Læsetid: 4 min.

Lyden af forbrug

6. marts 1998

Per Stig Møller blev overdøvet af privatforbrugets lyd til vælgermødet i Hanstholmcentret

TOUR DE FRIS
"Det afgørende er, at Danmark bliver rigere", siger Per Møller. Og så følger slagordene om øget produktion og øget eksport, samt en lyrisk beskrivelse af synkronsvømning: "langbenede kvinder i smukke bevægelser". Partiformanden ser glad ud ved tanken. Det er sådan arbejdsmarkedspolitikken, erhvervspolitikken og den økonomiske politik skal udformes. Synkront.
Scenen er en spånplade oven på fire kasser, placeret på torvet i Hanstholmcentret - en overdækket gågade med 34 butikker, heraf tre tøjbutikker, to supermarkeder og tre værtshuse. "Jo, det er mange værtshuse i en provinsby," medgiver værtinden i Bodegaen, og tilføjer: "Men det er jo også en fiskerby."
4.354 vælgere skal til stemmeurnerne i Hansholm kommune. De 60 publikummer på torvet er lokale partifolk og tilfældigt forbipasserende på indkøb. Per Stig Møller kommer for sent. I ventetiden deler en flok unge mennesker i grønne jakker brochurer ud. På jakkeryggen reklamerer de for "Møllers unge: Velfærd også i fremtiden".
Minutterne går. Der er ikke andet at tage sig til end at sætte sig på en bænk og læse brochuren. Her forstår man, at de konservative unge tager afstand fra yderfløjene:
"Vi ønsker ikke en politik, hvor de fremmedfjendske
og EU-modstander-fantasterne med Dansk Folkeparti i spidsen får indflydelse. Vi ønsker heller ikke, at den yderste venstrefløj samlet i Enhedslisten skal til magten."
Og såmænd tager de også afstand fra de radikale, "et tandløst midterparti."
Nej. De konservative unge står fast. Der skal være rent drikkevand i Danmark. Børn skal være længere tid i skole, stedet for at spilde tiden i skolefritidsordninger. Straffene skal forhøjes, det må ikke kunne betale sig at begå forbrydelser.

Hos borgmesteren
En af de unge grønjakker sætter sig også på bænken og bekymrer sig over, at Per Stig Møller nu er 25 minutter forsinket:
"Han er godt nok til møde med borgmesteren. Men alligevel."
Byens konservative borgmester hedder Åse Jensen. Hun blev båret ind med et stort personligt stemmetal. De 100 af dem var husmoderforeningens medlemmer, påstår lokale tunger.
Endelig kommer de. En halv time forsinket. Åse Jensen stiger op på scenen og introducer Per Stig Møller. Han taler om hvor dejligt, det er at komme til sådan et levende center. Om Hanstholms havlys. Om hvordan de konservative har levet i mørke, men:
"Nu ser jeg lys", siger han.
Hrm. Partiformanden følger vist ikke med i meningsmålingerne. De konservative står ikke godt. Han må mene noget med, at solen skinner på Venstre og de konservative har det meget godt i skyggen af det store borgerlige parti.
"Vi står i et valg mellem deres vej og vores vej. Jeg synes, de skal gå deres vej," langer han ud efter regeringen. Og folk ler. Politiske taler fungerer nu en gang bedst med et par gode vitser. Per Stig Møller nøjes med en enkelt. Nu bliver det alvor:
"Det afgørende er, at Danmark bliver rigere." "Øget produktion og øget eksport." "Imod regeringens tanker om at skære ned i privatforbruget."
Sætningerne har svært ved at nå fra hans mund til de lyttende ører. Indkøbsvognenes hjul rasler hen over centertorvets klinker. Lyden af forbrug. Vi rykker nærmere scenen og hører, at fundamentale ting skiller regeringen og de konservative: kravet om en bedre folkeskole, et bedre uddannelsessystem, større tryghed, skrappere retspolitik, bedre kvalitet i sygehussektoren og større kvalitet i ældreplejen.
"Det er da også det, som socialdemokraterne siger," hvisker en ældre mand i blåt arbejdstøj til sin sidekammerat.
"Vi har svaret på problemerne," slutter Per Stig Møller, han stiger ned af scenen og folk klapper lidt. Talen varede otte minutter.
Borgmester Åse Jensen beder ham stige op igen og svare på spørgsmål. Hun stiller selv de første tre om kommunalt selvstyre og kystcirkulæret. Og Per Stig Møller forsikrer hende om, at han går ind for decentralisering af så mange opgaver som muligt til kommunerne, og at han bestemt mener, at miljøproblemer løses bedst lokalt.
Manden i blåt arbejdstøj og gummistøvler træder frem og spørger om det ikke kun er de rige, der får lov til at udnytte kyststrækningerne. Diskussionen bliver kort og indviklet, og Åse Jensen opfordrer manden i blåt til at komme op på Rådhuset, så skal hun give ham en lektion i hvor meget, de højtlønnede betale i skat.
Manden takker nej - han synes sådan set, at hvis folk har tjent de første 400.000 har de nok, hvad de behøver, og må gerne brandskattes.
Et par spørgsmål til. Og et par svar. Så er vælgermødet slut. På Bodegaen diskuterer en tidligere fisker, nu pensionist og en anonym kunde retspolitik med en tidligere narkoman, nu førtidspensionist. Ex-fiskeren og den anonyme vil have strengere straffe for vold og narkoforbrydelser. De siger det meget højt. Den forhenværende narkoman siger, at det ikke hjælper at putte folk i spjældet i længere tid.
Næh, det tror ex-fiskeren og den anonyme sådan set heller ikke.
"Men alligevel", siger den anonyme.
Og så er der ikke mere at tale om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her