Læsetid: 5 min.

Høj på bøger

13. marts 1998

Til Jarl Borgen - en vild og gal 50 års jubilar

TILLYKKE
Den største glæde ved at udgive bøger hos dig er unægtelig at se, at du kan blive helt høj af at læse en god bog. At du ligefrem kan tindre som en stjerne, når du er glad for en bog. Eller som du skriver i din lille fortrolige bog Forlæggersnak:
"Denne fornemmelse at være 'høj' begyndte med Johannes Ewald og fortsatte med Tom Kristensens Mod den yderste rand."
Og for at læseren virkelig skal være i tvivl om, at du mener det, så sammenligner du disse stjernestunder med den oplevelse, det i 1946 var at se din søn blive født - og i tilgift få lov til at iagttage "den overvældende farverigdom", som navlestrengen bestod af.
Det er måske lidt utidigt, men det er ret nærliggende dér at se baggrunden for din store glæde ved malere som Richard Winther, Max Ernst og Per Kirkeby.
Siden jeg første gang - i øvrigt sammen med din tro væbner Hans Martin Berg - trådte ind på Borgens Forlag (som dengang lå på Münstersvej) i 1965 og så din ranglede skikkelse, har jeg næppe kunnet undgå at tænke på dig, når jeg skrev på en ny bog. Det har med andre ord altid været en nærliggende tanke for mig at forestille mig, om du nu mon også kunne lide det, jeg sad og skrev på. Denne usikkerhed har jeg - som du sikkert ved - aldrig næret i forbindelse med kritikere og lignede, og når jeg nævner det her, er det selvfølgelig, fordi det kommer til at stå i en avis, som er lige som Borgens Forlag.

Bange for dig?
I din jubilæumsbog, som ikke ligner en jubilæumsbog, fortæller din datter Helle, at der faktisk er nogle på dit forlag, som er lidt bange for dig. Hvis der er rigtigt, så tror jeg, at det skyldes andre grunde end de, som normalt gør mennesker ængstelige.
Jeg tror med andre ord, at det er en frygt for at komme til at gøre dig ked af det. Bl.a. forstyrre din søvn ude på terrassen, hvor vi er ret mange, der tror, at der sker store ting ude. Rigtig bange for dig, kan vi næppe blive. Idet jeg udmærket kender uroen ved at være i tvivl om du nu mon også kan lide det, jeg laver.
Det er vel også grunden til, at næsten alle de digtere, der har forladt dig og forlaget, næsten altid har gjort det på en ufin måde. At vedkommende, som du har næret siden debutten, så at sig bare er forsvundet med en kort besked, som du så fik af omveje.
Ingen, som kender dig, kan lide at skilles fra dig.
Jeg husker stadig lige efter Soyas begravelse - og ham skriver du meget smukt om i din bog - at Dan Turèll og jeg, i øvrigt hver især forsynet med en rose fra kisten, gik hen et stille sted og fik en øl sammen. Vi sagde ikke ret meget. Egentlig kun et par korte bemærkninger. Først noget med at ham Soya nu var en klog mand, fordi han havde inviteret både en indianer og en cowboy med til begravelsen, hvad Turèll ikke var i tvivl om burde være tilfældet ved alle begravelser. Og dernæst lidt om, hvor meget vi holdt af dig. Eller som Turèll udtrykte det:
"Forlade Borgens Forlag så længe Borgen findes, der er sgu lige så umuligt som at kravle rundt i Orions bælte".
Dan Turèll ville utvivlsom som jeg have elsket at læse, hvorledes du i Forlæggersnak fortsætter bemærkningen om at være høj således:
"Denne fornemmelse at være høj .... har besynderligt nok aldrig indfundet sig de gange, jeg pludselig har tjent mange penge på en bestseller. Følelserne i de tilfælde har snarere været en stille glæde, en afspænding, en fred og en ny optimisme. Det har aldrig været som at gå ind i kunstværket eller ud i naturen og glemme sig selv."

Ingen retfærdighed
Nu da Johannes Hernov er død, og ham holdt vi jo begge af, må du være den ældste forlægger i Danmark i dag. Og selv om du ikke som Johannes Riis på Gyldendals Forlag siger rent ud, at der ingen retfærdighed findes, når det gælder de gode romaner og digtsamlinger, så ved du udmærket, at en bog kun bliver modtaget retfærdigt, hvis den udkommer i det rette øjeblik.
Skriver man smukt om naturen på et tidspunkt, hvor landet næsten udelukkende interesserer sig for samfundsformationerne, ja, så bliver man overset som det eksempelvis var tilfældet med digteren Robert Corydons bøger. Og at udgive Fritz Sybergs erindringsbog den 9. april 1940 er naturligvis også ret uheldigt.
Det trøster lidt at vide dette.
Dertil kommer din sikre viden om, at ingen bog skrives forgæves, heller ikke selv om danske forlæggere har svært ved at enes, og at medier som fjernsynet ikke kan orientere om bøger, fordi de, der i dag er ansat på tv, simpelthen ikke har viden og kløgt nok dertil.
Din tillid til bogen er imidlertid uforandret ubegrænset. Intet andet medie kan i samme grad sætte fantasien i gang, og intet andet medie kan i samme grad give sin modtager følelsen af at være klogere end han eller hun i virkeligheden er.
Du kender bedre end nogen de farer, som venter lige om hjørnet. Ikke bare de frie bogpriser, som Konkurrencestyrelsen hele tiden lurer på for at monopolisere bogbranchen, men også de kapitalstærke forlagskoncerner i Skandinavien og USA (Barnes & Noble), der hele tiden pønser på at nedlægge de eksisterende kæder i Danmark og lukke de sidste frie boghandler, som du i din bog ikke lægger skjul på, at du beundrer højt.

Frihed, galskab og tro
Men hele din viden om det nordiske menneske, og ikke mindst dit kendskab til danske digtere, bestyrker dig i, at en amerikaniseret forlagsvirksomhed, som forhindrer forfatterne i at være frie mennesker, langt fra er nok til at forhindre danske bøger, som kan gøre dig høj. Det har du altid påskønnet - også i de mange vanskelige år i 40'erne og 50'erne, hvor du stædigt blev ved med at udgive bøger, selv om alle andre i branchen - dine digtere lige undtaget - troede, at nu var det nat med dit eventyr.
Hemmeligheden bag din udholdenhed afslører du med bortvendt ansigt selv i din forlæggersnak.
For det første friheden for angsten på arbejdspladsen.
For det andet at du som forlægger altid har været vild og gal med kunstneriske oplevelser.
Og for det tredje at en forlægger aldrig må ophøre med at tro på, at forlagene er vigtigere for samfundet, end samfundet er for forlagene. Tak fordi du altid har sørget for, at disse tre faner har vajret smukt over Borgens Forlag.

Din hengivne
Vagn Lundbye

Borgens Forlag har 50-års jubilæum den 1. april, men allerede i dag "varmes" der op med udgivelsen af Jarl Borgens bog Forlæggersnak (180 s. 168 kr.). Dette er forfatteren Vagn Lundbyes åbne hilsen til sin forlægger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her