Læsetid: 2 min.

Kritik af Uffes asyltal

7. marts 1998

Det er ikke fyldestgørende, når Venstres statsministerkandidat kun bruger tal fra første instans - i andre lande får flygtninge opholdstilladelse på anden vis, påpeger Dansk Flygtningehjælp

Uffe Ellemann-Jensens brug af flygtningetal i valgkampen er "ikke fyldestgørende". Det siger pressechef i Dansk Flygtningehjælp Klaus Rothstein, efter at Venstres statsministerkandidat - senest i DR1's valgudsendelse torsdag aften - gentog, at Danmark "tiltrækker flere" flygtninge end de lande, vi sammenligner os med.
Uffe Ellemann-Jensen sagde i tv, at "det er dobbelt så let at få opholdstilladelse - mere end dobbelt så let at få opholdstilladelse - i Danmark, som det er i andre lande". Og da DR-journalisten påpegede, at Dansk Flygtningehjælp har en anden opfattelse, svarede Uffe Ellemann-Jensen:
"Jamen, jeg henviser til de tal, som er kommet fra Thorkild Simonsen, hvor vi ligger på 60-70 procent i godkendelse, i opholdstilladelser i Danmark, hvor gennemsnittet i de andre europæiske lande er omkring 30 procent."
Klaus Rothstein påpeger, at det muligvis er "lettere at få opholdstilladelse" i Danmark, hvis man alene fokuserer på tallene for de opholdstilladelser, der er givet i asylsystemets første instans - i Danmark Udlændingestyrelsen. Men andre lande giver en eller anden form for opholdstilladelse til flygtninge - også i videre omfang end Danmark - selv om opholdstilladelserne ikke gives i første instans.

Mere nuanceret
"Hvis man kigger bag om tallene, er billedet langt mere nuanceret og kompliceret. Resultatet er, at Danmark ikke giver flere opholdstilladelser end andre lande," siger Klaus Rothstein.
Ugebrevet Mandag Morgen beskæftigede sig i november 1997 med, hvor liberal den danske udlændingepolitik er i forhold til andre lande. Professor i international ret Jean-Yves Carlier fra Louvens katolske Universitet sagde dengang:
"På en skala fra 1 til 10, hvor 1 står for den strammest tænkelige tolkning, og 10 er mest liberalt, må jeg placere Danmark på 5. Sverige og Holland ligger på 7, mens skalaens yderpunkter må være det meget liberale Canada og det meget stramme Norge."
Uffe Ellemann-Jensen henviste i torsdagens tv-udsendelse til oplysninger fra indenrigsminister Thorkild Simonsen (S).
Den 12. december 1997 skrev indenrigsministeren i et svar til folketingsmedlem Poul Nødgaard (DF), at det ikke er "umiddelbart muligt at udregne sammenlignelige anerkendelsesprocenter" for de europæiske lande.
Svaret fra indenrigsministeren savner helt oplysninger om situationen i Tyskland, hvor myndighederne har oplyst, at tallene skal behandles fortroligt.
Dansk Flygtningehjælp gik fredag ind i valgkampens flygtningedebat med et seks sider langt notat, hvor organisationen skriver, at Tyskland forholdsmæssigt har langt flere flygtninge end Danmark: "Statistikken er ikke sammenlignelig, men faktum er, at 'tålte flygtninge' udgør et meget stort antal i Tyskland."
Tyskland praktiserer reglen om Duldung ("tålt ophold"), hvorefter afviste asylansøgere tolereres i landet: "...det vurderes at op mod 50.000 afviste asylsøgere i første halvdel af 1997 alligevel har fået lov at blive som 'tålte flygtninge' (Duldung) eller på andet opholdsgrundlag, enten af beskyttelseshensyn eller på grund af tekniske hindringer for udsendelsen," skriver Dansk Flygtningehjælp.
Information forsøgte fredag forgæves at få Uffe Ellemann-Jensens kommentar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu