Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

10. marts 1998

Begrænsede sanktioner mod Milosevic
*Den såkaldte kontaktgruppe, som i går mødtes i London for at drøfte urolighederne i den jugoslaviske Kosovoprovins, er blevet enige om at fastfryse den jugoslaviske regerings værdier i udlandet, hvis ikke præsident Slobodan Milosevic inden for de kommende par uger ændrer sin hårdhændede politik i Kosovo-provinsen.
Rusland modsatte sig vidtgående aktioner overfor Milosevic men støttede derimod, at kontaktgruppen, som består af Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Rusland, USA samt Italien, sender en mægler til Jugoslavien.
Mere end 50.000 mennesker demonstrede i går i Kosovo mod det serbiske politis blodige angreb på etniske albanere i Kosovo, hvor mere end 50 mennesker blev dræbt.
I følge oplysninger fra Kosovo var der 12 børn og 14 kvinder blandt de dræbte.

Danskere lider efter tjeneste i Golfen
*Hver femte af de op mod 700 danskere, der var udsendt til Golf-området efter krigen i 1991, har så alvorlige eftervirkninger, at lægerne har anmeldt deres sag til Arbejdsskadestyrelsen.
Styrelsen har hidtil afvist halvdelen af sagerne, og kun ganske få har udsigt til erstatning, skriver Politiken mandag.
"Det er ikke usædvanligt, at der i den slags sager er stor forskel på lægernes bedømmelse og den regelrette, juridiske vurdering. Men jeg vil tro, at en del af de afviste sager måske kan tages op igen, når vores undersøgelse er blevet præsenteret i sin færdige form," siger overlæge, professor, dr.med. Finn Gyntelberg fra den arbejds- og miljømedicinske klinik på Bispebjerg Hospital. Han afleverer i dag den færdige undersøgelse til Forsvaret.

Politifolk med i frygtede dødspatruljer
*En parlamentskomite i Brasilien har fastslået, at politifolk har indgået i dødspatruljer i ni ud af landets 27 delstater, oplyste nyhedsbureauet Estado.
Ifølge parlamentets menneskerettighedskommision er dødspatruljerne mest aktive i delstaten Mato Grosso do Sul nær grænsen til Paraguay og Bolivia, hvor der skete 87 drab i de første syv måneder af 1997.
Mellem den 1. januar og 30. november sidste år modtog kommissionen 361 angreb på menneskerettighederne i hele Brasilien.
Sagerne spændte fra overgreb på homoseksuelle, dødstrusler, over tortur og drab.

FN advarer mod at sende flygtninge hjem
*FN's Flygtningehøjkomissariat (UNHCR) advarede i går europæiske regeringer mod at sende afviste asylansøgere tilbage til Kosovo-provinsen i Jugoslavien.
"På grund af den aktuelle situation, opfordrer UNHCR til - ud fra humanitære årsager - et midlertidigt stop for at sende afviste asylansøgere fra Kosovo tilbage," står der i en pressemeddelelse fra UNHCR's hovedkontor i Geneve.
UNHCR's opfordring kommer i kølvandet på de seneste ugers optrapning af konflikten i Kosovo, efter at den jugoslaviske præsident Slobodan Milosevic har sat militær og politi ind mod demonstranter og studenter.
Ifølge UNHCR er der 150.000 albanere, som står for at skulle hjemsendes i henhold til bilaterale aftaler mellem de lande, hvor de har søgt om asyl, og Beograd-styret.
Danmark har stoppet tilbagesendelse af flygtninge til Kosovo.

Gymnasielever opfordrer til strejker
*Sjællandske gymnasieelever, samlet i Elevinitiativet, opfordrer alle gymnasier på Sjælland til at strejke i dag.
Det sker i protest mod undervisningsminister Ole Vig Jensens (R) bebudede stramninger for oprykning fra 1. til 2. g og stramning af fraværsprocenten.
Elevinitiativet håber, at gymnasieeleverens strejke også vil brede sig til Jylland og Fyn.
Enhedslistens uddannelsespolitiske ordfører Bruno Jerup, der selv er gymnasielærer, bakker elevernes kritik op.
"Der er ingen argumenter for forslaget om strammere regler for oprykning og fravær," siger Bruno Jerup. En stramning betyder kun, at flere unge opgiver at få en ungdomsuddannelse.
I stedet burde der satses på at forbedre gymnasiet.

