Læsetid: 2 min.

Højre sejr er svær at bruge

13. marts 1998

Dansk Folkeparti vil søge indflydelse på det sociale område og erkender, at der ikke er flertal for stramninger overfor indvandrere - Fingeraftryk fra partiet er ikke utænkeligt, siger Nyrup

Dansk Folkeparti kaster ikke håndklædet i ringen, selvom partiets sejr på forhånd kan synes ubrugelig efter at det mislykkedes for den borgerlige fløj at få flertal.
Partiet agter at føre oppositionspolitik og gå efter indflydelse på de områder, hvor det er muligt. Og det bliver næppe flygtnigeområdet, erkender partiformand Pia Kjærsgaard.
"Vi så helst, at reglerne strammes, men det kan jo ikke lade sig gøre, hvis der ikke er flertal for det. Og det er der ikke," siger hun.
Dansk Folkeparti har i valgkampen især talt for, at folkepensionisterne og de svage i samfundet skal have det bedre. Faktisk har folketingsmedlem Kristian Thulesen Dahl kaldt Dansk Folkeparti for en borgerlig regerings sociale samvittighed.
"Vi vil absolut forsøge at få indflydelse. Vi står fuldstændigt frit nu og vil som et rigtigt oppositionsparti tage stilling fra sag til sag," siger Pia Kjærsgaard, og vil ikke afvise, at partiet kan stemme imod VK.

Svageste fredes
"Vi vil ikke være med til at lave stramninger, der går ud over de svageste grupper i samfundet. Der vil vi stemme imod uanset hvordan Venstre og konservative stemmer."
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen erklærede på valgaftenen, at han vil arbejde for et bredt samarbejde i Folketinget. Han vil ikke afvise, at Pia Kjærsgaard kan få fingeraftryk på enkelte sager.
"Det er slet ikke umuligt. Det er set før, men det er endnu for tidligt at sige. Det er helt op til de enkelte partier," siger han til Information.
Kristian Thulesen Dahl peger på, at selvom partiet måske umiddelbart er i fare for at forsvinde ud af de politiske beslutninger de næste fire år, så har valget alligevel styrket partiet markant.
"Vi kan nu meget bedre gøre os gældende i udvalgene, når vi bliver 13 i stedet for fire. Og det er tit der, politik formes."

Højreskred
På trods af, at det lykkedes Poul Nyrup Rasmussen at fastholde regeringsmagten, ændrer det ikke på, at der er sket et højreskred i dansk politik.
Og selvom Pia Kjærsgaard erkender, at der ikke er flertal for stramninger i flygtningelovgivningen, så kan hun ikke forstå, at de andre partier i Folketinget er så bange for at diskutere flygtninge. Specielt når Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet tilsammen har fået 17 mandater.
"Demokratiet har det godt i Danmark og derfor burde man tage det signal, som vælgerne har sendt, ad notam. Men i stedet emmer de andre politikere af harme, når flygtningeemnet kommer op."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her