greenpeace.

Irsk regering tæt på at miste flertal
*Irlands regerende centrum-højre koalitionsregering så torsdag sit parlamentariske flertal dale til ét mandat, da regeringen på ydmygende vis tabte to suppleringsvalg til Labourpartiet.
Udfaldet af valget vil dog sandsynligvis ikke kunne fremtvinge et tidligt parlamentsvalg, da meningsmålingerne samtidig viser stor opbakning til regeringen. Målingerne viser også, at regeringen kun kunne bringes til fald, hvis venstrefløjen kunne finde sammen.

Sydkorea giver den hidtil største amnesti
*Sydkoreas nye præsident, Kim Dae-jung, gav fredag amnesti til 5,5 millioner mennesker, den største amnesti nogensinde i landet.
"Dette er den største amnesti siden dannelsen af vores nation," sagde justitsminister Park Sang-cheon på et pressemøde.
Park sagde, at amnestien blev givet for at skabe harmoni i det koreanske folk og for at hjælpe landet over den finansielle krise.
Han sagde, at amnestien ikke omfattede mennesker, der havde overtrådt valglovene, eller de, der var involveret i kollapset i Hanbo Bank sidste år.
Men den omfatter bl.a. fartovertrædere og spritbilister samt offentligt ansatte, der har været involveret i sager om krænkelser af borgere eller økonomi.

Jeltsin har åndedrætsbesvær
*Den russiske præsident, Boris Jeltsin, har pludselig fået besvær med at trække vejret, rapporterede præsidentens pressetjeneste fredag morgen.
Det blev samtidig meddelt, at Jeltsin har aflyst alle sine aftaler for fredagen.
Pressetjenesten i Kreml ville ikke oplyse, hvor Jeltsin befinder sig, eller om han er blevet indlagt på et hospital.
Jeltsin skulle fredag have mødtes med en gruppe besøgende tyske parlamentsmedlemmer, ligesom han skulle have haft et møde med den russiske stabschef, Valentin Jumasjev.

LO kræver uddannelsesplan for alle
*LO ønsker, at en del af virksomhedernes arbejdsmarkedsbidrag reserveres til virksomhedernes egen efteruddannelse.
Forslaget fra LO kom på den store uddannelsesmesse i Odense, hvor formanden for LO, Hans Jensen, også gentog LO's krav om, at alle, der har folkeskolen som eneste uddannelse, skal have ret til et halvt års uddannelsesorlov.
Dansk Arbejdsgiverforening, er tilfreds med, at LO sætter efteruddannelsen på dagsordenen.
Men det er stort set også det eneste positive, DA umiddelbart har at sige om LO's udspil

Argentinas ønsker nazister arresteret
*Argentinas regering anmodede torsdag en dommer om at arrestere tre formodede nazistiske krigsforbrydere, som efter Anden Verdenskrig flygtede fra Europa til Argentina.
"Anmodningen blev afleveret i dag ved middagstid på dommer Maria Servini de Cubrias kontor," sagde lederen af regeringens Institut mod Diskrimination, Fremmedhad og Racisme, Alvaro Fontana.
Instituttet bad også dommeren om udstede internationale arrestordrer på de tre nazister.

Tvivl om kræftfremkaldende morgenmad
*Kræftens Bekæmpelse lagde fredag en dæmper på angsten for kræftfremkaldende stoffer i morgenmandsprodukter som cornflakes, müsli og havregryn.
"Der er absolut ingen grund til bekymring," siger læge og forsker Inge Haunstrup Clemmensen til Ritzau. Ifølge ugebladet Ingeniøren kan der være kræftfremkaldende stoffer i morgenmad. En undersøgelse foretaget af Veterinær- og Fødevaredirektoratet viser nemlig, at der kan være nitrosaminer i cornflakes, müsli og havregryn.
Nitrosaminerne dannes, når produkterne tørres eller ristes i produktionen.

Bandidos fik livstid for raketangreb
*Straffen blev fængsel på livstid, da det 25-årige prøvemedlem hos Bandidos, Niels Poulsen, fredag blev fundet skyldig i raketangrebet på Hells Angels i Titangade i København.
To blev dræbt og 18 såret, da panserværnsraketten raserede klubhuset midt under den årlige Vikinge-fest i oktober 1996.

Grækenland vil med i valutasamarbejde
*Grækenland har anmodet om, at landets valuta, drachmer, optages i EMS'en, det europæiske valutasamarbejde.
"Grækenlands regering har torsdag bedt om, at den græske valuta indgår i EMS'en. Vi venter et svar søndag," hed det i en kort erklæring fra det græske informationsministerium fredag aften.
I Athen afventede børs- og finansfolk fredag en erklæring fra den græske centralbank eller fra regeringen, som skulle forklare nærmere, efter at finansmarkedet havde reageret på amerikanske rygter om, at drachmer skulle devalueres.

EU enig om flere sanktioner mod Serbien
*EU-udenrigsministre samlet til uformelt møde i Skotland enedes fredag om, at EU gennemfører yderligere sanktioner over for Serbien som følge af den fortsatte forfølgelse af etniske albanere i Kosovo.
Den britiske udenrigsminister, Robin Cook, sagde, at ministrene forsamlet i Edinburgh var blevet enige om, at EU tager skridt til straks at iværksætte en sanktionspakke, som Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavien udformede tidligere på ugen.

Kosovo-albanere afviser forhandling
*Kosovo-albanernes ledere, der siger, at flere af deres landsbyer stadig er belejret af politistyrker, boykottede fredag for anden gang forhandlinger med en serbisk regerings-delegation i Pristina.
Ibrahim Rugova, der leder det største af de etniske albaneres partier, sagde, at situationen er dramatisk i en bjergregion vest for hovedstaden Pristina, hvor op mod 80 mennesker blev dræbt under kampe med serbisk politi tidligere på måneden.
Titusinder af albanske studenter demonstrerede fredag mod de seneste ugers blodsudgydelse i den serbisk kontrollerede Kosovo-provins, samtidig med at de kosovo-albanske ledere boykottede den officielle serbiske delegation, som er på besøg.
USA sender i næste uge en udsending til Balkan for at få nabolandene til Jugoslavien til at støtte en indsats mod Milosevics "uacceptable handlinger i Kosovo".

Ikea underskriver etisk erklæring
*Den svenske møbelgigant Ikea vil i samarbejde med den internationale sammenslutning af fagforbund indenfor bygnings- og træindustrien udarbejde et etisk regelsæt, som skal gælde for koncernens 2.400 leverandører over hele verden.
Administrerende direktør for Ikea, Stig Holmqvist, underskrev fredag en hensigtserklæring, der forpligter Ikea til for fremtiden at stille krav til sine leverandører om at opfylde grundlæggende etiske og sociale regler.
Erklæringen, som også forpligter Ikea til at overholde de eksisterende internationale konventioner på området, blev præsenteret på et pressemøde i København fredag.

Tre kvæstet af bombe på Vestbredden
*En bombe i Østjerusalem sårede fredag tre palæstinensere, og både israelske og palæstinesiske sikkerhedsstyrker på Vestbredden blev sat i højeste alarmberedskab.
Bomben fredag i Østjerusalem sprængtes formentligt ved en fejltagelse, sagde en israelsk polititalskvinde, der mente, at den var beregnet på at blive sprængt i Vestjerusalem.
De palæstinensiske selvstyremyndigheder sagde imidlertid, at det kunne være jødiske ekstremister, som havde anbragt bomben, der sårede to børn og en kvinde let.

Ny spil om livet i Korsbæk
*Den folkekære Matador-serie har givet anledning til konstruktion af et spil, som danskerne nu vil kunne divertere sig med. Korsbæk-spillet hedder spillet som af gode grunde ikke kunne hedde Matador.
Det betegnes som en krydsning mellem spillene Matador og Trivial Persuit og er udviklet af to unge fynboer Claus Corfixen og Janus Madsen, der selv oplyser, at de i de sidste tre-fire år har været "besat" af tv-serien Matador.

Fagbevægelsen på barrikaderne
*Fagbevægelsen markerede fredag landet over dens utilfredshed med forløbet af overenskomstforhandlingerne.
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening, (DA), blev arbejdet nedlagt på 84 virksomheder med tilsammen godt 6000 ansatte, og det svarer til en procent af de ansatte på DA's medlemsvirksomheder.
Skt. Annæ Plads i København varpakket ind i røde faner, da cirka 600 medlemmer af en række fagforeninger trodsede slud og kulde. Efter en lettere opvarmning til revolutionære sange fra en blokvogn gjorde flere talere det klart, at hvis arbejdsgiverne ikke vil forhandle, så får de en storkonflikt.
"Der er Dansk Arbejdsgiverforening med Dansk Industri i spidsen, der ikke vil forhandle. Derfor bærer de, og kun de, ansvaret for en eventuel konflikt. Og hvis de vil have konflikt, så får det, og jeg garanterer for, at det ikke bliver en kolonihavekonflikt," sagde formanden for Byggefagenes Samvirke Anders Olsen.
Torsdag aften gjorde forligsmand Asbjørn Jensen det meget klart, at der nu er tale sidste chance, hvis ikke det skal ende med konflikt.
"Hvis ikke der viser sig reelle muligheder for enten enighed eller basis for et mæglingsforslag for det samlede LO/DA-område, så er der ikke basis for at udsætte konflikten," sagde han.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her