Læsetid: 3 min.

Elmquist vraget - sammen med fire ministre

13. marts 1998

Vig, Hilden og Westh røg ud, Lundgaard kom ikke ind - også Elmquist og andre kendte MF'ere ud. Auken slog Ellemann i den lokale dyst om flest personlige stemmer

En af valgets store overraskelser sørgede de radikale vælgere i Københavns amt for. De stemte den kendte formand for retsudvalget Bjørn Elmquist ud til fordel for den unge Morten Helveg Petersen. Som navnet antyder er han søn af udenrigsminister Niels Helveg Petersen.
Ikke mindre end fire ministre måtte ved onsdagens valg sande, at en ministertitel ikke er garanti for et folketingsmandat.
Undervisnings- og kirkeministeren Ole Vig Jensen (R), forskningsminister Jytte Hilden (S) og trafikminister Bjørn Westh (S) mistede deres mandater, og kulturminister Ebbe Lundgaard formåede ikke at få et.
Efter Grundloven er det dog ikke en forudsætning for ministerudnævnelse, at man er medlem af Folketinget.
Ole Vig Jensen blev offer for den tilbagegang på ét mandat, der ramte Det radikale Venstre, og kunne ikke fastholde sit kredsmandat i Vestsjællands Amt.
Den radikale tilbagegang betød også, at kulturminister Ebbe Lundgaard ikke havde mulighed for at tilbageerobre et mandat i sin Skivekreds i Viborg Amt, der ellers - lige som Ole Vigs Holbækkreds - traditionelt har været anset for en radikal højborg.
Når den socialdemokratiske fremgang ikke sikrede Jytte Hilden mandatet i Vestsjællands Amt, skyldes det efter hendes egen opfattelse, at hendes parti ikke førte en tilstrækkelig energisk personlig kampagne for hende.

Hilden-modstand
"Der har været mange lukkede døre. Der har været en passiv opbakning og en aktiv modstand," forklarede forskningsministeren til Radioavisen.
Formanden for hendes Kalundborgkreds Verner Sørensen oplyser, at tidligere SiD-formand i Kalundborg, Poul-Erik Dyrlund, var opstillet i Holbæk, og for at undgå at optræde illoyalt over for en lokal kandidat valgte fagbevægelsen det neutrale kompromis blot at opfordre til at stemme på liste A.
Trafikminister Bjørn Westh blev i Viborg amt slået af sin partifælle, den kun 23-årige stud.scient.pol. Pernille Blach Hansen.
Hun fik 5.777 personlige stemmer mod 3.885 til Bjørn Westh, som dermed mistede omkring 4500 stemmer sammenlignet med valget i 1994. Pernille Blach Hansen er datter af amtsborgmester Bent Hansen (S).
Også i Århus amt blev en ung socialdemokratisk himmelstormer valgt ind på bekostning af veltjente folketingsmedlemmer.
Ifølge partiformanden i Århus Erik Houmann Sørensen mistede de hidtidige MF'ere Jytte Madsen og Peter Christensen deres mandater.
Men ind kom den 31-årige René Skau Johansen. Han arbejder som økonom ved Århus Kommune men har også begået sig i det private erhvervsliv som medstifter af et parfume- og kosmetik-import firma. Allerede som 18-årig blev René Skau Johansen socialdemokratisk 1. suppleant til Tønder byråd.
Kampen om vælgerne i Århus Amt blev en triumf for såvel den socialdemokratiske miljøminister Svend Auken som Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, der begge har tradition for at sluge århusianske stemmer i stor stil.
Auken vandt denne gang dysten med godt 61.000 stemmer, mens Ellemann-Jensen opnåede lige godt 60.000 stemmer.

Bent Hindrup ud
Enhedslistens landbrugs-, energi- og miljøordfører Bent Hindrup Andersen mistede sit mandat i Vejle Amt.
Ind i tinget kommer den tidligere formand for Danmarks Kommunistiske Parti, Ole Sohn. Han overtager SF's mandat i Vestsjællands Amt som afløser for Tommy Dinesen, der ikke genopstillede, skriver Ritzau.
SF tabte i Søndre Storkreds i København det mandat, derhidtil har givet valg til forskningsordfører, lektor Kjeld Rahbæk Møller.
Også Socialdemokratiets indvandrerordfører, Poul Quist Jørgensen, valgt i Sønderjyllands Amt, mistede sin stol i Folketingssalen. Poul Quist Jørgensen har siddet i Folketinget siden 1984.
Til gengæld kan Socialdemokratiets folketingsgruppe byde velkommen til tredje generation af politiker-dynastiet Hækkerup.
Det er den 27-årige stud.polit. Ole Hækkerup, der overtager den afgåede folketingsformand Erling Olsens plads i Østre Storkreds i København.

Øko-fjende ind for V
Nyvalgt for Venstre i Sønderjylland blev den 46-årige forfatter og samfundsdebattør Helga Moos.
Hun har gjort sig kendt som forbitret fjende af økologi og har foreslået økologiske varer udstyret med et dødningemærke.
Dansk Folkeparti vandt i Østre Storkreds et kredsmandat, som går til lederen af partiets sekretariat på Christiansborg, den 33-årige Peter Skaarup.
Peter Skaarup er tillige medlem af Københavns Borgerrepræsentation.
For SF vandt partiets 32-årige næstformand Christine Antorini det kredsmandat, der hidtil har givet valg til partiets tidligere formand Gert Petersen.
"Den nye Ritt", den 25-årige lærer Lotte Bundsgaard i Otterup-kredsen på Fyn, fik 17.598 personlige stemmer og kommer dermed i Folketinget for Socialdemokratiet.
Nuværende EU-kommissær Ritt Bjerregaard fik 44.599 personlige stemmer, da hun stillede op til valget i 1994.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her