Læsetid: 2 min.

Forhandlinger er blevet en gordisk knude

13. marts 1998

Forligsmand Asbjørn Jensen skal løse noget, der ligner en gordisk knude, hvis han skal få arbejdsmarkedets parter til at forliges

Torsdagens forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter inden for byggeri- og transportområdet kan ikke umiddelbart bruges i de totalt fastlåste forhandlinger på industriens område. Forud for gårsdagens to forhandlingsrunder i Forligsinstitutionen, gjorde DA, Dansk Arbejdsgiverforening, det nemlig klart, at strategien om, at industrien skal først i mål, ikke var ændret et komma.
Dermed synes der på forhånd ikke at være så meget at snakke om.
"Der skal til at ske noget. Hvis ikke, så er der kun konflikten tilbage. Vi ønsker den ikke, men medlemmerne er klar til at kæmpe," sagde formanden for SiDs Transportgruppen, Holger Nielsen, inden han mødtes med AHTS, Arbejdsgiverforeningen for Handel, Transport og Service.
Senere på dagen mødte SiD op for at forhandle med BYG - Byggeriets Arbejdsgivere.
Men heller ikke de havde nogen form for optimisme med i posen.
"Jeg er meget spændt på, hvad der skal ske. For alt tyder på, at der er tale om en høflighedsvisit som følge af, at Dansk Arbejdsgiverforening jo holder fast i, at industrien skal forhandle færdig først," siger Bjarne Rundberg, som er formand for SiD's Anlægs- og Bygningsgruppe.
Han frygter, at konflikten kan blive en realitet fra onsdag den 18. marts.

Vil undgå konflikt
"Vi ønsker ikke konflikt, og det vil være fuldstændig vanvittigt. Vi har endnu ikke forlangt smør på begge sider af brødet, men arbejdsgivernes stædighed peger kun i en retning," siger Bjarne Rundberg.
Formanden for BYG, Poul I. Jakobsen, bekræfter, at DA fortsat vil have gennembruddet på industriens område.
"Det er en kæmpe knude, der skal løses. Det hele er knudret sammen på grund af valget og mange politiske meldinger. Nu må vi se, om valget har løst op for situationen, men der skal findes en løsning, for ingen er interesseret i en konflikt," siger Poul I. Jakobsen.
Fredag formiddag møder repræsentanter fra fagbevægelsen op foran Forligsinstitutionen i København for at demonstrere deres utilfredshed med de fastlåste overenskomstforhandlinger.
Demonstrationen udspringer af et landsdækkende tillidsmandsmøde i København den 7. februar, hvor de omkring 200 deltagere besluttede at gøre den 13. marts til aktionsdag.
Arbejdstagerne har lige siden overenskomstforhandlingernes begyndelse den 8. januar krævet, at arbejdsgiverne opgiver deres passive holdning og begynder på realitetsforhandlinger.
Men arbejdsgiverne i DA gav allerede i slutningen af sidste år hinanden håndslag på, at industriens område skal komme først med en overenskomst, fordi industriens parter forhandler for omkring 70 procent af de ansatte, som skal have ny overenskomst i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her