Læsetid: 4 min.

Front National løber med fransk valgsejr

21. marts 1998

Med stemmer fra Front National har det franske højre bevaret formandskabet i det store flertal af de 22 regioner

PARIS - Frankrigs højreekstemistiske og racistiske parti Front National står reelt som den store vinder af de franske regionalvalg efter formandsvalgene, der fandt sted fredag i de fleste af de nyvalgte regionalråd.
Takket være Front Nationals stemmer i en række regioner har højre bevaret formandskabet i det store flertal af de 22 regioner.
Disse stiltiende alliancer mellem de såkaldte demokatiske højrepartier RPR-UDF og Front National berøvede således venstrepartierne den valgsejr, det tegnede til søndag den 15. marts, da de opnåede relativt flertal (dvs. den størstre gruppe) i halvdelen af regionerne og praktisk talt absolut flertal i to af dem.
Formandsvalgene blev afviklet i en ualmindelig spændt atmosfære med højrøstrede scener i forsamlingerne og råb som "forræderi", "skændigt" og "en sort dag for demokratiet".
Dagen før havde de politiske ledere i Paris allerede lagt op til den store dramatisering, idet både præsident Jacques Chirac og premierminister Lionel Jospin indskærpede de demokratiske partiers pligt til at afstå fra ethver form for aktivt eller passivt samarbejde med Jean-Marie Le Pens parti.
Jospin fremsate endog en offentlig erklæring på trappen til premierministerkomplekset Matignon, hvilket er højst usædvanligt og forbeholdt historiske lejligheder.
De to ledere for RPR og UDF, Philippe Séguin og Francois Léotard, gentog samtidig deres partiparoler, en klar ordre til at afstå fra formandsposterne overalt, hvor disse kun kunne opnås med støtte fra Front National. Denne ordre var ledsaget af trusler om eksklusion.
Ikke desto mindre lod UDF-politikere sig vælge til formænd med Front National-stemmer i seks regioner. En af dem trådte omgående tilbage for at respektere partiparolen og markere sin afstandtagen fra Fronten. De øvrige fem blev omgående ekskluderet af partiet.
Der var ingen RPR-politikere blandt de formænd, der blev valgt med Front National-stemmer, men RPR-medlemmerne i rådene var med til at vælge disse formænd.

Valg udskudt
Det mest opsigtvækkende tilfælde af kapitulation over for Front National fandt sted i Frankrigs næststørste region, Rhône-Alpes, hvis hovedstad er Lyon. Her accepterede en af UDF's topfigurer, Charles Millon - tidligere gruppeformand for partiet i Nationalforsamlingen og tidligere forsvarsminister - at lade sig genvælge til formandsposten med Front National-stemmer.
I den største region, Ile-de-France (Paris-regionen), hvor venstrealliancen opnåede den største gruppe ved valget i søndags - og hvor en socialist vil blive formand, hvis den demokratiske partiparole til højre respekteres - er valget blevet udskudt. Det samme gælder to andre regioner, og der forelå således ikke noget komplet resultat for hele Frankrig fredag aften. Men det stod fast, at højre ville bevare kontrollen med det store flertal af regionerne, måske op til 17, i fem tilfælde med støtte af Front National: i middelhavsregionen Languedoc-Roussillon, i Rhone-Alpes, Bourgogne, Centre (Orleans) og Picardiet i Nordfrankrig.

Grøn afgang
Derimod respekterede RPR-UDF partiparolen i den sydvestlige region Aquitaine med det resultat, at socialisterne erobrede formandskabet. Herudover blev den socialistiske formand genvalgt i Limousin, og i den nordligste region Nord-Pas-de-Calais bevarede venstre ligeledes formandskabet, men det skiftede fra de grønne til socialisterne.
I denne region, den eneste grønt regerede i Frankrig, var der en tilspidset strid om formandsposten mellem de grønne og socialisterne (skildret i Information den 13.3.). Den blev bilagt efter indgriben på regeringsplan i Paris med en aftale om, at de grønne - der havde en yderst beskeden fremgang fra syv til otte procent af stemmerne ved søndagens valg - afgiver formandskabet og til gengæld opnår et par næstformandskaber i andre venstreregerede regioner. Den grønne Marie-Christine Blandin blev således afløst som formand af den socialistiske tidligere minister Michel Delebarre.
Dagens første resultat kom fra Languedoc-Roussillon, og det illustrerede på perfekt vis Front Nationals nøglerolle. UDF-politikeren Jacques Blanc blev genvalgt til formand, selv om højrelisten ved valget søndag blev slået af venstrealliancen med 31 mandater mod 22. Takket være Front Nationals 13 mandater blev han valgt med 35 stemmer. UDF's hovedkvarter i Paris meddelte omgående, at Blanc var blevet eksluderet af partiet.

Historisk proces
Valgene blev fulgt med spænding dagen igennem og fremkaldte en voldsom strøm af kommentarer. Debatten vil fortsætte i de kommende dage, og der er tegn på, at de demokratiske højrepartier er inde i en afgørende - nogle siger "historisk" - omdannelses-eller opløsningproces. Det gælder især det liberale centrumparti UDF, men også det neogaullistiske RPR.
Den klare vinder er Front National, der allerede med sine 15-16 procent af vælgerstemmerne er af samme størrelsesorden som hvert af de to klassiske højrepartier, og som nu har nået sit første mål - at destabilisere disse to partier.
Front Nationals nr. to og uden tvivl kommende topleder, Bruno Mégret, optrådte med et sejrssikkert smil, da han kommenterede de første resultater. Han konstaterede, at partiet nu var "klart anerkendt og legitimeret som et demokratisk parti, det virkelige alternativ til den socialistisk-kommunistiske alliance".
Front Nationals vækst går nu ind i sin "anden fase", forudsagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her