Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

11. marts 1998

Skarp kritik af EU's kinapolitik
*Den fremtrædende kinesiske systemkritiker, Wei Jingsheng, angriber EU-landene for at have valgt at samarbejde med Kina på menneskerettighedsområdet i stedet for fortsat at fordømme den kinesiske ledelse.
Angrebet kommer umiddelbart før Wei Jingsheng skal mødes den britiske udenrigsminister Robin Cook.
"Robin Cook har lagt en forkert politik i forhold til Kina. Intet godt for hverken ham selv eller hans parti kan blive resultatet af denne politik," siger Wei før besøget i Storbritannien, der har formandsskabet for EU.
Den 47-årige systemkritiker, der har siddet 17 år i fængsel for sine meninger i Kina, påpeger, at "der ikke har været nogen fremskridt i menneskerettighederne" i Kina og mener, at EU bør opretholde den "hårde linje" overfor Kina.

Folkevalgt leder vender hjem fra eksil
*Sierra Leones folkevalgte præsident, Ahmad Tejan Kabbah, der blev væltet ved et militærkup i fjor, vendte i går tilbage til hovedstaden Freetown efter godt 10 måneders eksil i nabolandet Guinea.
Kabbas valgsejr ved flerpartivalget i 1996 satte en stopper for fire års militærstyre, men han fik kun lov til at sidde til maj 1997, før utilfredse soldater og officerer afsatte ham.
Konflikt og usikkerhed i Sierra Leone har siden 1991 kostet henved 30.000 mennesker livet og lagt landets økonomi i ruiner.
Kabbahs tilbagevenden har skabt håb blandt landets fire millioner indbyggere om, at de nu kan starte på en frisk.

Armeniere sendes hjem til uvis skæbne
*Udlændingestyrelsen er begyndt at inddrage opholdstilladelser til armeniere, der har fået asyl i Danmark, selvom der er usikkerhed om, hvad der vil ske i Armenien efter præsidentvalget i næste uge. Det er den såkaldte tre-årsregel, som har sat inddragelserne i gang.
Iagttagere frygter, at en mere nationalistisk og uforsonlig præsident vil blive valgt. Sker det, kan fredsprocessen med Aserbajdsjan om den armenske enklave Nagorno-Karabakh blive sat tilbage og situationen blive usikker.

Resultatløst møde i forligsen
*"Det ser sort ud," sagde forligsmand Asbjørn Jensen efter gårsdagens møde med LO og Dansk Arbejdsgiverforening, der ikke bragte arbejdsmarkedets parter tættere på en løsning af konflikten.
Forligsmanden har indkaldt både transportområdet samt bygge- og anlægsområdet til forhandlinger i Forligsinstitutionen torsdag - et forsøg på at hive en overenskomst hjem, så den varslede storkonflikt kan undgås. Men arbejdsgiverne fastholder, at industriens område skal være toneangivende, og derfor er usikkert om forligsmand Asbjørn Jensen opnår et resultat.
"Med den strategi, arbejdsgiverne har lagt, styrer vi lige med afgrunden," sagde LO-formand Hans Jensen umiddelbart efter mødet.

Tre palæstinensere dræbt på Vestbredden
*Israelske tropper skød og dræbte tirsdag tre palæstinensere og sårede mindst tre andre ved en af hærens kontrolposter på Vestbredden, sagde israelske embedsmænd.
De israelske grænsesoldater åbnede ild mod den palæstinensiske Ford Transit, som hen under aften var på vej hjem med de palæstinensiske arbejdere fra deres jobs i Israel.
Da bilen kørte igennem kontrolposten, ramte den en israelsk soldat, der blev lettere kvæstet, og så blev der skudt. En talsmand for de palæstinensiske selvstyremyndigheders leder, Yasser Arafat, holdt Israels regering ansvarlig.
"Vi fordømmer, at hæren skyder på civile, og vi holder de israelske myndigheder ansvarlige," sagde Nabil Abu Rudeina.

