Læsetid: 3 min.

Frankrig vil tale pænere om narko

5. marts 1998

111 franske kunstere og akademikere protesterer mod en lov, der forbyder positiv hash-debat

PARIS
Narko-debatten i Frankrig er blusset op, efter at 111 kulturpersonligheder har underskrevet et manifest, hvor de vedgår at have indtaget narkotika. Det er en protest mod den franske narkotikalov, der stammer fra 1970 og er blevet betegnet som Europas mest repressive. Den udmærker sig ved faktisk at forbyde offentlig debat om narkotiske stoffer.
Flere forkæmpere for legalisering af bløde stoffer er blevet anklaget for 'tilskyndelse' til brug af narkotika, og en serie retssager er berammet i løbet af de kommende uger. Samtidig kendetegnes situationen af, at der har været en række mere eller mindre provokerende aktioner og udtalelser fra tilhængere af legalisering.

Tolerance-kultur
Det begyndte med, at den populære rocksanger Johnny Hallyday i et interview i Le Monde oplyste, at han tog kokain fra tid til anden "for at kunne arbejde - for at få maskinen i gang".
Et par uger før jul modtog alle Nationalforsamlingens medlemmer konvolutter med cannabis-cigaretter, afsendt af formanden for Centret for Cannabis-Information og Forskning (CIRC), Jean-Pierre Galland. Umiddelbart efter at FN's narkotikakommission den 23. februar havde udsendt en fordømmende erklæring om den "tiltagende tolerance-kultur" over for narkotika i visse lande, udsendte de 111 franske personligheder deres manifest, som siden har fået tilslutning af endnu 240 personer. Det hedder i teksten bl.a.:
"På et eller andet tidspunkt i mit liv har jeg indtaget narkotiske stoffer. Jeg ved, at jeg kan blive sigtet, når jeg offentligt vedgår at være stofbruger. Jeg tager denne risiko".
Blandt de 111 oprindelige underskrivere er filminstruktører, fotografer, skuespillere, kunstnere, forlæggere, journalister, sociologer og læger.
"Vi kan ikke acceptere, at lovens sprog er det eneste tilladte, eller at meninger behandles som lovovertrædelser, fordi de modsiger forbuds-dogmet," hedder det videre i erklæringen.
Hermed hentydes til loven af 1970, der gør det strafbart (op til fem årsfængsel og op til 500.000 francs i bøde) ikke alene at producere, forhandle eller indtage narkotiske stoffer, men også at "fremstille dem i et favorabeltlys" - med andre ord at sige noget positivt om dem. CIRC-formanden Jean-Pierre Galland, der sendte joints til parlamentarikerne, stilles for retten i Paris den 25. marts. Han er bl.a. sigtet for at have fremstillet cannabis "i et favorabelt lys". En lignende sigtelse er rejst mod formanden for foreningen Act-Up Paris, Philippe Mangeot, der tog initiativet til de 111's manifest. Denne aktion har endnu ikke fået retslige følger, men Mangeot er sigtet, fordi han i september i fjor uddelte en pjece til fordel for stoffet ecstacy i forbindelse med en demonstation. Denne sag er allerede indledt, og den er den første af en hel serie af sager mod "anti-prohibitionister" i den kommende tid.
Blandt ofrene for retsforfølgelsen er også den 'cannabinofile' avis L'Elephant rose (den lyserøde elefant), der har måttet lukke, efter at dens udgiver, Gerard Jubert, er blevet idømt 10 måneders betinget fængsel og en bøde på 300.000 francs for at have offentliggjort en appel om straffrihed for privat brug af stoffer og om ophævelse af den omstridte bestemmelse i loven af 1970 om "favorabelt lys".
"Brug af stoffer er og bliver et tabu emne i Frankrig," konstaterer dagbladet Le Monde.
"Man må godt tale om narkotiske stoffer i Frankrig - på betingelse af, at man kun taler ondt om dem," skriver Libération. Resultatet er, at spørgsmålet i næsten 30 år har bragt lidenskaberne i kog og kun diskuteret ideologisk og fanatiseret. Modstanderne af 1970-loven kæmper for retten til at tage stoffer. Forsvarerne for forbudspolitikken beskylder dem for at undergrave samfundsmoralen.
I den nuværende venstreregering er der tegn på splittelse. Den grønne miljøminister, Dominique Voynet, har udtalt sig til fordel for legalisering af marijuana. Sundhedsminister Bernard Kouchner har tidligere slået til lyd for terapeutisk brug af cannabis og heroin, men efter de 111's manifest har han skyndt sig at slå andre toner an. "Denne erklæring kommer på tværs og er et tilbageskridt for den nødvendige debat, den fastlåser og karrikerer holdningerne," skriver han i en kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her