Læsetid: 3 min.

Miljøet er under pres

11. marts 1998

Der er hverken grund til jubel eller dommedagsangst, viser den hidtil største samlede rapport om miljøets tilstand

Der er mange gode historier at fortælle om de konkrete indgreb mod isolerede problemer og enkelte farlige stoffer i det danske miljø. Men den store udfordring er de sammensatte miljøproblemer, der hænger sammen med hele samfundets indretning og folks adfærd.
Det sagde forskningschef John Holten-Andersen, da han i går præsenterede rapporten fra Danmarks Miljøundersøgelser om naturens og miljøets tilstand anno 1997.
Et eksempel er bilparken og vejtrafikken, der fortsætter med at vokse og vil slippe stigende mængder af CO2 ud i atmosfæren, mens udslippet søges begrænset på alle andre områder.
Et andet eksempel er servicesektoren, der er fordoblet siden 1970. De fleste opfatter denne vækst som mere miljøvenlig end vækst i den øvrige produktion. Men faktisk medfører den både affaldsproblemer, transport, energiforbrug, forbrug af mange kemikalier og pres på naturen f. eks. fra den voksende turisme.

Mangler målestok
Selve det danske landskab er under fortsat pres fra byggeri og vejanlæg. En mangfoldighed af små biotoper har måttet vige for landbrugets drænrør og stordrift. Men hvad det egentlig betyder for miljøet, f. eks. dyrelivet, ved man ikke så meget om, som man ved om en række andre miljøproblemer, f.eks. tungmetaller og luftforurening.
"Vi har ikke én målestok for mangfoldigheden i naturen," påpeger en af rapportens medforfattere, Henrik Wichmann fra Skov- og Naturstyrelsen. Man ved, at der er tilbagegang for de dyr, der er tæt knyttede til 'angrebne biotoper', f. eks. viber og agerhøns og harer, siger han. Og der er fremgang for f. eks. råvildt, som har nydt godt af vintergrønne marker og vildtforvaltning. Men et samlet indeks for livets mangfoldighed kan man ikke lave.
Til de sammensatte langtidsproblemer hører også forureningen af grundvandet. Rapporten beskriver hvordan man har fundet flere giftstoffer jo flere man har søgt efter - og konstaterer tørt at det vand, vi drikker i dag, typisk er dannet i perioden 1950-70, før brugen af pesticider blev forøget betydeligt.
Rapporten om miljøets tilstand er en del af den "strategiske miljøplanlægning". Den skal danne grundlag for en ny redegørelse om miljøpolitikken om et år eller to. Og i fremtiden er det meningen at begge dele skal komme på skift med fire års mellemrum.
Siden den sidste samlede rapport om miljøets tilstand kom i 1993 er datagrundlaget blevet bedre, de danske overvågningsprogrammer er store og grundige. Sammen med de andre nordiske lande, Holland og Østrig hører vi til i den bedre ende når det gælder miljøovervågningen, siger John Holten-Andersen. Og direktøren for Danmarks Miljøundersøgelser, Henrik Sandbech, lover at det bliver endnu bedre, også på de komplicerede og "bløde" områder, næste gang.
Rapporten nøjes ikke med at hobe tal op. Den søger at klargøre tallenes betydning ved at analysere hvordan samfundet griber ind i naturens kredsløb af stoffer, landskabet og de skrøbelige biologiske og økologiske balancer.

Økologisk råderum
Miljøminister Svend Auken lancerede begrebet det økologiske råderum i sin sidste miljøpolitiske redegørelse i 1995. Han skrev også, at Danmark skal være et "eksperimentarium for en ny livsstil, der forener moderne industriel produktion med økologisk ansvarlighed."
Det begrænsede økologiske råderum spiller dog ingen praktisk rolle i den nye redegørelse om miljøets tilstand. Begrebet dukker kun op som en filosofisk idé - i rapportens allersidste spalte.
Om livsstilen konstaterer rapporten, at det stigende forbrug og det voksende antal husstande med færre og færre beboere forøger belastningen af miljøet. Forbruget af vand og energi til opvarmning er faldet, der sælges mere økologisk mad og det er næsten slut med bly i benzinen. Og hver for sig bruger de mange nye apparater i hjemmene mindre energi. Men det er kun "positive resultater på nogle enkelte nicheområder," skriver rapportens forfattere.

*Natur og miljø. Påvirkninger og tilstand. Danmarks Miljøundersøgelser 1998, 288 sider 190,- kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her