Læsetid: 2 min.

Fem stormestre til DM

16. marts 1998

Curt Hansen bliver favorit i Tåstrup

SKAK
Danmarksmesteren fra 1997, stormester Lars Bo Hansen fra Nykøbing Falster, stiller ikke op for at forsvare sin titel, når man lørdag den 4. april kl. 14 tager hul på Dansk Skak Unions 89. 'enkeltmandsturnering' eller 'påskestævne', som man stadig kalder det traditionelle DM. Scenen er i år henlagt til Høje-Taastrup Amtsgymnasium, idet de tre første runder i landsholdsklassen dog spilles på Quality Hotel, Carl Gustavsgade 1 i Tåstrup. Der spilles hver dag frem til påskedag den 12. april, hvor man dog sætter urene i gang allerede kl. 12.
Feltet får dette udseende: GM Bent Larsen, GM Curt Hansen, GM Peter Heine Nielsen, GM Lars Schandorff, GM Sune Berg Hansen, IM Erling Mortensen, IM Nikolaj Borge, IM Bjarke Kristensen, IM Carsten Høi og den ubetitlede Allan Holst, der som vinder af kandidatklassen sidste år sikrede sig adgangsbilletten til det fine selskab. Holst får næppe den store pointhøst, men kan komme til at påvirke slutresultatet ved at bombe en enkelt overraskelse af mod en af de store drenge i klassen.
Blandt de ti højest ratede spillere i Danmark savnes udover Lars Bo Hansen kun Henrik Danielsen, og feltet må på forhånd karakteriseres som spændende. Mange muligheder byder sig til. Kan den efterhånden 63-årige Bent Larsen leve op til sin flotte indsats fra sidste år i Esbjerg, hvor han længe lignede en vinder? Larsens sidste DM-titel stammer fra 1964! Kan den 26-årige Sune Berg Hansen fortsætte sit imponerende spil fra Excelsior Cup i Göteborg, hvor han definitivt sikrede sig stormestertitlen? - i så fald snupper han sit første Danmarksmesterskab. Sune har for øvrigt slået Curt Hansen 2,5-1,5 i en træningsmatch, en sejr, der er god at have med i bagagen til Tåstrup. Vil Peter Heine Nielsen lægge sit spil noget mere risikobetonet an og måske gentage triumfen fra 1996, hvor han delte førstepladsen med Henrik Danielsen og senere vandt omkampen? Hvordan er Lars Schandorffs øjeblikkelige form? Og kan en af de fire IM'ere gå hen og overraske? Både Erling Mortensen og Nikolaj Borge er hyperfarlige for de bedste og kan sagtens blande sig i topstriden, hvis de kommer godt fra start - så hvad kommer der fra den kant?
Alle disse spørgsmål kan dog ikke skjule, at Curt Hansen må være svag favorit i den brogede flok. Curt imponerede sandt for dyden ikke, da han i FIDE-VM i Groningen blev slået ud allerede i første runde af den laverede ratede Igor Miladinovic fra Grækenland, men han er stadig Danmarks stærkeste skakspiller - vel ikke blot på papiret? - og vil sikkert profitere af, at de andre slår hinanden. Information spår nemlig, at DM-titlen kan snuppes med en score på 6 eller 6,5 points. Og eksempelvis fire gevinster og fem remiser ligner en overkommelig opgave for den rutinerede Curt Hansen, der sidst hjemførte en DM-titel i 1994 - efter omkamp med Lars Bo Hansen.
Sidste mandags opgave stammede fra superturneringen i Linares:

Turneringens store overraskelse, Alexei Shirov fra Spanien, har hvid mod den russiske stormester Peter Svidler.
Og han hiver en 'chokker' frem med:
27. Le6!
Den løber kan sort dårligt slå - f.eks. 27. -, fxe6 28. Dg5, Kf7 29. Tg2, og det sorte korthus braser sammen. Sort valgte derfor 27. -, Te8, men opgav efter 28. Dg5.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her