Læsetid: 3 min.

Ghana scorer Clinton-kassen

25. marts 1998

Ghana snupper broderparten af USA's Ulandsbistand. Det rækker alligevel ikke til at afhjælpe landets utallige strømsvigt, der fortsatte under Clintons besøg

BOSTON - "Selvfølgelig var folk nysgerrige. De ville se en superstar, men ghaneserne ved ikke noget om amerikansk politik. De regner med, at præsident Clinton har magt til at tænde lyset i deres hjem."
Det forklarer, hvorfor en halv million mennesker stimlede sammen på Uafhængighedspladsen i Accra mandag for at se USA's præsident, fortæller den ghanesiske menneskerettighedsforkæmper Kwame Gyan.
"I flere måneder har Ghanas hovedstad oplevet strømafbrydelser, fordi fire ud af seks turbiner i kraftværket ved Volga-søen er sat ud af kraft. Der er ikke nok vand på grund af tørke," siger Gyan, der arbejder for Unitarian Universalist Service Committee i USA.
Den hårdt betrængte Bill Clinton, der håber at slippe for nærgående spørgsmål om sit sexliv under en 11-dage lang Afrika-rejse, nød oplevelsen.
"Det var vidunderligt. Jeg har aldrig set så mange mennesker forsamlet," sagde præsidenten fra Uganda i går.

Begrænset indflydelse
Ingen tvivler på Bill Clintons gode hensigter. For ghanesere og andre afrikanere er det en ære, at en amerikansk præsident vier så megen opmærksomhed til deres kontinent, men de håber også på noget konkret. Her og nu.
Men USA's præsident har begrænset indflydelse.
Siden 1994 har Kongressen beskåret den amerikanske bistand til de 48 afrikanske lande syd for Sahara fra 1,3 mia. til 700 mio. dollar, og heraf tager rige Sydafrika endda 200 mio. dollar. De resterende 47 lande skal dele 500 mio. dollar mellem sig, et sølle beløb til udvikling af tilbagestående økonomier.
I amerikansk presse blev Ghanas akutte strømproblem kun omtalt i forbifarten. Det medrejsende pressekorps dækker normalt politik i Det Hvide Hus, og ved praktisk talt intet om afrikanske forhold. Så Los Angeles Times kunne servere følgende citat fra en ghaneser, der havde rejst i seks dage ad ufremkommelige veje til hovedstaden for at se den amerikanske præsident.
"Han er Jesus nummer 2. Amerika er moder til alle stater, og når Amerikas præsident taler, så bøjer hele verden sig ydmygt i støvet. Derfor kom jeg."

67 mio. til kraftværker
Ghana har grund til at være taknemmelig. Sidste år modtog dette land med kun 18 mio. indbyggere 50 mio. dollar i bistand fra USA. Clinton fandt endda i sidste øjeblik en løsning på de konstante black-outs. USA vil stille et lån på 67 mio. dollar til rådighed for bygningen af to mobile kraftværker, som skal udvinde naturgas i havet sydvest for Ghana. Med til historien hører dog, at Kaiser Corp. - en amerikansk koncern - ejer Ghanas største industriselskab Water Aluminum Co, landets største forbruger af elektricitet," fortæller Kwame Gyan.
I går under sit besøg i Uganda, én af Afrikas fattigeste lande, lovede præsident Clinton 60 mio. dollar i støtte til produktion af fødevarer i værtslandet og fire andre østafrikanske nationer.
Han bebudede også et amerikansk-finansieret uddannelsesprojekt til 120 mio. dollar over to år. Men denne bistand forbliver dråber i havet. "Uden investeringer i infrastruktur vil Afrika syd for Sahara aldrig blive optaget i den globale økonomi," siger Kwame Gyan til Information.

Undskyldte slaveri
Efter Ghana gik Clinton-turen videre til Uganda, hvor Clinton i går talte til præsident Museveni.
Clinton erkendte, at USA fejlagtigt havde draget fordel af slaveri, men at den største synd formentlig havde været "tilsidesættelse og ignorering" af Afrika.
I en tale, som blev overværet af Ugandas præsident, Yoweri Museveni, de to præsidentfruer, et større antal ledende ugandere samt hundreder af skolebørn, sagde Clinton, at USA ikke altid havde gjort det rigtige for Afrika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her