Læsetid: 2 min.

Det går ufatteligt godt

18. marts 1998

I hvert fald hvis man skal tro fagbevægelsen. Dansk Industri advarer mod at skade konkurrenceevnen

Det er svært at blive klog på, hvordan det egentlig går for de danske virksomheder. Specielt under overenskomstforhandlingerne, hvor begge parter har interesse i at fremstille virkeligheden på en måde, der tjener deres egen sag.
En undersøgelse foretaget af Købmandsstanden for Erhvervsbladet viser, at den gennemsnitlige afkastningsgrad for danske virksomheder blot er på 6,7 procent. Det overrasker cheføkonom i Dansk Industri, Klaus Rasmussen. "Det er ikke noget godt resultat - højkonjunkturen taget i betragtning. Et sådant afkast kunne man næsten få ved at købe obligationer"
Han hæfter sig ved, at det går bedre for de virksomheder, der har produktionen rettet mod hjemmemarkedet end for eksportvirksomhederne.
"Den dårlige konkurrenceevne kan man bedst se ved, at det er de brancher, der har den højeste eksportkvote, der har den laveste afkastningsgrad. Det er til dels et udtryk for en dårlig konkurrencesituation."

Jobs på spil
Han er bekymret over, at lønstigningen i Danmark er større end i Tyskland, hvor den er helt nede omkring to procent, mens man i Danmark forventer en samlet stigning på omkring fire procent.
"Hvis man accepterer at ligge højere end Tyskland, så er det det samme som at sige, at vi skal have tilnærmet vores ledighed til det tyske niveau. De kommer lidt ned, og vi kommer lidt op. Spørgsmålet er, hvordan vi vil klare os," siger Klaus Rasmussen.
Cheføkonom i Dansk Metal, Dines Schmidt Hansen er noget uforstående over for Købmandsstandens undersøgelse.
De regnskaber, han har set offentliggjort på fondsbørsen, har haft pæne regnskaber. Og han mener, at de stigende aktiekurser er et tegn på, at virksomhederne tjener godt.
"Det, der bestemmer kursen på en aktie, er jo indtjeningen og forventningen om den fremtidige indtjening. Så udviklingen i aktiekurserne må jo tages som en indikator på, at der er forventninger om en bedre indtjening," siger Dines Schmidt, der også fremhæver de udenlandske investores interesse for de danske aktier.
"Og vi ser jo også, at tvangsauktionerne rasler ned, så det er mit indtryk, at de danske virksomheder tjener rigtigt godt i disse år."
Heller ikke Jan Kæraa, der er cheføkonom i LO, er umiddelbart bekymret for konkurrenceevnen i forhold til Tyskland.
"Vi har haft en lønudvikling, der stort set alle årene har ligget under Tysklands. De har et lønomkostningsniveau, der generelt ligger omkring 25 procent over vores, så det betyder ikke det store, om vi et enkelt år ligger en enkelt procent højere. Vi kan sagtens tillade os en lønstigning på fire procent. Det er jo også, hvad vismændene siger."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her