Læsetid: 2 min.

Hele landet bliver lammet

19. marts 1998

En eventuelt storkonflikt vil ramme bredt, men busserne vil stadig køre i Århus og dele af København

Hvis en konflikt bryder løs lørdag morgen og knap 500.000 mennesker nedlægger arbejdet, vil det omtrent lamme hele industrien, bygge- og anlægssektoren samt transportområdet.
I industrien er det stort set alle virksomheder, der bliver ramt. Alle former for fabrikker, bryggerier, stål-, tegl-. og glasværker vil være lukket med Novo Nordisk som en enkelt undtagelse.
Men især er en konflikt på transportområdet noget, der vil kunne mærkes for den enkeltes hverdag. Det betyder blandt andet, at olie- og benzinudkørslen vil stoppe, hvilket hurtigt vil få konsekvenser.
Informationschef ved Dansk Shell, Margrethe Skov, skønner at der efter et par dage kan opstå problemer ved de mindre tankstationer.
"Specielt hvis folk begynder at hamstre. Så vil der ikke gå mere end et par dage før vi løber tør for benzin. Vores stationer er funderet på, at der bliver fyldt op tit."

Falck bliver omfattet
Falck vil også blive omfattet af storkonflikten. Men det er endnu uklart, hvor mange områder der bliver berørt.
"Det ligger dog fast, at der vil være et omfattende nødberedskab på alle 132 stationer. Alt det med 'blå blink' skal vi nok klare, men det kan komme til at knibe med autohjælp og patienttransport," siger informationsdirektør i Falck, Nils Petersen.

Ingen busser
Bustrafikken bliver stort set lammet over hele landet og i butikkerne skal man hurtigt kigge langt efter smørret til det brød, man måske ikke kan få hos bageren. Ikke fordi hverken bagere eller mejerister strejker, men fordi en konflikt, der rammer transportområdet logisk nok vil afskære butikkerne fra at få friske forsyninger. Så man skal ikke regne med at kunne få friske fødevarer efter de første par dage.
De store supermarkeder har dog fyldt deres lagre godt op med de holdbare produkter.
I Århus og dele af København, hvor der er kommunale trafikselskaber, vil busserne ikke være direkte omfattet af konflikten. Ved den sidste storkonflikt i 1985 var der dog blokader mod busserne, der kun kunne køre med politiets hjælp til at bryde blokaderne, fortæller Århus Sporvejes driftschef Kaj Hvid. Han forventer, at busselskabet kan klare sig i tre uger uden at få forsyninger af eksempelvis dieselolie.
Også flytrafikken bliver berørt af en storkonflikt. SAS indstiller al indenrigsflyvning og flyvningen til resten af Europa.
Dog vil man opretholde et nødprogram til flyvninger udenfor Europa. Et program, der vil blive fornyet fra dag til dag og vil have afgang fra Göteborg og Stockholm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her