Blåt blod skal ikke sikre stemmeret
*Storbritanniens regering vil fratage de kongelige deres automatiske ret til at sidde i parlamentets øverste kammer, Overhuset. Det vil ske som en del af en gennemgribende reform af Overhuset, skriver avisen The Times mandag.
Prinsen af Wales og hertugerne af York, Glouchester og Kent, vil beholde deres pladser, indtil de dør, men sæderne skal ikke gå i arv og de skal ikke længere have ret til at stemme på linie med de øvrige 748 arvede overhusmedlemmer.
Der er i øjeblikket 435 livslange overhusmedlemmer, som er udpeget af regeringen på grund af deres politiske meritter eller for deres tjeneste i politik. Disse kan ikke videregive deres mandat til deres arvinger.

Medicin kan begrænse Influenza
*Mange danskere kunne undgå længere tid i sengen hver vinter, hvis de fik medicinen amantadin mod influenza. Men midlet benyttes stort set ikke i Danmark.
"Dels har amantadin nogle lette bivirkninger som for eksempel svimmelhed, og dels er der ikke tradition for herhjemme at tage medicin mod influenza, siger Court Pedersen fra Odense Universitetshospital til Ritzaus Bureau.
Sammen med overlæge Jan Gerstoft fra Rigshospitalet foreslår han i Ugeskrift for Læger, at give medicinen til ældre og svagelige i tilfælde af en influenza-epidemi.

Hastighed skal sættes ned til 30 km/t
*Trafikminister Bjørn Westh (S) vil nedsætte hastigheden, hvor børn færdes dagligt til højst 30 km/t, og bilisterne skal i stigende omfang kontrolleres af automatisk hastighedskontrol.
"Skolevejene skal være sikre om 10 år. Det kræver bedre veje på cyklisternes præmisser - hvis muligt med adskillelse af biler og bløde trafikanter," sagde Bjørn Westh ifølge Ritzaus Bureau.
Internationale undersøgelser har vist, at risikokurven stiger næsten lodret, når hastigheden kommer over 30 km/t. En hastighedsforskel på 20 km/t gør forskellen mellem, om det er en ud af ti eller ni ud af ti, der bliver dræbt.

Barbie er ikke for børn
*Barbies tilbehør - perlekæder, håndtasker og håndtasker - indeholder giftige tungmetaller, som bly og cadmium, viser en undersøgelse, som Greenpeace har lavet.
Ifølge Greenpeace er der i legetøjet fundet næsten 100 gange mere bly, end nye EU-regler fra 2001 vil tillade i emballage.
Undersøgelsen får nu et flertal af Folketingets partier til at kræve et forbud mod stofferne i alt legetøj.
SF's miljøordfører, Steen Gade, vil også have skærpet kontrollen med børns legetøj.
"Vi har brug for en kraftigere kontrol af det importerede legetøj. Ganske enkelt kan det gøres ved at kræve flere stikprøver," siger Steen Gade.
Bly kan forringe børns koordinationsevne og intelligens, mens cadmium ødelægger nyrevævet.

FN rykker USA endnu engang
*Verdens største supermagt, USA, har stadig væk ikke betalt sin gæld på godt 10,5 mia. kr. til FN, og i et indlæg i avisen The New York Times kritiserer FN's generalsekretær, Kofi Annan USA.
Annan påpegede, at han har holdt sit løfte om at reformere FN, som den amerikanske kongres har krævet, men at USA alligevel ikke har betalt hele sit kontingent "i nogle år".
"Vore døre holdes kun åbne, fordi lande yder reelt rentefri lån for at dække de stort set amerikansk-skabte huller. Det er ikke kun NATO-allierede som Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada men også udviklingslande som Pakistan og selv Fiji-øerne," skriver generalsekretæren.

