Læsetid: 1 min.

Føj for et gys

12. marts 1998

Centrum-Demokraterne lægger op til midtsøgende politik

Valgaftenen udviklede sig til en gyser. Det samlede valgresultat blev så tæt på dødt løb at tv-seerne en stor del af aftenen kunne skifte 'flertal' ved at zappe mellem kanalerne.
De mange meningsmålinger, der har forudsagt et klart borgerligt flertal blev gjort til skamme af vælgerne. Aftenen igennem var det borgerlige forspring meget spinkelt.

To sikre vindere
De to sikre - og glade - vindere var Centrum-Demokraternes leder Mimi Jakobsen og Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard.
Men de to partiers fremgang blev vundet på bekostning af et sviende nederlag til De konservative - og stagnation for Venstre.
Derfor kunne Mimi Jakobsen ikke alene glæde sig over, at hun selv havde vundet en valgsejr. Hun kunne også konstatere at CD's politiske projekt - den midtsøgende politik - under alle omstændigheder har vind i sejlene:
På forhånd har Mimi Jakobsen stillet krav om reglerne for flygtninges indrejse ikke strammes, at der ikke skæres i dagpengene, at skolerne får flere penge, og at der indføres jobfradrag for de lavest lønnede.
Allerede inden det endelige valgresultat forelå påpegede hun at mandatfremgangen også kan bruges til at påvirke regeringen Nyrup hvis den bliver siddende.
Dansk Folkepartis trak langt flere stemmer end Fremskridspartiet tabte. Kombinationen af stram danskhed og social pænhed gav pote.
Jubelen var stor hos socialdemokraterne da prognoserne tidligt på aftenen viste, at regeringspartierne kunne holde deres flertal.
Mange af de socialdemokratiske vælgere har i sidste øjeblik besluttet sig for at holde fast ved det kendte. Poul Nyrup Rasmussens valgtema: Fasthold fremgangen, virkede på disse marginalvælgere og partiet viste igen sin legendariske evne til at vinde stemmer i slutspurten.
Men reelt var S-fremgangen hentet på bekostning af de radikale, SF og Enhedlisten.

(1.udg. af avisen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her