Læsetid: 2 min.

Massefyringer i Kinas kontorer

12. marts 1998

Parlamentet godkender planer om at fyre fire millioner embedsmænd, mens reform af statslige virksomheder vil betyde millioner af nye arbejdsløse i år

Næsten dagligt kommer der 'lig på bordet' under det igangværende møde i Kinas parlament, Den Nationale Folkekongres. Tirsdag godkendte parlaments-medlemmerne regeringens planer om at fyre fire millioner statslige embedsmænd og skære ned i antallet af ministerier fra 40 til 29.
I weekenden afslørede arbejdsminister Li Boyong, at kommende afskedigelser inden for Kinas statslige virksomheder vil betyde 3,5 millioner nye arbejdsløse i år.
Dermed har Kina løftet endnu en flig af sløret for, hvordan den ny runde af økonomiske reformer, som blev bebudet i efteråret på Kommunistpartiets kongres, skal gennemføres.
Reformerne skal blandt andet forhindre, at Kina bliver revet med i den finansielle og økonomiske krise, som har hærget resten af regionen. Kina er foreløbig gået fri, især fordi den kinesiske valuta, renminbi, ikke er konvertibel og dermed har været immun over for de angreb fra spekulanter, som har væltet andre asiatiske valutaer på stribe.
Planen om at skære ned i embedsstanden og antallet af ministerier skal også ses som endnu et kapitel i Kinas overgang fra en central planøkonomi til en mere markedsorienteret økonomi - en overgang, der har stået på i næsten to årtier.
En række ministerier, der indtil nu har haft som den fornemste opgave at dirigere den store statslige industri, vil nu blive skåret væk eller sammenlagt med andre. Samtidig vil virksomhederne under ministerierne blive 'frigivet', så slutresultatet bliver, at bureaukraterne ikke får samme kontrol over den daglige økonomiske drift.
Zhu Rongji, der siden 1993 har været Kinas økonomiske chef og i næste uge ventes at blive ny ministerpræsident, står bag planerne. Under mødet i Folkekongressen har han langet ud efter uduelige ledere af tabsgivende statsvirksomheder.
"Nogle direktører føler overhovedet ingen skyld, når deres virksomheder har store tab. Hvordan kan de virksomheder forbedre sig med sådanne mennesker i ledelsen?" sagde han ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua i en skarp advarsel til tusinder af kadrer, der indtil nu har siddet trygt i sadlen, men som nu formentlig må gå hårde tider i møde.
Hårde tider venter også for millioner af menige ansatte inden for Kinas store statsindustri, der beskæftiger omkring 100 millioner mennesker.
Samtidig med at arbejdsminister Li Boyong sagde, at Kinas arbejdsløshedsprocent i byerne kan stige fra de nuværende 3,1 til 5-6 procent, gik hans kollega, viceminister Chen Qingtai endnu videre, da han antydede, at op mod halvdelen af de ansatte i statslige virksomheder i realiteten er overflødig arbejdskraft.
"Hvis en tredjedel af arbejdsstyrken i disse virksomheder blev skåret væk, ville virksomhederne stadig kunne operere normalt. Og hvis halvdelen blev skåret væk, ville nogle virksomheder endda fungere bedre," sagde Chen Qingtai ifølge Reuter.
Et simpelt regnestykke viser, at Chen taler om rundt regnet 50 millioner mennesker, som i virkeligheden burde fyres, men han skyndte sig dog at tilføje:
"Vi kan ikke fyre alle overflødige arbejdere på en gang. Vi bliver nødt til at gøre det gradvist."
Samme Chen Qingtai afslører over for Financial Times, at regeringen fastholder sin strategi for reformer af statsvirksomhederne. Staten vil gradvist opgive kontrollen med mindre virksomheder, mens større og vigtige virksomheder skal lægges sammen i statsligt kontrollerede virksomhedsgrupper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her