Læsetid: 2 min.

Frankrig anklages for tortur

28. marts 1998

Det franske politi har brugt tortur under afhøring, skriver Den Europæiske Menneskerettighedskommission i rapport

PARIS - Fransk politi har udøvet tortur, hævdes det i en netop offentliggjort rapport fra Den europæiske Menneskerettigheds-Kommission vedrørende en sag fra 1991. Kommissionen har sendt sagen videre til Den europæiske Menneskerettigheds-Domstol, der inden årets udgang ventes at afsige kendelse om, hvorvidt den franske stat er skyldig i tortur - en yderst sjælden anklage inden for europæisk ret.
Sagen er blevet meget langsomt behandlet i Frankrig og sendt fra den ene instans til den anden. Først i oktober 1996 - fem år efter hændelserne - blev fem politimænd sigtet for "vold og seksuelle aggressioner" udøvet under tjenesten. Men de fem er stadig i aktiv tjeneste.
Sagen begyndte den 25. november 1991, da Ahmed Selmouni, en indvandrer af marokkansk og hollandsk afstamning, blev arresteret og ført til afhøring på politistationen i Bobigny nord for Paris, mistænkt for handel med narkotika. Afhøringerne varer i fire dage og ledsages af fysisk og psykisk mishandling.
En undersøgelsesdommer, der bagefter bemærker de synlige tegn på mishandling, beordrer Selmouni undersøgt, og tre læger konstaterer omfattende "traumatiske læsioner".

Hårrejsende beretning
Over for politiets generalinspektion giver Selmouni senere en hårrejsende beretning, som i dag er vedlagt Menneskerettigheds-Kommissionens rapport. Han oplyser, at han blev sparket, slået med knytnæver og boldtræ, trukket ved håret og tvunget til at løbe i en korridor, hvor politimændene spændte ben for ham. En af dem urinerede på ham, fortæller han. Han blev ifølge sit udsagn truet med en skærebrænder og en kanyle og endelig "voldtaget" med en politiknippel.
Ahmed Selmouni, der i dag afsoner en straf på 13 års fængsel for narkotikahandel, besluttede at indgive klage mod de fem politifolk, efter at politiets generalinspektion havde grebet ind, og derefter at indbringe sagen for Den europæiske Menneskerettigheds-Kommission.
Kommissionen konstaterer i sin rapport, der blev vedtaget enstemmigt den 11. december 1997, men først offentliggjort i denne uge, at den mishandling, Selmouni er blevet udsat for, udgør en krænkelse af den europæiskemenneskerettigheds-konventions artikel tre, der taler om umenneskelig og nedværdigende behandling. Mishandlingen havde til formål at nedbryde Selmounis fysiske og psykiske modstandskraft "for at opnå tilståelser eller oplysninger".

Alvorlig og grusom
Derefter konkluderer kommissionen: "Denne behandling, foretaget af en eller flere statslige embedsmænd (...) var af en så alvorlig og grusom karakter, at den kun kan karakteriseres som tortur".
Kommissionen mener også, at sagens langsomme behandling i Frankrig udgør en overtrædelse af menneskerettigheds-konventionens artikel seks, der forpligter til at færdigbehandle retssager inden for en "rimelig tidsfrist". Undersøgelserne mod de fem politifolk blev indledt i februar 1993, men førte først til sigtelser i oktober 1996.
De fem ventes stillet for retten i Versailles, men det ser nu ud til, at sagen vil blive behandlet ved Den europæiske Menneskerettighedsdomstol, endnu før den når at komme for retten i Frankrig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu