Læsetid: 3 min.

Jelved: Euro uden union

31. marts 1998

EU-landene er ikke klar med model for politisk union efter vedtagelse af den fælles mønt til maj, siger Marianne Jelved - ny slagmark i EU, siger DUPI-forsker

Etableringen af EU's fælles mønt, euro'en, vil ikke føre til dannelsen af en politisk union i Europa.
Det mener den radikale leder, Marianne Jelved på trods af, at 11 EU-lande i begyndelsen af maj måned siger ja til at udskifte deres nationale valuta med den fælles euro.
Den radikale minister peger på, at euro'en og stabilitetspagten tilsammen har øget presset for en udligning af forskellene mellem landenes økonomiske politik.
Jelved angiver over for Information to grunde til, at en politisk union ikke skulle være på trapperne. For det første peger ministeren på, at EU-samarbejdet er meget mere ad hoc-præget, end man normalt forestiller sig.
"Hele EU-projektet er et udviklingsprojekt, der er ikke en færdig organisationsform eller et færdigt svar på allehånde problemer, der vil opstå i de kommende år. I dag har vi ikke en model, så vi kan sige at EU-samarbejdet går i en bestemt retning," siger økonomiminister Marianne Jelved til Information efter offentliggørelsen af ministeriets rapport, Danmark uden for euro'en.
Som forklaring nummer to peger den radikale leder på et skift i EU's politiske udvikling. Det er ikke længere en Jacques Delors, der som formand for EU-Kommissionen svinger stokken over EU's femten medlemslande. Magten mellem embedsmændene i EU-Kommissionen og de politisk valgte ministre er ifølge den radikale leder tippet til fordel for politikerne: "I de fem år, jeg har været med, er der sket en yderligere styrkelse af det politiske niveau i EU. Møderne for EU-landenes økonomi- og finansministre og møderne for statsministrene er kraftige politiske beslutningstagere. Her tager vi politiske initiativer, som vi beder kommissionen arbejde efter," siger Marianne Jelved.

En ny slagmark
EU-landene har således ikke forberedt nye politiske institutioner, der kan håndtere de problemer, der vil opstå, når euro'en begynder at fungere.
Der er ellers tale om en beslutning af vidtrækkende betydning. Marianne Jelved betegner selv euro-beslutningen som den vigtigste i EU siden dannelsen af forløberen for EU, Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab i 1950'erne.
Karsten Skjalm der som forsker ved Dansk Udenrigspolitisk Institut er en af Danmarks få eksperter i EU's økonomiske og politiske integration, er enig med Marianne Jelved i, at vedtagelsen af euro'en ikke er startskuddet til en ny stærk EU-integration. Det siger DUPI-forskeren til Information, selv om vedtagelsen af euro'en sætter gang i et stærkt pres for fælles økonomisk politiske initiativer.
"Euro'en bliver en slagmark for de deltagende lande. Ingen ved, hvad der kommer ud af det. Euro'en vil ikke automatisk føre til mere integration, fordi initiativerne først skal gennem EU's politiske system. Og her er medlemslandene meget uenige," siger Karsten Skjalm.
DUPI-forskeren peger over for Information på, at den fælles valuta betyder, at euro-landene ikke kan konkurrere mod hinanden ved at ændre kursen på deres valuta. Han udpeger særligt arbejdsmarkedspolitikken og skattepolitikken som de to områder,hvor euro-landene viol mærke den indre konkurrence hårdest.
Arbejdsmarkedspolitikken, fordi en fælles valuta øger behovbet for et fleksibelt arbejdsmarked, og skattepolitikken, fordi landene ellers vil nedsætte særligt selskabsskatten for at tiltrække virksomheder til netopo deres hjørne af det fælles euro-land.

Jelved: Vi klarer os uden
EU-landene har ind til nu afvist at overføre mere suverænitet til EU på netop de to områder selv om allerede etableringen af EU's indre marked har åget presset på de to områder.
EU's omdiskuterede jobtopmøde i Luxemburg er et eksempel på dilemmaet mellem behovet for en fælles handling på den ene side og medlemslandenen uvilje over for at over føre suverænitet til EU, så fællesskabet kan føre en fælles beskæftigelsespolitik.
Også et såkaldt adfærdskodeks om selskabsskatten i EU-landene fra efteråret viser, at EU-landene nok erkender behovet for en fælles aktion, men på den anden side ikke ønsker at overføre skattepolitikken til EU.
Økonomiministeriets rapport, Danmark uden for euroen, peger først og fremmest på små økonomiske konsekvenser for Danmark ved ikke at deltage i euro-samarbejdet.
"Danmark kan klare sig uden for euroen, men det stiller krav til den økonomiske politik, der er mindst lige så ambitiøse som de krav euro-landene stiller til sig selv," sagde Marianne Jelved ved præsentationen af rapporten mandag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her