Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

7. marts 1998

Borgerlige vil udsætte EU-afstemning
*En borgerlig regering vil have vil have udskudt EU-afstemningen om den 28. maj om Amsterdamtraktaten. Venstre og konservative mener, at folketingsvalget og den mulige storkonflikt vil forplumre debatten om til afstemningen og øge risokoen for et nej.
"Hvis der skulle vise sig en situation, hvor der bliver fuldstændig kaos på arbejdsmarkedet, vil jeg ikke på forhånd afvise, at en udsættelse kan komme på tale," sagde Venstres forman Uffe Ellemann-Jensen i går til Ritzaus Bureau.
Men både regeringspartierne og SF samt Enhedslisten afviser, at overveje muligheden for at udskyde afstemningen.
"Afstemningen om Amsterdamtraktaten er den 28. maj - det ligger fast," fastslog statsminister Poul Nyrup Rasmussen i går.
SF's Steen Gade, der er medlem af "Nyt Europa" afviser også ideen:
"Jeg forstår det ikke. V og K mener åbenbart ikke, at de er stærke nok i en EU-kampagne. De to partier er ved at give sig selv dumpekarakter, når det gælder udenrigspolitikken."

Fredsmægler afsætter kroatisk borgmester
*Efter utallige advarsler har den den internationale fredsmægler i Bosnien, spanieren Carlos Westendorp, i går afsat borgmesteren i den kroatiske by Stolac, Pero Raguz, fordi han fortsat nægter at modtage de muslimske flygtninge, der vender tilbage til byen.
Pero Raguz er tidligere leder af det kroatiske politi i Stolac og anses for at være yderligtgående i det kroatiske nationalistparti, HDZ.
Ifølge Dayton-fredsaftalen fra 1995 skal Stolac modtage 100 muslimske familier, der blev forvist under kampe mellem kroater og muslimer i 1993-1994. Men Carlos Westendorp siger, at kun 83 familier har fået lov at vende hjem, og i sidste måned blev muslimer angrebet og fik deres hjem ødelagt.

Dansk GIA-forbindelse undersøges
*Dansk Politi har endnu ikke fundet frem til de to danske statsborgere af marokkansk oprindelse, hvis pas torsdag blev fundet under en politiaktion mod formodede terrorister i den belgiske hovedstad, Bruxelles. Belgisk politi fandt de to danske pas i en lejlighed, som tidligt torsdag morgen blev stormet under en kort skudveksling. I alt otte personer blev anholdt, mistænkt for at være medlemmer af Algeriets væbnede islamiske GIA-gruppe.
Få timer senere blev den danske afdeling af Interpol kontaktet, men kriminalinspektør Palle Biehl kendte i går endnu ikke detaljerne i sagen.
"Vi ved ikke, om passene tilhører en af de anholdte, eller om de for eksempel lå i lejligheden. Passene - som ikke er meldt stjålet - tilhører to marokkansk-fødte mænd, som bor i Københavns-området. Ingen af de to er tidligere kendt af dansk politi, oplyser Palle Biehl fra den danske afdeling af Interpol til Ritzaus Bureau.

Schröder klar til at afløse Kohl
*Tysklands socialdemokratiske SPD og partiet De Grønne vil sammen nemt kunne vinde det tyske valg til september med 50 pcrocent af stemmerne, viser en meningsmåling fra Emnid, der blev offentliggjort i går..
Alene SPD står til at vinde 40 procent af stemmerne, mens Forbundskansler Helmut Kohls kristelige alliance - partierne CDU og CSU - står til at få 36 procent af stemmerne.

Bakterier i delikatessepålæg
*Det er ikke kun det billige vacumpakkede pålæg i supermarkedernes kølediske, der ikke holder, hvad det lover. Slagternes dyre delikatessevarer - især salaterne - har et langt større indhold af mælkesyrebakterier end tilladt. Det viser en ny undersøgelse fra Miljø- og Levnedsmiddelkontrollen MLK i Århus.
Levnedsmiddelkontrollen har siden midten af februar taget prøver fra slagternes
og delikatesseafdelingernes hjemmelavede salater. Prøverne viste, at i tre ud af fem prøver var antallet af mælkesyrebakterier langt større end tilladt. I en prøve blev der fundet over 500 gange så mange bakterier som tilladt. En anden af prøverne var uspiselig, og to andre ville ikke kunne holde sig i kundens køleskab til næste dag.
Levnedsmiddelkontrollen nedlægger nu forbud mod at sælge de dårlige produkter, og søgelyset vil fortsat blive rettet på de undersøgte forretninger.

Præsidentens ven i vidneskranken
*Præsident Bill Clinton bad selv sin nærmeste medarbejder Vernon Jordan om at finde et nyt arbejde til den unge praktikant Monica Lewinsky, der havde arbejdet i Det Hvide Hus, oplyste den amerikanske tv-station CBS i går. Den opsigtsvækkende oplysning kom Vernon Jordan med, da han torsdag vidnede for den anklagejury, der undersøger den påståede sex-sag mellem Bill Clinton og Monica Lewinsky.
Vernon Jordan fastholdt dog, at forslaget ikke havde sigte på at "købe hendes tavshed" omkring beskyldningerne.
Ifølge avisen The Washington Post sagde præsidenten under en afhøring 17. januar, at det var hans sekretær, Betty Currie, der havde taget initiativ til at finde en ny stilling til Lewinsky.
Bill Clinton har afvist, at han har haft en seksuel affære med den tidligere praktikant, eller at han har opfordret hende til at lyve om den påståede affære.
Jordan sagde, at han også havde bevidnet, at præsideten havde fortalt ham, at han ikke havde haft en affære med den 24-årige Lewinsky.

DF-medlem risikerer fængsel for racisme
*Statsadvokaten i Viborg kræver fængselsstraf over et medlem af Dansk Folkeparti, byrådskandidat Henning Rye Pedersen fra Silkeborg, for racistiske udtalelser om flygtninge og indvandrere.
Henning Rye Pedersen blev politianmeldt af Enhedslisten efter et interview i Midtjyllands Avis op til kommunalvalget i efteråret. Her omtalte han bl.a. flygtninge og indvandrere som "kameldrivere og fåreavlere. Hvad skal vi med dem? De sorte breder sig alle steder. Det er ligesom en kræftsygdom".
Statsadvokaten mener, at udtalelserne så grove, at han kræver fængselsstraf efter straffelovens racismeparagraf 266 b, der har en strafferamme på op til to års fængsel.
Dansk Folkeparti lagde hurtigt afstand til udtaleleserne men vil dog ikke ekskludere Henning Rye Pedersen, medmindre han bliver dømt!
Forleden blev et andet medlem af Dansk Folkeparti, folketingskandidat Uno Larsson fra Randers, politianmeldt for på et vælgermøde at have argumenteret mod Polens deltagelse i Schengen-samarbejdet med sætningen: "Når man færdes i Polen, føler man - undskyld udtrykket - at 80 procent af kvinderne er ludere".

Plejebo-sagen kommer for retten i 1999
*Den sigtede kvinde i Plejebosagen skal have sin sag for retten i løbet af de tre første måneder i 1999, hvis hun bliver tiltalt. Kvindens advokat, Thomas Rørdam har kritiseret politiet for at være for langsom og rykket for en tidsfrist. Den blev så sat i går efter aftale mellem statsadvokat Karsten Hjorth, der skal føre sagen for anklagemyndigheden, og forsvarer, Thomas Rørdam.

Suharto tøver med reformer
*Indonesiens præsident Suharto har endnu ikke taget skridt til at gennemføre de økonomiske reformer, som Den Internationale Valutafond, IMF, har anbefalet. Det har skabt ny uro på valutamarkedet og Indonesiens valuta, Rupiahen er faldet yderligere i forhold til dollaren. I går meddelte regeringen, at den vil yde statsstøtte til fødevarer og andre basale varer. Finanskrisen har ført til, at rupiah er faldet 80 procent i værdi, og priserne er steget dramatisk, hvilket har ført til omfattende demonstrationer og protester fra befolkningen.

Forskerstillinger følger begge køn
*Kvinder har lige så gode chancer for at få en stilling på universiteterne, som mænd, viser en omfattende undersøgelse af kønsfordelingen på danske universiteterne.
Blandt andet viser undersøgelsen, at kvinder blev ansat i 49 procent af de stillinger, som i 1995 og 1996 blev besat på de danske universiteter, og hvor der var kvalificerede ansøgere af begge køn. Som regel er der flest kvalificerede mænd blandt ansøgerne.

Verdens største hær opruster
*Verdens største forsvar skal være endnu større. Det kinesiske forsvarsbudget stiger med 12,5 procent i forhiold til sidste år, oplyste den kinesiske forsvarsminister, Liu Zhongli, på Nationale Folkekongress samling. Men samtidig skal der ryddes ud i de godt tre millioner soldater i Folkets Befrielseshær - en halv million skal afskediges. I stedet satser det kinesiske forsvar på bedre materiel og altså færre folk.
Sidste år udgjorde det officielle forsvarsbudget 1,5 procent af BNP - mod for eksempel 3,7 procent i USA. Men eksperter skønnede, at "tager man det hele med", stiger forsvarsudgifternes andel af BNP til 5,7.
Samtidig siger forsvarseksperter dog, at Kinas forsvar er så forældet, at det vil vare mange år, før Kina for alvor udgør en offensiv trussel i området.

Demonstration mod dansk asylpolitik
*30 demonstranter rev i går 50 meter hegn og plankeværk ned omkring fængslede asylansøgeres afdeling i Sandholmlejren i Nordsjælland i protest mod den danske aylspolitik. De 30 demonstranter, der kalder sig Antiracistisk Håndværkerlaug, sagde i går, at de "kræver åbne grænser og asylansøgerne ud af fængsel. De har ikke gjort noget kriminelt." De blev alle anholdt umiddelbart efter aktionen men senere på dagen løsladt. Demonstranterne blev støttet af Enhedslisten, der dog tager afstand fra nedrivningen af hegnet omkring Sandholmlejren.

Greenpeace støtter regeringen
*Greenpeace reagerede i går på appellen om støtte, som miljøminister Svend Auken (S) fremsatte med støtte fra SF's Steen Gade.
"Såfremt en VK-regering gør alvor af at afskaffe CO2-afgiften, vil det være et nederlag for den danske indsats på klima-området," sagde Jan Søndergaard fra Greenpeace.

Åbent brev til PET
*Vi viderbringer her et åbent brev fra Energibevægelsen OOA.
Idet det forlyder, at PET ligger inde med fyldestgørende arkivmateriale om græsrodsbevægelser i 70erne og 80erne anmoder vi fra OOA hermed PET om hjælp til fremskaffelse af en komplet, opdateret adresseliste på tidligere OOA-aktivister.
OOA vil nemlig fejre lukningen af Barcebäcks lukning af den ene reaktor på behørig vis og inviterer alle, der i tidens løb har arbejdet mod atomkraft til en fuldt lovlig fest på Københavns Rådhusplads den 1. juli 1998.

'Balkans Saddam'
*"Milosevic er en morder," stod der på et af de mange bannere, som vejede op over den 30.000 mennesker store demonstration i Albaniens hovedstad Tirana i går. De 30.000 albanere gik på gaden i protest mod de serbiske overgreb på de etniske albanere i Kosovo. Mere end 50 mennekser menes at være dræbt.
"Vi viser vores solidaritet med vore Kosovo-brødre, og vi fordømmer volden og barbariet," sagde den albanske præsident, Rexhap Meidani til menneskemængden mens hans rival rival og forgænger på præsidentposten, Sali Bersha, kaldte den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, for "Balkans Saddam."
Den albanske præsident beskylder Milosevic for at have gennemført etniske udrensninger og opfordrede i går det internationale samfund til at gribe ind hurtigst muligt.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) sagde i går, at han vil foreslå, at Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), hvor Danmark er med i ledelses-trojkaen, tager initiativ til at mægle.
"Jeg vil foreslå, at den tidligere spanske ministerpræsident, Filipe Gonzalez, tager kontakt til de serbiske myndigheder, som han tidligere har forhandlet med," sagde Helveg til Ritzaus Bureau.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her