Læsetid: 3 min.

Inger Christensen findes

9. marts 1998

Anstændig film om en sjælden digterisk begavelse

NY FILM
Hvis man lavede en undersøgelse af, hvor mange litterære portrætfilm, der i tidens løb har anvendt træer som motivisk ledetråd eller metafor, ville resultatet formodentlig være, at billeder af nøgne grene, susende løv og bugtende rødder er uløseligt forbundet med vore forestillinger om poesiens uhåndgribelige lag. Om disse motiver så er udtryk for filmmagernes svigtende fantasi, et resultat af kulturelle konventioner, eller om de afspejler det kollektive ubevidste, er en anden sag.
Under alle omstændighe-der er træerne der, stoiske, smidige, tidløse, forgængelige, vajende, samlende og søgende ud mod alle verdenshjørner. Også i Jytte Rex' filmportræt af Inger Christensen, Cikaderne findes, er de der, træerne. Dette ikke være sagt for at antyde, at filmen ikke er original. Den er nemlig hinsides original eller uoriginal. Den findes og eksisterer i verden på samme selvfølgelige måde som ordene i Inger Christensens digte.
Og træerne? Jo, de har deres plads i filmen, fordi de allerede var der, inden digteren kom og satte ord på, og fordi de, efter at digteren havde været der, ikke længere var der på helt samme måde.

Røgen fra Bjarnhofs pibe
Med hensyn til hovedpersonen kan man indvende, at filmen ikke går tæt på. Instruktøren holder sig på andægtig afstand, og samtalerne gennemstrømmes af en altmo-
disch respekt, således at man i passager næsten synes, at man aner røgen fra Karl Bjarnhofs pibe stige op gennem billederne på baggrund af de lyse stuer, hvor kun bøgernes stabler bryder indtrykket af ulastelig orden.
Bogstablerne spiller i øvrigt en vigtig rolle i et af filmens mere kuriøse afsnit, det eneste sted, hvor man fornemmer, at grænsen til det private overskrides, mere end hovedpersonen bryder sig om. Nemlig dér, hvor ægteskabet med Poul Borum berøres. Et stridspunkt mellem de to ægtefæller var Borums enorme bogsamling, som omsider flyttede ud efter sytten år, men som nu, efter Borums død, ved skæbnens ironi er vendt tilbage. Dog kun på en kort visit forstår man på Christensen, som filmen igennem bobler af underspillet humor.

Ordguirlander ud i lyset
I det hele taget lever portrættet af hovedpersonens uimodståelige karisma. Christensen lyser af vid, og selv om ordstrømmen kommer i et monotont leje, så man nærmest suges ind i en meditativ tilstand, holdes opmærksomheden konstant fanget, fordi man fornemmer, at der for enden af ethvert udsagn gemmer sig en overraskende krølle, en vittig drejning, en åb-ning mod noget nyt.
Rex har foretaget det dristige, men vellykkede greb at etablere et rum af ro, næsten et vakuum omkring personen og ordene. I indledningen fanges et glimt af en ung mand, der sidder og pusler i et af lejlighedens mange rum - sønnen formodentlig - men ellers fylder Inger Christensen hele filmens univers. Nogle gange forsvinder selv instruktøren (spørgeren), og Christensen sidder alene midt på gulvet og trækker sine ordguirlander ud i lyset, en smule ladt i stikken, ikke altid helt tilpas ved situationen, men overordentlig nærværende.

Forfatterskabet i centrum
Filmens stramhed antyder, at den portrætterede har stillet betingelser. Eller at instruktøren instinktivt har vidst, at forfatteren ikke stiller op til hvad som helst. Det er med andre ord forfatterskabet, der står i centrum: metoder, inspirationer, indfaldsvinkler og gennemgange af specifikke værker. Ind imellem mejsles små præcise skitser af væsentlige træk fra barndom og ungdom, og omkring midtvejs falder afsnittet om Borum som en sprække, hvorfra der pustes liv i resten.
Cikaderne findes når langt med sin diskretion. Det er en nydelse at lade sig synke ned i dens ordstrøm, og selv om billedsiden i passager er vel spinkel, bærer den igennem og efterlader indtrykket af et anstændigt møde med en stor forfatter.

*Inger Christensen - Cikaderne findes. Instr: Jytte Rex. 1998. 55 min. (Grand, fra 9.3. Distr.: Det danske Filminstitut. Kort- og Dokumentarfilm)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her