Læsetid: 3 min.

Italiens jøder kritiserer post-fascister

3. marts 1998

Italiens tidligere nyfascister fordømmer deportering af jøder under krigen. Men Roms overrabiner er endnu ikke tilfreds

ROM
Tre år efter opgøret med den fascistiske fortid på en kongres i kildevandsbyen Fiuggi syd for Rom har formanden for Alleanza Nazionale (AN), Gianfranco Fini, sat sig for at give partiet et nyt, moderat og respektabelt image. Det skal være "demokratisk, nationalt og socialt".
Det lykkedes den tidligere formand for det nyfascistiske parti Movimento Sociale Italiano (MSI) at få de mere end 2.000 delegerede på kongressen i Verona i weekenden til at godkende et "moderne program", der minder om andre europæiske højrepartiers.
Vedtagelsen markerer et brud med nyfascisternes statsdyrkende, nationalistiske og centralistiske tradition.
Det forhindrede dog ikke partiet i at udtrykke frygt for, at indvandringen skal gøre Europa til et "multikulturelt Babel".
Selv om Fini forud for kongressen havde sagt, at regnskabet med fascismen blev gjort op én gang for alle i 1995, tog han alligevel spørgsmålet op, da han søndag erklærede:
"Fortiden er fortid. Men ikke erindringen. Erindringen vil fortsat ledsage os. Det er erindringen, nogle henviser til, når de med rette kræver, at vi ikke må glemme de mange italienere, der blev deporteret, udelukkende fordi de var jøder."

Jøder vil høre mere
Det jødiske samfund i Italien reagerer køligt på partilederens bemærkninger.
"Selv om de er udtryk for et fremskridt er det for tidligt at tale om en åbning," siger Roms overrabiner Elio Toaff, til nyhedsbureauet Reuter. Formanden for det jødiske samfund i landet, Tullia Zevi reagerer tilsvarende afmålt.
"Fini er bestemt ikke nogen Le Pen," siger hun med henvisning til lederen af Frankrigs højreorienterede Front Nationale.
"Han (Fini) ønsker et demokratisk højreparti, men det er nødvendigt, at hans eget parti følger ham og foreløbig viser tallene, at det ikke er tilfældet," siger Tullia Zevi.
Hun siger, at avisrapporter taler om, at op til 60 procent af partiets medlemmer ikke ønsker at gøre op med fortiden eller at gennemføre en kritisk analyse af fascismen. Hun kritiserer videre Fini for at have sammenkædet sin fordømmelse af deporteringen med en tilsvarende fordømmelse af drabene på italienere begået af kommunistiske partisaner i slutningen af krigen.
Zevi siger, at det var uklart, hvilken del af Finis sætning, der udløste klapsalver fra tilhørerne.

Politisk godkendt
Gianfranco Fini er allerede blevet legitimeret af næsten alle andre italienske partier, som anerkender hans personlige udvikling. Nu håber han definitivt at have manet enhver mistanke med hensyn til AN's demokratiske væsen i jorden.
I Verona så man ikke én eneste sort skjorte, og ingen romersk hilsen fik lov til at forstyrre arbejdsroen. Der var ikke udstillet bøger om Il Duce, og også alle skrifter af Julius Evola, en af Italiens mest fremtrædende raceteoretikere, var omhyggeligt blevet udrenset.
Det vakte bitterhed hos Alessandra Mussolini, som fandt det "absurd, for ikke at sige hyklerisk" at bandlyse bedstefaderen på den måde.
Men for Fini er dette brud med MSI-traditionen en afgørende forudsætning for, at partiet kan udvide sit vælgergrundlag (omkring 15 procent på landsplan). Han vil gøre AN til en uomgængelig kraft på højrefløjen i italiensk politik.
Flere ledende medlemmer af den højreorienterede koalition Frihedspolen satser på, at det på længere sigt kan lykkes at marginalisere den nuværende oppositionsleder, Silvio Berlusconi, som er genstand for flere retslige efterforskninger.
Problemet er blot, at Berlusconi ikke er til sinds at lade sig smide ud af det politiske liv. Som gæst på AN's kongres i Verona lørdag genvakte han mange AN-aktivisters kampgejst ved at komme med anti-kommunistiske slogans.
I sin afsluttende tale svarede Fini med at præcisere, at "Italien styres af en centrum-venstrekoalition. Derfor giver det ingen mening at arbejde ud fra en anti-kommunistisk politik".

© 1998 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her