Læsetid: 2 min.

Ingen mad i Nordkorea

5. marts 1998

Vores kornlagre er tomme om to uger, siger Nordkorea. Sådan en melding udløser nødhjælp
- og beskyldninger om at spekulere i situationen

Om 14 dage sulter vi. Det er det øjeblikkelige og hidtil mest alarmerende nødråb fra Nordkorea, som er ramt af tre år med dårlig høst på grund af oversvømmelser, tørke og tyfoner.
Nødråbet har allerede udløst støtteerklæringer fra FN og løfter om ekstra hjælp fra EU. Men endnu er der tvivl om holdbarheden af de drabelige meldinger fra Nordkorea.
Kornlagrene i Nordkorea vil være væk inden for to uger - selv hvis de daglige kornrationer pr. nordkoreaner sættes helt ned til 100 gram. De er allerede faldet kraftigt: I januar var de 300 gram, i februar 200 gram.
Dét erklærede talsmanden for Nordkoreas komité for genopbygning efter oversvømmelser i mandags, og oplysningerne blev refereret af Nordkoreas officielle nyhedsbureau, KCNA.

Sultende udvandrede
Meldingerne har fået EU til at bebude en forhøjelse af nødhjælpen til Nordkorea og FN's fødevareprogram (WFP) til at udsende en appel til det internationale samfund om "hurtigt og generøst at komme det sultende nordkoreanske folk til hjælp".
Også i januar appellerede WFP om hjælp til Nordkorea. Da handlede det om 658.000 ton korn - svarende til godt 2,6 milliarder kroner - og dermed var det den mest omfattende appel om hjælp til Nordkorea fra et FN-organ nogensinde. Appellen kom efter rapporteringer om, at et stigende antal - sultne - nordkoreanere udvandrede til Kina.
I Sydkorea betegner talsmænd nødråbet fra Nordkorea som et "pr-kneb", beregnet til at skaffe opmærksomhed og dermed støtte til WFP's appel om hjælp til Nordkorea.
Og skønt WFP nu gentager sin appel om hjælp til nordkoreanerne, har organisationen da heller ikke bekræftet, at situationen er så akut, som Nordkorea erklærer. I en pressemeddelelse fra WFP hedder det:
"Den kendsgerning, at regeringen har udsendt en advarsel bekræfter vores vurdering af situationen som værende kritisk."

Røde Kors forvirret
Så sent som i sidste uge vurderede Røde Kors' delegationschef i Nordkorea, Sten Swedlund, at landet i april kan løbe tør for korn og dermed blive fuldstændig afhængig af nødhjælp. Om der er hold i '14 dages varslet' fra Nordkorea har Røde Kors endnu ikke overblik over.
"Det er utrolig svært for os at vide, hvad der er propaganda og hvad der er realiteter," siger Barbara Gram, informationschef i Dansk Røde Kors.
Heller ikke i Genéve vil souschef i Røde Kors' Asian Pacific Department, Simon Masiri, kommentere "forlydenderne om de 14 dage".
"Men vi betragter situationen som virkelig alvorlig, og ja, det ser ud til, at den kritiske periode kommer nu, altså tidligere end vi før har vurderet. Det er svært at sige præcis hvilken dag, de løber tør for korn, men det står klart, at det er snart," siger Simon Masiri.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her