Læsetid: 2 min.

Fransk regering styrket efter valg

17. marts 1998

Tillidsvotum til premierminister Lionel Jospin ved regionalvalget

Paris
Frankrigs socialistisk ledede regering er gået styrket ud af søndagens regionalvalg og regner nu med at få en længere periode med arbejdsro til gennemførelsen af euroen, 35 timers ugen, visse reformer vedrørende retsvæsenet, skattesystemet og sociale forhold og til den langsigtede kamp mod arbejdsløsheden.
Valget, der bragte venstrekoalitionen i spidsen i flertallet af de 22 regioner - mod kun to ved det foregående valg i 1992 - opfattes som et klart tillidsvotum til premierminister Lionel Jospin - og et nyt nederlag for højre.
Dette resultat gør det usandsynligt, at præsident Jacques Chirac vil forsøge sig med en ny opløsning af Nationalforsamling og udskrivning af valg inden for en overskuelig fremtid. Forfatningsmæssigt har han ret til at udskrive valg igen et år efter opløsningen, d.v.s. til maj. Men han har ingen interesse i at gøre det foreløbig, og derfor regner regeringen med arbejdsro, måske indtil præsidentvalget år 2002.

Bundrekord
Valgdeltagelsen blev i går officielt opgivet til 58 pct., hvilket er bundrekord. At deltagelsen blev lav, kom dog ikke som nogen overraskelse, idet regionerne kun har begrænsede beføjelser og aldrig mobiliserer den helt store politiske interesse.
Regeringskoalitionen af socialister, kommunister og grønne m.fl. opnåede 39,6 pct. af stemmerne, de moderate højrepartier RPR og UDF tilsammen 35,6 pct. Det højreekstremistiske Front National fik 15,5 pct. af stemmerne og blev i mange regionalråd placeret som en solid tredie gruppe, i den næststørste region Provence-Alpes-Cote d'Azur endog nr. 2 efter venstrekoalitionen og foran det moderate højre.
Det ekstreme højreparti har imidlertid ikke haft fremgang i stemmeprocent, men ligger med 15,5 pct. på praktisk talt samme niveau som ved præsidentvalget i 1995, hvor partilederen Jean-Marie Le Pen var kandidat.
Det yderste venstre, der optrådte med talrige små lister, fik tilsammen 4,4 pct. - en fremgang, der ses som resultat af udbredt social utilfredshed og vedvarende høj arbejdsløshed. Andre små lister repræsenterende særinteresser, først og fremmest jægerne, fik 4,9 pct.
Blandt de regioner, der blev erobret af venstre, var Paris-regionen, Ile-de-France, der i de sidste 26 år har været under højrestyre. I selve Paris har højre dog bevaret flertallet.

Kamp om formandskaber
Ifølge indenrigsministeriets oplysninger har venstrekoalitionen fortrængt det moderate højre fra førstepladsen i 13 regioner og bevaret føringen i de to, der stemte til venstre i 1992.
Det betyder ikke automatisk, at venstrepartierne får formandskaberne i 15 regioner. Selv om det moderate højre officielt ikke vil samarbejde med Front National, er det ikke udelukket, at venstre bliver berøvet formandskabet ved stiltiende højrealliancer i visse regioner.
Der er således stor spænding om valget af formandskaberne, der skal finde sted fredag den 20. marts.
Kommentatorerne påpeger, at venstresejren både kan tages som et tegn på regeringen Jospins fortsatte popularitet og som et resultat af splittelse til højre. Der tales om en personlig sejr for Lionel Jospin og først og fremmest om et klart nederlag, et veritabelt 'Waterloo' for højre. Der peges imidlertid også på, at den lave valgdeltagelse og den voksende tilslutning til ydergrupper betyder manglende tilslutning i vælgerbefolkningen til de klassiske partier.
Højre bevarede kun med nød og næppe føringen i den trediestørste region omkring Lyon, og ligeledes i Auvergne. Blandt de mere sikre højrebastioner er Alsace.
Venstrepartierne beholdt føringen i den store region Nord-Pas-de-Calais.
Side 2: Nyhedsanalyse

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu