Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

9. marts 1998

Industri-konflikttruende nær
*Efter 12 timers forhandlinger i Forligsinstitutionen blev industriens parter tidlig søndag morgen sendt hjem til en tænkepause. Og selv om mødet ikke umiddelbart havde båret frugt, blev parterne sendt hjem med besked om at komme igen til nye forhandlinger mandag eftermiddag.
"Jeg har opfordret parterne til at tænke sig godt om, inden det næste møde. Men jeg må sige, at jeg ikke har fundet andet brohoved for et forlig, end at ingen af parterne kan se det samfundstjenlige i en konflikt," sagde Asbjørn Jensen efter forhandlingerne.
Der var da heller ingen af forhandlerne, hverken i Dansk Industri (DI) eller kartellet CO-industri, der gav udtryk for, at et forlig ligger lige om hjørnet.
"Storkonflikten er rykket betydeligt nærmere efter denne forhandlingsrunde, for vi kommer ingen vegne," sagde formanden for CO-industri, Max Bæhring.

Nyrup: Lov mod arrangeret ægteskab
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) bryder sig ikke om arrangerede ægteskaber, og hvis han stadig er ved roret efter på onsdag, skal der lovgives imod, at unge udenlandske kvinder tvinges ind i et ægteskab, hvor de ikke selv har valgt deres tilkommende.
Det slog han fast under et kort besøg i sin valgkreds i Herning lørdag eftermiddag.
"Vi vil gerne være med til at levere et rygstøtte til disse andengenerations indvandrerkvinder, for at hjælpe dem ud af det gamle kulturelle fængsel," sagde Nyrup. Hjælpen til de unge kvinder skal komme ved, at der gennem udlændingelovgivningen nægtes familiesammenføringer, der har baggrund i arrangerede ægteskaber.

Skattelettelse bombe under lav rente
*Det er en bombe under den lave danske rente, at de konservative vil lette skatterne på erhvervslivet uden at spare andre steder.
Det siger erhvervsminister Jan trøjborg (S) til Ritzau.
"Det dokumenterer, at vi ikke kan få svar på, hvor pengene skal findes. Det skyldes nok, at det er konservativt hjerteblod at skære i ordninger, som overfører viden til erhvervslivet," mener Jan Trøjborg. Han har i hele valgkampen forgæves forsøgt at få VK til at forklare, hvor erhvervslivet skal spare for at betale de lavere skatter. Hidtil har VK hverken villet pege på værftsstøtte, hjemmeservice, landbrugets fødevareprogram eller ordninger, som overfører teknologisk viden til virksomheder, forklarer han.
"Nu indrømmer K, at de vil gennemføre ufinansierede skattelettelser. Det er meget interessant, når VK samtidig vil føre en ansvarlig økonomisk politik. Det er en bombe under den lave rente, som især erhvervslivet har nydt godt af," siger Jan Trøjborg.
Valg på forsiden side , 3, 4, 11 og bagsiden

PET efterforsker GIA-mistænkte danskere
*Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i løbet af weekenden efterforsket de to danske statsborgere, som er anholdt i Belgien og mistænkt for at støtte Algeriets væbnede islamiske GIA-gruppe.
De to danskere på 38 og 33 år er begge af marokkansk oprindelse og blev anholdt under en politiaktion mod formodede terrorister i den belgiske hovedstad, Bruxelles. Der blev anholdt yderligere fem andre - heraf en svensker - da en lejlighed blev stormet under en kort skudveksling torsdag morgen.
Chefkriminalinspektør Hans Jørgen Bonnichsen fra PET siger, at politiet i weekenden har arbejdet på at efterforske de to danskeres baggrund, efter at PET har været i kontakt med de belgiske myndigheder.
"Jeg kan sige, at vi følger meget nøje med i sagen, men da sagen er under efterforskning både herhjemme og i Belgien, har vi meget svært ved at udtale os lige nu," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Bred enighed om naturbeskyttelse
*Langt de fleste af Folketingets partier er villige til at stramme miljølovgivningen på række punkter for yderligere at beskytte naturen og miljøet, viser en rundspørge, som Danmarks Naturfredningsforening har foretaget op til valget 11. marts.
Opbakningen er størst blandt SF, Enhedslisten og regeringspartierne S og R, men rundspørgen viser også, at der er markant flertal på tværs af de traditionelle fløje for at forbyde sprøjtegifte.
Derimod er der stor uenighed, hvad angår forhøjelse af benzinafgift og afgiften på billetter til hurtig-færger.
Venstre og CD har ikke ønsket at medvirke i rundspørgen, fordi partierne mener, at spørgsmålene er for kategoriske, skriver naturfredningsforeningen i en pressemeddelelse.
Læs også artikel side 4

Hemmelige registre i sundhedsvæsenet
*Det danske sundhedsvæsen har opbygget flere end hundrede hemmelige registre over sygdomme.
Heri afsløres det, hvilke sygehusafdelinger og læger der er bedst, skriver Jyllands-Posten, søndag. Ifølge avisen ved lægerne, at kvaliteten varierer fra sted til sted og bruger jungletrommerne for at finde den bedste kollega, når de selv bliver syge. I dag har de fået endnu et instrument, idet læger som de eneste har adgang til de nye registre.
I f.eks. Canada og USA er det helt almindeligt, at patienterne kan få oplysninger om kvaliteten på de enkelte hospitaler. I Danmark er de kun en lille skare, der har adgang, fordi det har været nødvendigt at love fortrolighed for at få lægerne til at aflevere resultater. Heller ikke politikere har adgang.
"Jeg forstår ikke, at politikerne ikke forlanger at få de data. Så kan de se, hvad de får for pengene og bruge de oplysninger i diskussionen om prioritering af ressourcerne. I dag prioriteres der på følelser," siger overlæge på Københavns Amtssygehus, Gentofte, Martin Krasnik, til avisen.

Danskere advares mod Indonesien
*Krisen i Indonesien er blevet så alvorlig, at den udgør en trussel mod udlændinge i landet.
Derfor udsteder de vestlige ambassader i hovedstaden Jakarta nu retningslinjer for, hvordan deres statsborgere skal undgå at blive inddraget i de stadigt mere voldelige begivenheder, skriver Berlingske Tidende, søndag.
Den tilspidsede situation i Jakarta har fået den danske ambassade til at fraråde turister at gå alene ud om natten.
Der er næsten daglige demonstrationer i de større indonesiske byer. I 40 byer har befolkningen hærget især kinesiskejede fødevareforretninger.

Jette Gottlieb sigtet for hærværk
*Der var gule striber og blå blink på gaden i det indre København, da seks medlemmer fra partiet Enhedslisten søndag blev sigtet af politiet for gadehærværk. De seks partimedlemmer havde malet flere fem meter lange gule striber på kantstenene ved hjørnet af Studiestræde og Larsbjørnstræde - i daglig tale kendt som Pisserenden. "Politiet har åbenbart tid til at stoppe os, men ikke til at opretholde loven", sagde Enhedslistens trafikpolitiske ordfører, Jette Gottlieb, til Ritzau.
Hun stod i spidsen for aktionen, hvis formål var at gøre opmærksom på, at Københavns Politi ikke opretholder en ændring i Færdselsloven fra 1995. Ifølge loven er det forbudt at standse eller parkere sin bil mindre end 10 meter fra et vejkryds.

Store huller i CPR-sikkerhed
*Det er usædvanligt let at misbruge en anden persons CPR-nummer, skriver Århus Stiftstidende søndag. En omfattende test foretaget hos skattevæsen, politi, bank og andre virksomheder afslører, at ellers fortrolige oplysninger nemt kan skaffes, hvis blot man kender en anden persons CPR-nummer.
Ved at få stillet en kollegas CPR-nummer til rådighed, lykkedes det to journalister ved avisen at få et væld af personlige oplysninger om ham pr. telefon og brev. Det drejer sig om kollegaens løn, straffeattest, sygehus-oplysninger, eksamensbevis, værnepligt, partitilhør, telefonforbrug, skat og ikke mindst bank-forhold. Jurist ved Forbrugerrådet, Mette Reissmann, har gennemgået listen over de fortrolige oplysninger.
"Jeg er rystet i min grundvold. Man kan jo lave en hel personprofil med de oplysninger," siger hun.

Kjærsgaard: Kunstnere hykler
*Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard langede i weekenden hårdt ud efter de kunstnere, der ifølge dagbladsannoncer vil bekæmpe partiets indflydelse i dansk politik.
"Jeg finder det hyklerisk med tiggerbreve om statsstøtte fra nogle personer i det etablerede kunstneriske samfund," siger Pia Kjærsgaard.
Hun er ikke i tvivl om, at hvis DF skal vælge imellem kunstnerstøtte, ældreomsorg og nedbringelse af ventelister, så taber kunstnerstøtten.

Nazister idømt livsvarigt fængsel
*De to tidligere tyske nazi-officerer Erich Priebke og Karl Hass blev lørdag idømt livsvarigt fængsel af en militær appeldomstol i Italiens hovedstad, Rom. De blev dømt for deres medvirken til drabene på 335 civile uden for Rom i marts 1944.

Skak: Shirov på sejrskurs
*Verdensmesteren Garri Kasparov er trængt i superturneringen i Linares. Før de sidste to runder er han et helt point efter den førende Alexei Shirov og et halvt efter den indiske stormester Viswanathan Anand. Stillingen efter 12. runde er nemlig: 1. Shirov, Spanien, 6,5 points 2. Anand, Indien, 6 p. 3.-4. Kasparov og Kramnik, Rusland, begge 5,5 p. 5.-6. Ivantjuk, Ukraine, og Svidler, Rusland, begge 4,5 p. 7. Topalov, Bulgarien, 3,5 p.
Shirov har spillet sit livs turnering og kan i teorien sikre sig den endelige sejr i 13. og næstsidste runde, hvor han skal spille sort mod Svidler, mens Kasparov med de hvide brikker skal forsøge at vinde over Kramnik. I denne rundes sidste parti har Anand hvid mod Topalov. Skulle resultaterne ikke flaske sig for Shirov, får han en ny chance i 14. og sidste runde, hvor der er lagt op til et brag af en finale: Shirov hvid mod Kasparov - og Kramnik hvid mod Anand.

S: Vi topper sent...
*Det var en selvsikker Poul Nyrup Rasmussen, der søndag eftermiddag lod sig hylde af sine egne på Socialdemokratiets traditionsrige sidste-øjebliks valgmøde i Århus.
"Vi er meget opmærksomme på ikke at toppe for tidligt," sagde statsministeren. Og sammen med miljøminister Svend Auken, indenrigsminister Thorkild Simonsen og de to kvindelige folketingsmedlemmer, der er valgt for Socialdemokratiet i Århus Amt, Anne Marie Meldgaard og Sonja Mikkelsen, modtog han masser af taktfaste klapsalver fra 500 partifæller, der valgte at glemme meningsmålingerne et par timer.
Svend Auken stod for eftermiddagens kvikkeste bemærkning med sit bud på, hvad der kan få tvivlere til at sætte deres kryds ved liste A.
"De skal bare forestille sig Uffes ansigt, hvis han ikke bliver statsminister," lød Svend Aukens råd. Miljøministeren var iøvrigt overbevist om, at der bliver tale om et "målfoto-valg", og lovede i den anledning Uffe Ellemann-Jensen og co. kamp til stregen. Århus-borgmester Flemming Knudsen fastslog, at den, der ligger på hjul, har størst chance for at vinde spurten.

Udrensningerne fortsætter i Kosovo
*Tusinder af etnisk albanske kvinder demonstrerede søndag i Kosovos hovedstad, Pristina, mod serbiske anti-terror-politis drab på snesevis af påståede albanske oprørere.
Politiet overvågede den fredelige demonstration, men greb ikke ind mod de anslået 5-6000 kvinder, der havde forsamlet sig uden for det amerikanske kulturcenter i Pristina. Kvinder viftede med blanke stykker papir, der symboliserede, at de har fået frataget deres rettigheder. Under et lynvisit i Bonn søndag sagde den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, med henvisning til Kosovo-krisen, at "tiden til at standse myrderierne er nu".
Søndag opfordrede også 77-årige pave Johannes Poul II parterne i Kosovo til at bilægge stridighederne.
"Jeg ønsker at appellere til den gode vilje hos alle, så der ikke spares på bestræbelserne på at finde en hurtig løsning, sagde paven i sin ugentlige tale til pilgrimme på Peters-pladsen i Rom.
Bestræbelserne på at finde en løsning på krisen finder bl.a. sted i Kontaktgruppen for Jugoslavien, der består af repræsentanter for Frankrig, Italien, Rusland, Storbritannien, Tyskland og USA.
Efter mødet i Bonn med Albright søndag sagde den tyske udenrigsminister, at "vi håber på en enig holdning i Kontaktgruppen, og jeg ser ikke noget problem i at nå frem til en sådan".
Albright rejste videre til samtaler med Frankrigs udenrigsminister Hubert Vedrine om situationen i Kosovo.

Redigeret af Jesper Juul Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her