Læsetid: 1 min.

Kosovo-leder meldes dræbt

7. marts 1998

Serbiske politistyrker siges at have "ødelagt kernen" i partisan-bevægelsen UCK under to dages offensiv. Rusland modsætter sig forholdsregler mod Beograd

Det serbiske politi meddelte fredag, at dets styrker havde "ødelagt kernen" i, hvad man kalder den kosovo-albanske "terroristbevægelse" UCK efter to dages væbnede angreb mod landsbyer i Kosovo-provinsen.
Blandt de mange dræbte under aktionen er - ifølge de serbiske politis oplysninger - UCK-lederen Adem Jasari. Billeder af Jasari-familiens gård i landsbyen Prekaz i bjergene vest for hovedstaden Pristina blev fredag vist på serbisk tv. Lig lå spredt over hele gårdspladsen, og der var store granathuller i bygningerne.
Endvidere skal 30 af de UCK-partisaner, der kæmpede sammen med Jasari, have overgivet sig til de serbiske politistyrker. Adem Jasari beskrives som en prominent UCK-leder, trænet i Albanien på den anden side af grænsen og tidligere idømt 20 års fængsel in absentia for "terrorhandlinger".
Imens fortsatte albanske landsbybeboere fredag med at strømme ned fra bjergområdet. Kilder i det serbiske politi siger til nyhedsbureauet Reuter, at politiet har åbnet en korridor, så civilbefolkningen kan slippe væk fra kampene. "Enhver, der bliver tilbage, bliver betragtet som terrorist", sagde kilden.
Ifølge det albanske informationscenter i Pristina befinder et stort antal civile sig fortsat i kampzonen. Albanske kilder sætter antallet af dræbte torsdag til "over 50".
Imens fortsatte de internationale bestræbelser på at få stoppet de serbiske styrkers angreb. Tyskland og Albanien krævede fredag Sikkerhedsrådet indkaldt, og mandag mødes den såkaldte Kontaktgruppe - USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien og Rusland - for at drøfte krisen. Rusland gjorde det allerede fredag krystalklart, at man ikke vil støtte, hvad man kalder "Vestens trusler" om at intervenere eller genindføre sanktioner mod Beograd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her