Læsetid: 2 min.

K'nyt

31. marts 1998

Jensens sentimentale jeg
*Litteraturmagasinet Standart nyder godt af eftertankens fordel. Dets anmeldelser kommer længe efter at dagbladene har talt, og derfor er det primært i de lange, reflekterende anmeldelser, udbyttet kan hentes. I martsnummeret anmeldes Carsten Jensens to meget roste rejsebøger. Facit er imidlertid negativt: "Udsagn som er båret af en anti-kolonialistisk, politisk korrekt og sentimental etos, modsiges af en retorik, som er kolonialistisk, totaliserende og stereotyp. Det skaber tilsammen en feberagtig men banal dårskab, som en anden - nøgtern - rejsende forfatter, Gustave Flaubert, kaldte for "bêtise". Men ligesom 1800-tallets læsere begærligt slugte de kulørte fatamorganaer om orientens heling af den moderne splittelse, er læsere og kritikere i dag villige til at lade sig bedrage af rejseberetninger, der påstår at kunne læse ansigter og landskaber overalt på kloden, som om de alle er skrevet i samme store bog som vidnesbyrd om det sentimentale jegs samklang med den store vide verdens skjulte mening", mener altså Standarts anmelder, Frits Andersen.

20 kunstnere på finansloven
*Statens Kunstfond har indstillet 20 kunstnere til livsvarige ydelser:
Billedkunst: Peter Bonnén, Hugo Arne Buch, Mogens Gissel, Erling Jørgensen, Oda Knudsen og maleren Niels Strøbek.
Komponister: Pierre Dørge, C.V. Jørgensen, Jan Kaspersen, Kenneth Knudsen og Palle Mikkelborg.
Kunsthåndværkere og formgivere: Nanna Ditzel, Finn Lynggaard, Richard Manz, Kim Naver og Mogens Bjørn-Andersen.
Arkitekter: Sven-Ingvar Andersson, Erik Korshagen og Jan Søndergaard.
Forfattere: Bjarne Reuter.
Indstillingerne skal godkendes af kulturministeren og af Folketingets Finansudvalg.

44 titler på Internet
*www.Cybercity.dk/net-bog-klubben er adressen, og indehaveren er Kunstbiblioteket i København. I samarbejde med "svenske udbryderforfattere i kredsen omkring Peter Curman" lægger bogklubben tekster ud på adressen. 44 indtil nu, blandt andet Sergej Babajan: Crimean Autumn, Jannick Storm: Bo og ekstasen, Jørgen Roos: Recollections, Janus Kodal: Poesi 98 og Knud Pedersen: Jobjægeren. Den sidste er et genoptryk - en såkaldt ocr-scanning - af en tidligere udsendt bog og indeholder forfatterens forgæves jobansøgninger. Meget à propos er serien et forsøg på at skabe udgivelsesmuligheder for 'forlagsløse forfattere'.

Enquist om kvindekampen
*Per Olov Enquist skriver i en artikel i Expressen om en ny bog om de svenske stödströmper, som engang ville starte et kvindeparti. I den forbindelse kommer han ind på det danske folketingsvalg, som han mener blev vundet af kvinderne. Især de kvinder, der i stor stil kom ud på arbejdsmarkedet, da den offentlige sektor blev udbygget i 70´erne. De stemte simpelthen som interessegruppe for at bevare deres jobs. "En anden og mindre spektakulær kvindebevæeglse; meget stilfærdig, men svær at gå op imod", analyserer Enquist.

Olav Harsløv til genmæle
*"Teatret er en samværsform, som først får sit professionelle udtryk i mødet med publikum". Denne sætning med indbygget teatersyn er ifølge Olav Harsløf årsagen til balladen på Statens Teaterskole, der foreløbig er mundet ud i en fritstilling af ham. I går tog han i Politiken bladet fra munden i en ordentlig opsang til de mange på og uden for skolen, der ville have ham fyret. Harsløv er meget uenig med dem alle. Iøvrigt er teaterskolen p.t. genstand for en større kulegravning hos et konsulentfirma.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her