Læsetid: 3 min.

Den falske fugl

17. marts 1998

Carl Barks' ande-historier har sat gang i den indre billedproduktion hos millioner af børn og voksne. Men hans elev Don Rosa overlader intet til fantasien

TEGNESERIER
Onkel Joakim tjente sin første 25-øre som ung ved at pudse sko i Skotland. Men hvorfor emigrerede han? Hvordan gik det ham, år for år, i alle detaljer, i den nye verden, mens han arbejdede sig op fra dens bund til dens top? Og hvordan med hans familie. Hvor mange ved i grunden, at Anders Ands mor hed Hortensia, at hun havde et gevaldigt temperament - og i øvrigt var Onkel Joakims søster?
Ingen af andeuniversets gåder står uløste tilbage, når man er færdig med Don Rosas Her er dit liv Onkel Joakim, en samling historier, som Serieforlaget udgav i denne vinter i anledning af den rige ands 50 års fødselsdag.
Det er et pragtværk i udstyr og omslag, så selv den årlige Guldbog med historier af Carl Barks må blegne i sammenligning. Den koster også halvtreds kroner mere! Flot ser det ud, og dyrt er det. Når man ser den bog i butikken, hvordan det gyldenbrune omslag stråler i lyset, må man tænke på, hvad Marx (ikke Barks) har sagt om varernes væsen: De ligger på hylderne og sender kærlighedsblikke til køberne. Ting, der er til salg, har deres eget liv i kapitalismen. Hvis man vil vide hvorfor og hvorfra - så må man læse Kapitalen.
Tilbage til Onkel Joakim: Hvorfor har Serieforlaget valgt at køre Don Rosa frem i guldkaret - i anledning af et jubilæum, hvor Carl Barks burde hædres, og ingen anden. Det er en af de gåder, der ikke besvares med denne udgivelse.
Men måske en anden eventyrdigter kan bringe os på sporet: I H. C. Andersens "Nattergalen" træder en nattergale-ekspert frem for Kinas kejserlige hof og forklarer forskellen mellem den ægte nattergal og den kunstige, juvelbesatte: "hos den virkelige Nattergal kan man aldrig beregne, hvad der vil komme, men hos Kunstfuglen er Alt bestemt! saaledes bliver det og ikke anderledes! man kan gjøre Rede for det, man kan sprætte den op og vise den menneskelige Tænkning, hvorledes Valserne ligge, hvorledes de gaae, og hvordan det ene følger af det andet ...".
Ved den forklaring blev det kejserlige hof så fornøjede "som om de havde drukket sig lystige i Theevand ... men de fattige Fiskere, som havde hørt den virkelige Nattergal, sagde: 'det klinger smukt nok, det ligner ogsaa, men der mangler Noget, jeg veed ikke hvad!'"
Dette 'Noget' - det er just forskellen mellem den virkelige og den kunstige fugl. Og mellem Carl Barks og Don Rosa: Den ene synger af hjertet. Den anden går på valser.

En bakke æg
Don Rosa tilhører generationen, der fik Anders And ind med cornflakes'ene: Han er født i USA i 1951. Han blev borger i Andeby, som millioner af andre børn, og han tegnede af efter Barks, som hundreder af serieskabere, da de var små. Men mens de andre voksede op og gik deres egne veje uden at glemme, hvad de havde lært, traskede Rosa troligt videre i mesterens fodspor: Han ville ikke alene gøre ham kunsten efter. Han ville gøre det bedre!
Alt hvad Carl Barks overlod til læserens fantasi har Don Rosa sat sig for at få styr på. Takket være ham ligger andefamiliens historie nu fast, med stamtræ, årstal og årsagsforklaringer. Alt sammen bygget på "barksianske kendsgerninger" - som han tillader sig at kalder det. Elementer og fragmenter fra tusinde drømme sat sammen som tandhjul i et stykke mekanik. Det fungerer upåklageligt. Men morsomt er det ikke.
"Jeg ville ønske, at han ikke havde gjort det," sagde Carl Barks. Det er hans eneste kommentar til Don Rosas værk. I øvrigt mener han selv, at Anders And stammer fra en bakke æg i et supermarked. Det gør Onkel Joakim nok også.

*Udvalgte serier af Carl Barks 1-14, pr. styk 195 kr. Egtmond Serieforlaget A/S.

*Joakim von And. Her er dit liv. Udvalgte serier af Don Rosa. 245 kr. Egtmond Serieforlaget A/S

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu