Læsetid: 3 min.

Hvem er Oscar?

21. marts 1998

Det er 70 år siden, at den første Oscarstatuette blev uddelt som et klap på skulderen
- til filmbranchen fra filmbranchen

De første Oscars - Academy Awards - blev uddelt i 1927-28 af det nystiftede Amerikanske Filmakademi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), en organisation som skulle være til nytte for den samlede, amerikanske filmbranche. Selve Oscarprisen var punkt nummer fem i organisationens vedtægter og var dengang, som i dag, ment som et rygstød til de mange hårdtarbejdende filmfolk.
Der er 24 hovedpriser, som uddeles på selve Oscaraftenen, der traditionelt finder sted den sidste mandag i marts. Dertil kommer en række ærespriser: Æres-Oscar, Irving G. Thalberg Memorial Award, Jean Hersholt Humanitarian Award og Gordon E. Sawyer Award, som oftest går til filmpersonligheder, som på en eller anden måde har betydet en masse for Hollywood og for udviklingen af filmmediet, eller de gives for en enkelt film eller for en lang, glorværdig karriere. Nogle dage før den egentlige Oscaraften uddeles der yderligere en række Oscars i meget tekniske kategorier.
Det Amerikanske Filmakademi har ca. 5.000 medlemmer hovedsageligt bestående af folk fra de 13 faggrene, som udgør akademiet. Oscar-nominerede bliver automatisk tilbudt medlemsskab - og ellers skal man anbefales af to medlemmer, kunne bevise sin medvirken i færdiggørelsen af to kommercielle eller kritiske succeser og ikke mindst godkendes af en underafdeling af akademiets bestyrelse.
For at blive nomineret skal en film have gået i en biograf i Los Angeles i mindst en uge. I januar sendes lister med nomineringsberettigede film, filmfolk og medvirkende ud, og de enkelte medlemmer må kun nominere indenfor deres egne områder, instruktører nominerer instruktører, skuespillere nominerer skuespillere etc. Og så i midten af februar, hvor de nominerede offentliggøres, og vinderne skal findes, må alle stemme på alle.
I slutningen af marts er det så endelig blevet tid til den store aften. To af de ledende ansatte fra revisorfirmaet Price Waterhouse tager hver sin vej til The Dorothy Chandler Pavilion i Hollywood, hvor arrangementet afholdes. I hånden har de hver en kuffert, som rummer identiske sæt af de berømte kuverter med navnene på årets vindere. De to mænd og sæt kurverter er simpelthen til for at sikre aftenen mod naturkatastofer, terroristangreb eller rumkrig. Og det skulle således være muligt for i hvert fald én af dem at nå frem til ceremonien og de mange forventningsfulde mennesker.
Oprindelig var den ca. 30 cm høje og fire kilo tunge, guldbelagte statuette 'bare' en Academy Award, men små fire år efter indstiftelsen, fik den kælenavnet Oscar. Der går mange historier om, hvor navnet kommer fra, og det blev længe antaget, at det var Bette Davis, som kunne tage æren efter at have opkaldt den efter en af sine eks-mænd. Men efterhånden er man blevet enige om, at det var akademiets første bibliotekar og senere ledende sekretær, Margaret Herrick, som døbte statuetten, da hun efter at have set den første gang udbrød, "han ligner min onkel Oscar!"
Danmark eller danskere har været nomineret til adskillige Oscars. Vi har som de fleste nok ved vundet to gange for Bedste Udenlandske Film med Gabriel Axels Babettes gæstebud og Bille Augusts Pelle Erobreren.
Derudover er den danske, men amerikansk arbejdende fotograf Mikael Salomon blevet nomineret for Bedste Fotograf to gange, mens Anders Thomas Jensen og Thomas Villum Jensen var nomineret for Bedste Korte Fiktionsfilm sidste år med Ernst og lyset. Anders Thomas er nomineret i samme katagori igen i år med Wolfgang side om side med Birger Larsens Ska' vi være kærester.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her