Grundlovssagen: Aftalesystemet truet
*EU's regulering af forholdene på det danske arbejdsmarked er en trussel mod den danske aftalemodel og griber direkte ind i i det danske overenskomstsystems centrale nervebaner.
Sådan argumenterede en af sagsøgerne i Grundlovssagen, Christian Harlang, da han i går i Højesteret fremlagde sit indlæg i Grundlovssagen.
Han nævnte blandt andet direktivet om børnearbejde, arbejdstidsdirektivet, regler om daglig hviletid, arbejdsmiljøregler og direktiv om ligebehandling af mænd og kvinder som eksempler på sager, arbejdsmarkedets parter kan "klare langt bedre end EU."
Udviklingen hen imod en stigende EF- og EU-regulering er vel at mærke et resultat af en "snigende udvikling", fremførte Harlang. For da et flertal af danskerne den 2. oktober 1972 stemte Danmark ind i EF, kunne ingen forudse den udvikling, tvætimod fik danskerne løfter om det modsatte, påpegede han. Grundlovssagen fortsætter i dag.

USA-udsending opfordrer Milosevic til fred
*Den amerikanske udsending til Balkan, Robert Gelbard, beskyldte tirsdag den serbiske ledelse for at bruge "brutal, upassende og overvældende" magt over for de etniske albanere i den urohærgede Kosovo-provins.
Samtidig nægtede pårørende til de albanske ofre for konflikten tirsdag fortsat at begrave deres døde, før de er blevet undersøgt af retsmedicinere. Albanerne ønsker at få slået fast, at det er serbisk politi, der står bag drabene. I alt 49 lig ventede tirsdag i byen Srebica på at blive begravet.
"Det er umuligt, at der er finder provokationer sted, som kan retfærdiggøre en sådan optrapning af volden fra myndighedernes side," sagde den amerikanske diplomat efter et møde med Kosovo-albanernes leder, Ibrahim Rugova.
Robert Gelbard opfordrede de jugoslaviske ledere til at skabe grundlag for en dialog.

Sonia Gandhi skal redde Kongrespartiet
*Sonia Gandhi - enken efter Indiens tidligere premierminister Rajiv Gandhi - er rede til at overtage lederskabet af Kongrespartiet, efter at partiets præsident Sitaram Kesri mandag valgte at træde tilbage, sagde en af Gandhis nære medarbejdere.
Kongrespartiet - fik kun 141 pladser i det 545 pladser store underhus. Det er tæt ved at være det værste resultat, partiet nogensinde har fået ved et valg, siden det kom til magten første gang i 1947.
Partiets hovedrival - det hindu-nationalistiske BJP - står til at overtage regeringsmagten.

Kohl afviser to chefer for EU's centralbank
*Den tyske forbundskansler, Helmut Kohl, afviste tirsdag spekulationer om, at EU kan beslutte at opdele den første embedsperiode for chefen i den kommende Europæiske Centralbank i to halvdele for at få bilagt en strid om, hvem der skal være centralbankens øverste leder.
"Maastricht traktaten fastslår meget tydeligt, at embedsperioden for centralbankchefen er otte år," sagde Kohl.
Frankrig og Tyskland vil have afklaret spørgsmålet om Den Europæiske Centralbanks leder inden den 1. maj, hvor EUs ledere ved et topmøde skal udpege de kommenede ØMU-lande.

Somaliere vil væk fra Danmark
*De Somaliske Foreningers Fællesråd i Danmark har besluttet at anmode FN's Flygtningehøjkommissariat om at finde et sikkert land for de somaliske flygtninge, der bor i Danmark.
"Vi er i Danmark udsat for psykisk undertrykkelse - foruden stadig flere tilfælde af fysisk vold. I nogle tilfælde har det ført til selvmord blandt mine landsmænd. Selv en af vore landsmænd, der har boet i Danmark i 16 år, vil helst væk," siger bestyrelsesmedlem i Fællesrådet, Musse Sheikh til Ritzaus Bureau.
FN's Flygtningehøjkommissariat råder over en kvoteordning, som somalierne i Danmark håber kan hjælpe dem til et sikrere land. Musse Sheikh nævner Canada, New Zealand og Australien som lande, hvor forholdene for somaliske flygtninge er langt bedre end i Danmark.
Han anslår, at der bor mellem 8000 og 9000 somaliere i Danmark.

Uenighed om støtte til gymnasieelver
*Danske Studerendes Fællesråd (DSF) støtter de strejkende gymnasieelevers krav som er stillet i protest mod undervisningsminister Ole Vig Jensens bebudede opstramninger for mødepligt afskaffelsen af automatisk oprykning i gymnasiet.
Mens DSF bakker op om gymnasieelevernes aktioner, så meldte Gymnasieelevernes Landsorganisation (GLO) i går, at Ole Vig Jensens stramninger er "et skridt i den rigtige retning." GLO henviser blandt andet til en undersøgelse, som GLO har foretaget blandt 400 gymnasieelever, der viser, at 75 procent af eleverne mener, at "der er mange, der som ville få mere ud af en anden uddannelse." GLO påpeger, at "det er i elevernes egen interesse," at fraværsprocenten sættes ned.

Studenteroprør i Indonesien
*Tusindvis af indonesiske studenter gik tirsdag på gaderne over hele Indonesien for med fredelige demonstrationer at protestere imod, at præsident Suharto for syvende gang blev 'genvalgt' til indonesisk præsident i endnu dem år.
Der var skrappe sikkerhedsforanstaltninger ved mange universitetsområder, men soldater og uropoliti greb ikke ind.
De studerende bar bannere, der langede ud efter Folkets Rådgivende Forsamling, som har et flertal, der kontrolleres af Suharto, og som genudnævnte ham til præsident.
Leder på bagsiden

Diktator indtager senatet i Chile
*Der var voldsomme demonstrationer i Chiles hovedstad i går, da den tidligere diktator, general Augusto Pinochet, trådte tilbage som hærchef efter 24 år - for i dag at indtræde som livsvarigt medlem af senatet.
Karriereskiftet har udløst voldsomme protester blandt befolkningen i Chile, der ikke har glemt Pinochets diktaturstyre fra 1973 til 1990. Politiet blev sat ind med tåregas mod demonstranterne, der anklager Pinochet for brud på menneskerettighederne, herunder tortur, bortførelser og drab under hans 17 år lange regeringstid. Henved 3000 mennesker "forsvandt" under Pinochets styre.

Jesus var en mand - og sådan er det
*To kardinaler fra Vatikanet fastslog tirsdag, at kvinder stadig ikke kan blive diakoner i den romersk katolske kirke.
"Jesus var en mand. Det er den fundamentale og teologiske forklaring for mig," sagde kardinalen Pio Laghi.
Laghi, som er den øverste leder af Vatikanets menighed for uddannelse af katolikker, fremførte sit synspunkt på en pressekonference, som handlede om nye retningslinjer for diakoner.
Kirken mener, at kvinder ikke kan være diakoner, fordi Jesus disciple var mænd. Kvindegrupper har protesteret mod argumentet, fordi de mener, at Jesus valgte mænd til disciple på grund af datidens moral, og tiden i dag er en anden.

Olieforurening i Vadehavet
*Det lykkedes tirsdag at aflive omkring 750 af de mindst 2.000 sortænder, der er ramt af et endnu et tilfælde af olieforurening ved Fanø og spidsen af tangen Skallingen vest for Esbjerg.
"Vi fortsætter aflivningen af de olieramte fugle i morgen. Mindst 2.000 er ramt, men det er svært at få det fulde overblik, for fuglene kommer først ind på kysten, når de bliver tilstrækkeligt afkræftede," sagde vildtkonsulent Ole Daugaard Petersen.
Den nye olieforurening sker kun en måned efter, at andre 6.000 havfugle i de samme områder måtte lade livet som følge af olieudslip fra et skib eller et oliefelt. Forureneren blev dengang aldrig fundet.
Forureningen ligner ifølge beredskabschef Jan Jepsen fra Fanø Kommune den seneste i februar bortset fra, at olieklatterne denne gang er lidt større - på størrelse med en knyttet hånd.
En rundflyvning med et miljøfly viste i går, at de hårdprøvede kyster omkring Vadehavet tilsyneladende slipper for mere olie i denne omgang. Aflivningen fortsætter i dag.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her