Læsetid: 3 min.

Indien på vej tilbage til protektionisme

19. marts 1998

Indien er på vej tilbage til protektionismen. Begræns de udenlandske investeringer, lyder det nye budskab

NEW DELHI - "Økonomisk nationalisme", "mere protektionisme", "styrk den hjemlige industri", "køb indisk".
Sådan lyder den nye trosbekendelse hos størstedelen af den politiske klasse og erhvervslivet i Indien.
Det kaldes swadeshi, hvilket kan oversættes med "hovedvægten på den nationale produktion". Dette begreb var allerede ved uafhængigheden kernen i Mahatma Gandhis fillosofi: Kun ved hjælp af swadeshi kunne Indien blive selvforsynende og udvikle sig "ved egne kræfter".
Der er altså en vis ironi i, at det her på tærskelen til et nyt årtusind er kommet på mode igen og støttes af hele det politiske miljø - lige fra kommunister til højreorienterede nationalister. De nationalistiske hinduer i Bharatiya Janata Party (BJP), som nu danner regering, gjorde denne "økonomiske patriotisme" til en hovedhjørnesten i deres valgprogram.
Dér kan man især læse, at landet "har behov for en overgangsperiode på mellem fem og syv år, hvor økonomien må beskyttes, så indisk industri kan blive styrket over for konkurrencen fra verdensmarkedet".

Åbning uden resultater
Mange erhvervsledere er ved at falde over hinanden med krav om at bremse tilstrømningen af udenlandske kapital.
Syv år efter at Indien indledte en række økonomiske reformer, spørger inderne sig selv, om det var en god idé at liberalisere industrien. I 1991 brød landet efter pres fra finansminister Manmohan Singh med fire årtiers statsdirigeret økonomi og en protektionisme, der havde afskrækket udenlanske investorer.
I dag er mange skeptiske over for resultatet af denne liberale chokterapi. Ifølge en rapport fra forskningsinstituttet Center for Monitoring Indian Economy har "den udenlandske konkurrence svækket mange nationale virksomheder og fremkaldt et ønske om at genindføre en vis protektionisme".
Den finanskrise, der har ramt de "asiatiske drager", har bestyrket denne tankegang. "Fordi den økonomiske åbning ikke er blevet gennemført fuldt ud, har Indien lykkeligt undgået denne krise", siger en vestlig ekspert.
Når fortalerne for økonomisk protektionisme har fået mere vind i sejlene, skyldes det også, at åbningen i 1991 indtil nu ikke har givet de lovede resultater. Efter den første eufori gik udviklingen mere og mere i stå, og de seneste to et halvt år har økonomien været stagnerende. Væksten er faldet fra syv procent i 1996-97 til fem procent i 1997-98.

Investeringsbremse
"Næsten halvdelen af de indiske virksomheder ikke konkurrencedygtige og fungerer fortsat efter den gamle socialistiske model," siger Anirlan Sengupta, chefredaktør på det engelsk-sprogede dagblad Economic Times.
"Industriens flagskibe, som ikke har forstået at modernisere, kræver i dag mere beskyttelse mod den udenlandske konkurrence."
Hindu-nationalisterne lægger ikke skjul på deres vilje til at "reformere reformerne" og bremse op for udenlandske investeringer. Partiets høge kritiserer de tidligere regeringer for at have "underkastet sig udenlandsk kapital" og "rullet den røde løber ud for alle investorer".
Nogle vil endda udvise visse udenlandske firmaer, som anklages for at have "invaderet det indiske marked". Det gælder især Mercedes-Benz, Kelloggs, Pepsi og General Motors.

Beskytter producenter
Denne krigeriske holdning begynder at vække bekymring. Der går rygter om, at regeringen vil tage udenlandske firmaers deltagelse i joint ventures op til fornyet overvejelse, og i den forbindelse rettes skytset først og fremmest mod det japanske Suzuki, som sammen med den indiske bilproducent Maruti har erobret 80 procent af det indiske marked. Tokyo tager truslen meget alvorligt og har sendt en delegation til New Delhi for at sondere den nye regerings hensigter.
Måske kan tilhængerne af at fortsætte de liberale reformer overbevise regeringen om, at en vis økonomisk realisme er på sin plads.
Også for nationalisterne har udenlandsk kapital nemlig været velkommen i vigtige sektorer som f.eks. infrastrukturen.
Til gengæld har der udviklet sig konsensus om nødvendigheden af at beskytte de indiske producenter af forbrugsvarer.

© 1998 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu