Læsetid: 4 min.

Færdig med lottopolitikken

28. marts 1998

Dagen efter lodtrækningen om posten som Folketingets formand, forsonedes højre og venstre under åbningsdebatten. V, K og midterpartierne vil forhandle med Nyrup

Mønstrene fra valgkampen er i opbrud. De to blokke i dansk politik synes efter gårsdagens langstrakte åbningsdebat i Folketinget opløst som faste enheder. Dermed syntes lodtrækningsdramaet om formandsposten forleden i et fastlåst Folketing at blive en undtagelse.
Poul Nyrup Rasmussen var meget stolt over sit regeringsgrundlag under åbningsdebatten i det nyvalgte Folketing i går. Regeringsgrundlag er en foreteelse, som kun Nyrups tre regeringer har lavet.
"Og det giver en helt anden bund i åbningsdebatten end vi ellers har set", sagde Nyrup.
Folketingets partier forholdt sig også til regeringsgrundlaget og meldte til og fra på forskellige punkter. Mønstret efter gårsdagens debat er, at Nyrup med skiftende flertal vil kunne gennemføre mange af sine politiske forslag.
Peter Duetoft fra CD kvitterede for de mange ord om samarbejde i statsministerens åbningsredegørelse med en fremstrakt hånd.
"I valgkampen gik CD efter en borgerlig regering. Det ville vælgerne ikke have. Men det nye folketing er ideelt for CD. Lad os nu lave det sammenrend på midten, som Dansk Folkeparti ikke kan lide. På CD's vegne vil jeg gerne sige tak til regeringen. Forhandlingerne om udvalgssammensætningen var givtige og konstruktive. Det var et signal om samarbejde, og det signal har vi opfattet", sagde Duetoft.

Pensionsreform
I første omgang vil CD gerne gå ind i forhandlinger om en førtidspensionsreform. Et område, som også Anders Fogh Rasmussen fra Venstre, og Jann Sjursen fra Kristeligt Folkeparti, var interesserede i at samarbejde om.
Jann Sjursen fra Kristeligt Folkeparti var også på samarbejdslinien. Sjursen erklærede sig vilig til et økonomisk indgreb over for belåningen af fast ejendom, der efter partiets mening er med til at overophede økonomien. Og Sjursen ville meget gerne drøfte en skatteomlægning fra skat på arbejde til skat på ressourcer. Oven i hatten var Sjursen parat til en arbejdsmarkedsreform, hvor ledige aktiveres tidligere, end de bliver det i dag. Det var vigtigt for Jann Sjursen at fastslå, at hans kristelige tropper ikke har deponeret deres handlefrihed hos Venstre, men at de kristelige ville deltage i forlig i hele folketingssamlingen.

Udstrakt SF-hånd
Også fra SF's side var den samarbejdende hånd udstrakt. Hvis vel at mærke Venstre og de konservative ville glemme deres valgkamps-udsagn.
"Valget var et blokvalg mellem to menneskesyn. Jeg håber, at et bredt samarbejde bliver gennemført, uden at man glemmer vælgernes ønsker om en bedre velfærd. Men hvis Venstre vil bide hovedet af al skam, og løbe fra deres valgløfter i forhandlingerne, så er det fint for os. Vi vil se på, hvad vi samarbejder om, og ikke hvem vi samarbejder med", sagde Holger K. Nielsen.
En optimistisk Nyrup afrundede debatten i går med at give et håndslag til alle partier om, at nu skulle der samarbejdes. Især den kommende finanslov roste han Venstre for at ville tage et medansvar for.
Al den megen snak om samarbejde blev et nummer for stærkt for Dansk Folkepartis Kristian Thulesen-Dahl.
"Jeg er bange for, at vi kommer til at se et sammenrend på midtbanen. Men så vil vi levere gedigne borgerlige alternativer", sagde Thulesen-Dahl, der også fik tid til at kalde Christiania en kræftsvulst i Københavns hjerte.
Og så kritiserede han Foghs nye, bløde samarbejdslinie: "Det vil være bedre for Venstre at gå efter Danmarksmesterskabet om fire år, fremfor at få nogle uafgjorte kampe nu".
Anders Fogh Rasmussens nye samarbejdslinie med partiet Venstre fik også mange drillende ord med på vejen fra regeringspartierne.
Statsministeren citerede Groucho Marx for at drille Fogh med den nyfundne forsonelighed. "These are my priniciples. If you don't like them, I've got others", citerede Nyrup Marx for, og udtalte Groucho Grukko. Og Nyrup sagde endda, at han nærmest savnede et usagn om at pengene fossede ud af statskassen.

Færing i fokus
Færøerne fik en særlig plads i Folketingets åbningsdebat. Den færøske socialdemokrat, Joannes Eidesgaard, der ikke bakkede op om Birte Weiss som Folketingets formand, stod i centrum i mange indlæg. Fogh Rasmussen konkluderede, at regeringen ikke længere havde et flertal bag sig, men kun kunne sidde, fordi et flertal ikke var imod regeringen.
Selv sagde Joannes Eidesgaard, at forandringer var nødvendige, hvis han og hans færøske socialdemokrater igen skulle have et godt forhold til de danske socialdemokrater. Han håbede, at Danmark ville være imødekommende overfor en ændring af hjemmestyreordningen. Samtidig så han frem imod bloktilskuds-drøftelserne senere på året.
Poul Nyrup Rasmussen kvitterede ved at give Eidesgaard en 25-øre. Ikke som del af et tilskud, men fordi traditionen i tinget byder, at debutanter på talerstolen får en skillemønt og et håndtryk som anerkendelse af debuten. Bagefter gav Nyrup løfter om meget mere.
"Jeg tror, det er tid til forfatningsmæssige ændringer i forholdet mellem Danmark og Færøerne. Dér tror jeg, Joannes Eidesgaard har ret. Og der er et klart tilsagn fra regeringen om at tage forhandlingerne op. Det er et interessant og moderne udspil, der er kommet fra Joannes Eidesgaard og socialdemokraterne på Færøerne", sagde Poul Nyrup Rasmussen. Der derefter kritiserede den anden færing på tinge, Oli Breckmann. Breckmann er tilknyttet den konservative folketingsgruppe.
Der afholdes valg på Færøerne den 30. april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her