Læsetid: 3 min.

Gruppebillede af en dame

3. marts 1998

Fremskridtspartiets gruppe er mest slagkraftig, når Kirsten Jacobsen optræder solo

Der er et hul i Fremskridtspartiets præsentation ved mandagens pressemøde i det snævre gruppeværelse på Christiansborg. Til venstre for hullet sidder gruppeformand Kim Behnke og sundhedsordfører Jan Køpke Christensen, til højre miljøordfører Aage Brusgaard. Hullet er fyldt ud med den stol, hvor Kirsten Jacobsen skulle have siddet.
"Vejrguderne har været os til ugunst," indleder Behnke. "Kirsten hænger stadigvæk oppe i luften på vej fra Ålborg... Men hun skal nok nå frem," tilføjer han forsikrende, som for at undgå udtynding i det nødtørftigt repræsenterede pressekorps.
Behnke giver ordet til "Aage Brusgaard, næstformanden for Folketingets miljøudvalg". Brusgaard taler et meget villet jysk: "A tøks," siger han, og "Landbruksrwraadet" ruller ud af halsen på ham. Det er nemlig Landbrugsraadet, han med ærbødighed citerer for oplysninger om Vandmiljøplan II's mangfoldige fejlagtigheder.
Inden når han dog at give en nærmest selvudslettende præsentation af sig selv:
"Det er for at hjælpe mig over spærregrænsen, at jeg er med til dette pressemøde."

Forarget på kristelige
Brusgaard er forarget over, at Kristeligt Folkeparti søger at løbe med de utilfredse landmandsstemmer:
"Det var deres miljøminister Chr. Christensen, der sagde: 'Fuglene dør, fiskene er væk.' Det var det, der skabte hetzen til den første vandmiljøplan."
Brusgaard fortsætter:
"I kan se tallene i Landbrugsraadets notat. Landbruget har én procent af ansvaret, men får 100 procent af skylden. Den største fare er rengøringsmidlerne."
Behnke og Køpke påhører Brusgaard i høflig, men urolig tavshed.
Midt i Aage Brusgaards længere udredning om den trussel, kasernernes rensemidler udgør mod vandmiljøet, lyder et brag for enden af lokalet. Journalisterne vender sig og strækker hals. Kirsten est arrivée!
Brusgaard slutter med en bønfaldelse: "Vi ku' godt prøve at hjælpe det danske landbrug lidt."
Behnke takker ham og annoncerer, at spørgsmålene om miljø er nu. Ingen siger noget.
"Begejstringen vil ingen ende tage," erkender Behnke. "Det må have været meget udtømmende, Aage."
Færdig med Aage.
Mens Kirsten finder sig til rette på sin stol, får Køpke Christensen ordet:
"I 1988 støttede alle partier Fremskridtspartiets dagsorden om at forkorte ventelisterne på hospitalerne. Hvad er der sket? De er kun faldet for nedsunken livmoder og hjerteoperationer. Resten er stigende. Det er meget uacceptabelt."

Beskeder på blok
Mens Køpke taler, skriver Kirsten Jacobsen lange beskeder til Behnke på en blok på bordet. Behnke prøver at følge med begge steder.
I sin harme over ventelisterne kommer Køpke til at sige: "Fremskridtspartiet er ikke en dørmåtte for VK."
Journalisterne falder over ham: Vil partiet vælte en borgerlig regering?
"Det bliver ikke situationen, for Venstre har jo selv sagt... Venstre er garant for... Nej, Fremskridtspartiet er garant for, at vi gør noget."
Behnke og Jacobsen rører rastløst på sig.
Pressen borer videre. "Nu må vi se," forsøger Køpke sig.
Kirsten Jacobsen lukker emnet: "Vi bider dem i buksebagen, hvis de ikke holder ord. Og vi bider hårdt."
Så er det Kirstens tur til at lægge for:
"Jeg vil i dag tale om to grupper, man skal gøre noget for."
Den første er de ældre, og dem taler hun så længe og så anekdotekrydret for, at hun aldrig rigtigt når frem til den anden gruppe, som vistnok var boligejerne.
"Pensionisterne skal behandles ens, uanset om de bor på Amager eller i Aalborg, og det vil vi stille beslutningsforslag om efter valget," lover Kirsten Jacobsen. Hun skælder ud på socialminister Karen Jespersen (S):
"Hendes forslag om 'moderne plejehjem' er ikke bare kassetænkning, det er også en snedig måde at fratage de ældre deres rettigheder på."

Rette valgkamp op
En journalist spørger, hvordan Fremskridtspartiet vil rette op på sin valgkamp.
Kirsten Jacobsen giver svaret en personlig drejning: "Vi kommer i Folketinget, Matzen. Tag den med ro. Vi vil irritere dig også efter den 11. marts."
Kim Behnke omtaler Fremskridtspartiets uundværlighed: "Der er i tusindvis af mennesker, der hvert år bliver hjulpet af Fremskridtspartiets folketingsmedlemmer og deres medarbejdere." Behnke får sit parti til at lyde som den parlamentariske fløj af Ekstra Bladets klagebus. Hvem ligger mest til højre, Dansk Folkeparti eller Fremskridtspartiet? vil en journalist vide.
Køpke vover sig ud i en lang forklaring om, at Venstres sundhedsordfører i virkeligheden ligger til højre for begge.
"Vi ligger, hvor vi altid har ligget," siger Kirsten Jacobsen. Hun er den altdominerende skikkelse i lokalet. Alligevel virker det, som hun er trykket af at sidde i panel med sine partifæller. Først da hun bagefter taler solo med mediernes udsendte, er hun i fuld udfoldelse.
Information fritter hende om, hvor hun trækker grænsen for at vælte en borgerlig regering:
"Lad dem lave udlændingepolitik med CD. Så stemmer vi nej. Vi kan ikke forhindre folk i at begå selvmord."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu