Læsetid: 5 min.

FILM

5. marts 1998

*Søren Kragh-Jacobsen begik en genistreg, da han udtænkte dette eventyr for børn og voksne. En udspekuleret historie om den skrappe
12-årige rigmandsdatter Emma, der er lidt af en forkælet mokke, men føler sig forsømt af sine forældre og derfor - inspireret af kidnapningen af flyverhelten Charles Lindberghs søn - arrangerer sin egen 'kidnapning'. Nu kan hun på én gang opleve friheden og være sikker på, at man leder efter hende. - Hun møder den svenske fremmedarbejder Malthe, en knækket og forhutlet kloakarbejder, der genvinder lidt af sin selvrespekt gennem venskabet med Emma. Og da Emma får lokket et pengebeløb ud af forældrene, bliver det til en enkelt aften i vild hotelluksus. - Søren Kragh-Jacobsen fortæller med smittende friskhed og passagevis poesi sin historie om det umage venskab. Her er en opladt sans for eventyret, som et barn kan opleve det, samt det fantasimæssige overskud til symbolsk-musikalske scener som den klassiske, hvor Emma og Malthe prøver at føre en bevægelig samtale, han under jorden i sin kloaker, hun over, tagende bestik efter stemmen. - Filmen fik Bodil som årets bedste i 1988 og betød et gennembrud for Line Kruse i rollen som Emma. Hun har siden medvirket i en række andre danske film, deriblandt Krumme-serien, men i Tho-mas Rostocks filmskoleafgangsfilm Sort hjerte yder hun sin klart bedste voksenpræstation som en maniodepressiv pige, den eneste gang hun hidtil har levet op til løfterne fra Emma. Malthe spilles af Börje Ahlstedt, og som en tilsyneladende barsk politimand ses Erik Wedersøe med stærk udstråling.
Skyggen af Emma. DR1, lørdag kl. 21.15-22.50

*Stephen Frears var endnu ikke brudt igennem som en instruktør på verdensplan, da han i 1984 udsendte gangsterfilmen The Hit. Den er især bemærkelsesværdig for en stærkt karismatisk, hypnotiserende præstation af Terence Stamp som en stikker, der har fået en beskyttet luksusbolig i Spanien af det engelske politi som belønning for at angive sine tidligere gangster-kumpaner. Nu har de svegne imidlertid afsonet deres dom, og så er hævnens time ved at falde i slag. Stamp tages til fange, og filmen følger de to gidseltageres tur med ham op gennem Spanien med kurs mod Paris, hvor likvideringen skal finde sted. Stamp tager denne rejse mod døden med ophøjet filosofisk ro, mens hans fangevogtere - spillet af John Hurt og Tim Roth - bliver mere og mere desperate. Den smukke Laura Del Sol, kendt fra Carlos Sauras Carmen-dansefilm, medvirker også.
The Hit/ Hævnens time. DR2, lørdag kl. 21.25-23.00

*Martin Schmidt fik i 1995 en pæn publikumssucces med denne debutgyser efter et manuskript af Dennis Jürgen-sen. En gruppe gymnasieelever spærres inde i et klasseværelse og myrdes én for én. Thomas Bo Larsen har en kort, skæg scene som en flipper, der prøver at gøre sig forståelig på tv, men ellers er filmen mest primitive skrækeffekter i spartansk udførelse - og et spild af unge danske skuespillertalenter som Rikke Louise Andersson, Thomas Villum Jensen og Laura Drasbæk.
Sidste time. TV 2, lørdag kl. 22.10-23.35

*Paul Newman er NatFilm Festivalens topstjerne, og TV 2 følger op med en af hans bedste film, Robert Rossens klassiske drama fra 1961. Lidt af et gennembrud for Newman som karakterskuespiller i rollen den unge, kæphøje Fast Eddie, der tjener lette penge som hustler ved billardbordene, men har højere ambitioner. I virkeligheden dyrker han spillet med en kunstners alvor og hengivenhed, og han vil være den bedste. Og derfor udfordres hans værste rival Minnesota Fats til en marathon-match ved det grønne filt. - En med-rivende historie om umenneskelig stræben og ungdommeligt overmod, hvor den tykke komiker Jackie Gleason fik sit livs rolle som den uforstyrrelige Minnesota Fats, der bliver som en danser, når det rigtig går løs omkring billardbordet. Og New-man synes som født til rollen som den Gudsforgående Eddie, der sætter alt på spil med køen i hånd. - En figur han i øvrigt i 1986 vendte tilbage til i Mar-tin Scorseses The Color of Money (Det handler om penge), hvor det dog var Tom Cruise, der havde overtaget initiativet ved billardbordet.
The Hustler/ Hajen. TV 2, lørdag kl. 00.05-02.25

*Dirch Passer tager slæbet hvad morskab angår i denne danske komediefarce, der trods sin titel er fjerde ombæring af den i 1960'erne meget populære Det støver-serie. Et blik ind bag vindverne hos de meget danske beboere i boligkarreen Solvænget, hvor Passer fungerer som hårdt prøvet vicevært. Altså et forsøg på at holde farceløjerne fast i en vis genkendelig familiær jodbundethed - her dog oplivet af indlogeringen af seks deltagere i en skønhedskonkurrence. Sven Methling har instrueret.
Passer passer piger. TV 2, søndag kl. 20.00-21.30

*Søren Østergaard og Torben Zeller byder på TV 2 velkommen til Bodilfest lige efter Passer-filmen. Det er andet år Filmmedarbejdernes traditionelle uddeling af Bodil-statuetter TV-transmitteres - sidste år var Michael Carøe vært. Tre titler konkurrerer om at blive kåret til året bedste danske film: Nils Malmros' Barbara, Lars von Triers Riget 2 ( jo, den havde biografpremiere) og Jonas Elmers Let's Get Lost. Elmers og Malmros' film delte for en god måneds tid siden en Robert, så nu er der dømt omkamp, men vær sikker på, at der bliver fundet en vinder. Derud-over uddeles der fire skuespiller-Bodil'er, en æres-Bodil og to Bodil'er til de bedste udenlandske film.
Bodilfest 1998. TV 2, søndag 21.30-22.40

*Jamie Lee Curtis - datter af Tony Curtis og Janet Leigh - er uimodståeligt gavtyve-fræk som mandeglad juveltyv i denne komedie, der blev en verdenssucces uden at være det syvende vidunder af en film. Hun er kæreste med forbryderkollegaen Kevin Kline, og han er heller ikke kedelig, men stjernetosset. - Det er de gamle, hyggeligt excentriske engelske Ealing-komedier, filmen inspireres af, og særdeles engelsk er jo også den kostelige John Cleese, der her er en nydelig advokat, som gradvis tøer op, efterhånden som han involveres i juveltyve-bandens narrestreger. Og Jamie Lee Curtis' feminine tillokkelse viser sig uimodståelig for en parykklædt britisk advokat. - John Cleese har selv skrevet manuskriptet, og for instruktionen står Charles Chrichton, en ældre herre, der netop i sin tid arbejdede i Ealing-studierne.
A Fish Called Wanda/ Fisken de kaldte Wanda. DR1, mandag 22.00-23.45

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her