Flertal stemmer for Amsterdam-traktaten
*Den seneste meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen, viser at, et flertal vil stemme ja til Amsterdam-traktaten.
Ifølge målingen, der blev foretaget i sidste uge, vil 45,4 procent stemme ja til traktaten mod 40 procent i februar.
Nej-siden har i dag tilslutning fra 26,8 procent mod 31,6 procent i februar.
27,1 procent af de adspurgte har ikke besluttet, hvad de vil stemme.

Efteruddannelse er for de højtuddannede
*Det er de højtuddannede, der efteruddaner sig, viser en analyse i bladet Nyt om Efteruddannelse.
Af de 1,3 millioner personer, som forventer at gå på efteruddannelse i løbet af i år, har to tredjedele en lang efhvervsuddannelse.
For halvdelen af personer med en kort uddannelse kun lidt eller slet ikke interesseret i uddannelse.

Storkonflikt truer fortsat
*Industriens forhandlere gik mandag aften fra hinanden, og ifølge begge parter fordi intet umiddelbart berettiger til nye forhandlinger på industriens område. Dermed opgiver de at være banebrydende - indtil videre, for begge parter lod trods dagens farvel en dør stå på klem for nye forhandlinger.
Forligsmand Asbjørn Jensen sagde efter sammenbruddet, at han har bedt LO og DA om et møde i dag, tirsdag. Han indkalder sandsynligvis andre områder til forhandlinger senere på ugen, på trods af, at arbejdsgiverne holder fast i, at industrien skal forhandle færdig, før andre kan komme til. Dermed tyder alt på, at den varslede storkonflikt, der kan træde i kraft om en uge udskydes i yderligere 14 dage. For så længe, der forhandles, er der ingen grund til konflikt.

Serie 4 mand i fuld figur
*Inspektøren i en idrætshal i Halvrimmen nordvest for Aalborg blev i går idømt en bøde på 1000 kroner, fordi han i oktober sidste år - uden at have fået lov - fotograferede en nøgen fodboldspiller i omklædningsrummet efter en kamp.
Fodboldspilleren blev først klar over nøgenbilledernes eksistens, da halinspektøren spurgte om det var i orden at bruge dem som bordpynt ved en åben fest i anledning af det lokale fodboldholds oprykning til serie 4.
Fodboldspilleren reagerede ved straks at køre ned på kroen og kræve billederne udleveret og melde herefter halinspektøren til politiet. Inspektøren har forklaret i Retten i Fjerritslev, at han straks havde udleveret billederne, og at det ikke havde været hans hensigt at genere nogen.

Uroen ulmer i Indonesien
*Præsident Suharto, der i dag genvælges som Indonesiens præsident, har stadig ikke taget skridt til at gennemføre de økonomiske krav, som Den Internationale Valutafond har krævet mod at yde lån.
Og meldinger fra den indonesiske regering tyder ikke på, at Suharto er villig til at underlægge sig kravene.
"Vi byder alle internationale organer som IMF og Verdensbanken velkommen til at hjælpe Indonesien, men hvis det betyder, at de kan gennemføre deres vilje eller ydmyge os, så ville vi kunne klare os bedre uden deres støtte," sagde den nationale udviklingsminister, Ginandjar Kartasasmita til avisen Indonesian Oberserver.
Præsident Suharto sagde, at IMF-redningsplanen, som kræver omfattende reformer til gengæld for et lån på godt 275 mia. kr. til verdens tredjestørste økonomi, var upassende for landet og ikke i tråd med forfatningen.
"IMF-pakken vil indføre en liberal økonomi, som ikke er forenlig med artikel 33 (i den indonesiske forfatning, red.). Det er det problem, vi står over for," sagde Suharto ifølge politiske kilde.
Samtidig stiger spændingen blandt befolkningen, der lider under den økonomiske krise. Flere studerende i landets hovedstad, Jakarta, har trodset forbudet mod demonstrationer, og vil også i dag gå på gaden og protestere mod Suharto og hans regering. Sikkerhedsstyrkernes chef har sagt, at "man vil slå hårdt ned på urostiftere."

Rettelse
*Ved en beklagelig fejl indrykkede vi en forkert annonce for Det radikale Venstre på forsiden af gårsdagens avis. Den annonce som skulle have været bragt kan ses på side 4 i dagens avis. Vi beklager fejlen.
Red.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her