Læsetid: 4 min.

FILM

19. marts 1998

*Erik Balling var inde i en lidt usikkert søgende periode i slutningen af 1960'erne, inden han definitivt skulle vise sig som dansk films lykkeligste dyrker af folkekomediegenren. En af de film, der ikke helt faldt ud efter hensigten, er komedien Martha om en gammel rusten skude med en munter, men voldsomt forsømmelig og udisciplineret besætning. Turen går til det græske øhav, men livet på båden præges ikke af betydningsfulde missioner, men af gemytligt anarki. Vanskeligheder under optagelserne gjorde filmen mere 'tungrumpet', som Balling selv siger, end det var tanken med manuskriptet, som Balling og Bahs ellers havde kælet for i to år. Men filmen er blevet lidt af en kultstrimmel i sømands-kredse, og den rummer skægge, meget veloplagte præstationer af Ove Sprogøe, Poul Reichhardt,
Poul Bundgaard, Paul Hagen, Karl Stegger, Preben Kaas og Helge Kjærulff-Schmidt.
Martha. TV 3, torsdag kl. 21.00-22.50

*George Sluizer er en hollandsk instruktør, der kom grueligt galt afsted med at gøre netop, hvad vor hjemlige Ole Bornedal også har forsøgt: at genindspille sin lokale gysersucces i Hollywood-regi med kendte navne. Spoor-loos hedder Sluizers gennembrudsfilm fra 1988, og det er heldigvis den, TV 2 viser, og ikke den fortyndede amerikanske version fra 1993 med Jeff Bridges og Sandra Bullock. Det er en pirrende gådefuld historie om et hollandsk ægtepar, hvis kvindelige halvdel forsvinder sporløst under en bilferie i Frankrig. Tre år efter forsøger den forbitrede ægtemand stadig at få kontakt med sin kone, hvilket fører ham ud over enhver fornufts grænser og ind på en sjælelig blindgyde af isnende uhygge. Bernard-Pierre Donnadieu og Johanna Ter Stege har hovedrollerne i denne velkonstruerede thriller, hvis chokslutning har gjort indtryk!
Spoorloos/Sporløst forsvundet. TV 2, fredag kl. 00.10-01.55

*Tim Burton slog i 1988 sit navn fast med denne humoristisk makabre gyserfantasi om et ungt par, der efter at være omkommet ved en bil-ulykke gør krav på deres nyindkøbte lade af et hus - som residerende spøgelser. De vil selvfølgelig ikke have nye ejere ind i form af en snobbet New Yorker-familie, som det så gælder om at skræmme væk. Ikke så nemt, for hvad er en gammel kasse uden attraktive spøgelser? Og så må de have hjælp af Michael Keatons forrygende fagmand og freelance bioeksorcist Beetlegeuse, et spruttende lille djævlemonster, af en vitalitet, der kan få Jack Nicholsons Joker fra Burtons Batman-film til at ligne en begynder i faget. Filmen er proppet med liflig surrealistisk humor og special-effekter, der befordrer fantasien - som når Burton fremmaner et bureaukratisk venteværelse for vordende spøgelser og befolket med en kræftdød kæderyger, der damper videre i skeletform, en kvindelig tryllekunstnerassistent i oversavede halvdele, og en opdagelsesrejsende med en prik af et hovede på sin kæmpekrop. Og når de sagesløse New Yorkere ved middagsbordet sættes til at mime til Harry Belafontes calypsoklassiker Banana Boat Song , må selv de sureste vist overgive sig. Geena Davis og Alec Baldwin spiller det unge spøgelsespar, men det er birollerne, der løber med filmen - f. eks. en purung Winona Ryder som punk-teenager i selvmorderisk opposition, Catherine O'Hara som vildt stirrende avantgarde skulptør af rædselsfulde jernindretninger og Glenn Shadix som en selvtilfreds fed New Yorker-snob. Og så selvfølgelig Michael Keaton i sin bravour-præstation som spøgelsesfagmanden Beetleguise.
Beetlejuice. TV-Danmark, lørdag kl. 20.00-21.40

*Voldslørdag - kunne TV 2 kalde sit filmprogram lørdag aften, der indledes med den blodige roadfilm Kalifornia fra 1993 med Brad Pitt og Juliet Lewis - en noget prætentiøs historie om et ungt ægtepar, der rejser rundt i USA og fotograferer mordsteder, men så selv kommer til at tage nogle morderiske bilpassagerer op - med forventeligt blodigt resultat. Men det er kun lørdagens optakt til the real thing, Sam Peckinpahs udfordrende modbydelige og mærkeligt uafrystelige Straw Dogs fra 1971. Her er Dustin Hoffman den pæne matematikprofessor, hvis unge sensuelle kone voldtages af håndværkere i parrets nyindrettede, walisiske hjem. På alle måder er Hoffmans territorium blevet krænket, og det får voldsmændene grund til at fortryde. En film, der er tæt ved en moralsk godkendelse af voldelig selvtægt, men også en voldsbeskrivelse præget af dybt personlig anfægtelse. Det var sine egne problemer, Peckinpah dramatiserede, med en hudløs intensitet og søgende oprigtighed, der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved.
Kalifornia. TV 2, lørdag kl. 22.20-00.25
Straw Dogs/Køterne. TV 2, lørdag kl. 00.55-02.50

*Kathleen Turner debuterede som femme fatale i denne kriminalfilm fra 1982, der kan ses som forløber for de mange film som siden har lagt sig op ad film noir-traditionen. William Hurt er Florida-sagføreren, der af Turner lokkes til at myrde hendes forretnings-ægtemand. En del 'moderne' sex-scener kan ikke skjule, at filmen først og fremmest er en uselvstændig stiløvelse - af den amerikanske kritiker Pauline Kael kaldet "et katalog af noir-klicheer". Men det har mange film været siden uden at have så gode kræfter som Hurt og Turner i centrum, for ikke at tale om Mickey Rourkes professionelle brandstifter, der "næsten får én til at føle, at man ser en rigtig film," som Kael skrev. Lawrence Kasdan har både skrevet og instrueret den stilbevidste affære.
Body Heat/Høj puls. DR2, søndag kl. 20.55-22.50

*Dennis Hopper var manden, der både foran og bagved kameraet tegnede uafhængig amerikansk films hidtil største succes med den for slut-1960'erne uendelig karakteristiske Easy Rider. Den indtog Cannesfestivalen med storm i 1969 og blev til Hollywoodmogulernes store forbløffelse et kæmpe-hit ved billetlugerne. I dag er filmen blevet så gennemtygget og efterlignet, at det kan være svært at se, hvad der vakte så megen postyr. Men Jack Nicholsons gennembrudspræstation som sagføreren, der springer med på frihedens motorcykel, har bevaret sin friskhed, mens selve historien om motorcyklisterne Peter Fondas og Dennis Hoppers dvaske omvendte trip fra vest mod øst ind i et fjendligt USA og ind i deres eget hash-omtågede indre, nok ikke kan ophidse mange mors sjæle. Til gengæld kan man så nyde musikken, især nogle af The Byrds' mest stemningsbårne, poetiske numre.
Easy Rider. TV 2, mandag kl. 00.05-01.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her