Læsetid: 1 min.

Israel: Europa fatter ikke Mellemøsten

6. marts 1998

Israels ministerpræsident Netanyahu indleder charme-offensiv i Europa med at kalde europæerne for ignoranter

"Europæerne ved intet om Mellemøsten."
Med denne bemærkning til en spansk avis har Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu indledt, hvad der ellers skulle være en charmeoffensiv i Europa for at hente opbakning til Israels synspunkter i striden med palæstinenserne.
Netanyahu ankom i går til Madrid og besøger i de kommende dage Bonn, Oslo og London. Samtidig mødes Israels og Frankrigs udenrigsministre for at diskutere det nye israelske tilbud om tilbagetrækning fra Sydlibanon.
Forslaget er blevet afvist af Syrien og Libanon.
Norge, der lagde hus, god mad og vin samt hjemlig hygge til de forhandlinger, der for snart fem år siden førte til Oslo-fredsaftalen, har erklæret sig villig til endnu engang at hjælpe fredsprocessen fremad.
Men Netanyahu siger til den spanske avis El Pais, at "kun USA forstår os", mens europæerne er handicappede af uvidenhed og af fortiden som koloniherrer i Mellemøsten.
Ingen af de lande, der modtager Netanyahu under Europa-rejsen har reageret på den israelske regeringsleders bemærkninger, men Norge opfordrer Netanyahu til at tage det første skridt for at genoplive fredsprocessen.
"Israel har langt stærkere kort på hånden og har råd til at være lidt mere gavmild," siger Marianne Heiberg til nyhedsbureauet Reuter.
Hun lagde hus til nogle af de samtaler, der førte til Oslo-aftalen, da hendes nu afdøde mand Johan Jørgen Holst, Norges tidligere udenrigsminister, optrådte som hovedmægler mellem de israelske og palæstinensiske forhandlere.
Tidligere viceudenrigsminister Jan Egeland sender det samme signal.
"Den stærkeste part vil typisk have det største ansvar for at få fredsprocessen tilbage på sporet. Det er helt tydeligt, hvem den stærkeste part er," siger Egeland.
Egeland udtrykker samtidig håb om, at Norges centerregering med Kjell Magne Bondevik fra det Israel-sympatiserende Kristeligt Folkeparti i spidsen, ikke vil stå for ensidigt på Israels side under Netanyahus besøg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her