Læsetid: 2 min.

Gode råd til Højesteret

19. marts 1998

Det tilkommer ikke Højesteret, men derimod Folketinget at fortolke Grund-loven, formanede Kammeradvokaten i går de 11 højesteretsdommere

GRUNDLOVSSAGEN
Stemmen er lys og spinkel, men der er alvor bag ordene, når kammeradvokat Michael Gregers Larsen iklædt sin skinnende sorte retskåbe rejser sig og går til mikrofonerne i Højesteret.
Dét gjorde han i går. I mere end en time talte han for "stærkt" at advare de 11 højesteretsdommere, som inden for de næste par uger skal afsige deres dom i Grundlovssagen - den historiske sag om forholdet mellem EU og den danske grundlov.
"Højesteret hverken kan eller bør begive sig ind på det retspolitiske område," sagde Michael Gregers Larsen.
Grundloven skal tolkes i lyset af den samfundsmæssige udvikling, mener Gregers Larsen, der repræsenterer statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
Og den samfundsmæssige udvikling samt hvilke krav den stiller, ja, det har politikerne, ikke juristerne forstand på, understregede han.

Ikke hr. hvem som helst
Forinden havde Michael Gregers Larsen mindet dommerne om, at den lov, hvis forenelighed med Grundloven de nu skal vurdere, bestemt ikke er en hvilken som helst lov.
"Det er ikke nogen almindelig lov. Det er en lov, som er vedtaget først med mere end 5/6-dele flertal i Folketinget og derefter ved en folkeafstemning," sagde han om tiltrædelsesloven fra 1993.
Derfor er der behov for en "meget klar" vished om, at det var en overtrædelse af Grundloven at tiltræde Maastricht-traktaten, hvis Højesteret skal kunne sætte sig ud over Folketinget og befolkningen, understregede Gregers Larsen.
Sidste år, da Grundlovssagen verserede ved Østre Landsret, gik samme Gregers Larsen så vidt som til at advare de tre landsretsdommere om, at det ville føre til intet mindre end en forfatningskrise, hvis landsretten gik statsministeren imod og kendte "grundlovsbrud".
Men på det tidspunkt havde landsretten for længst spoleret enhver spænding om udfaldet af dommen.
Om Højesterets dom er spekulationerne derimod flere end mange. Og ikke mindst dommens præmisser ventes med spænding.
Ole Krarup, der sammen med Karen Dyekjær-Hansen og Christian Harlang fører sagen for sagsøgerne, har flere gange, også i Højesteret, talt for, at Højesteret i præmisserne kan udstikke retningslinier for det fremtidige samarbejde.
"Ole Krarup har sagt, at det afgørende er de skridt, der forestår," sagde Michael Gregers Larsen.
"Men vi må stærkt fraråde Højesteret at tage stilling til hypotetiske og uaktuelle spørgsmål," sagde Gregers Larsen og fortsatte:
"Det er givet, at Højesterets valg af præmisser vil have endog meget stor betydning for Danmarks fremtidige muligheder for at indgå i internationalt, forpligtende samarbejde. Derfor er en præcisering af paragraf 20 yderst betænkelig."
I dag afslører højesteretsdommer Mogens Hornslet, hvornår Højesteret vil afsige sin dom. Men først efter, at retten har lagt sal og ører til sagsøgernes replik og til Kammeradvokatens duplik, kan de 11 højesteretsdommere trække sig tilbage for at votere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her