Læsetid: 2 min.

Miljøpolitik for svag

11. marts 1998

Direktøren for Danmarks Miljøundersøgelser opfordrer til skærpet opmærksomhed om uløste miljøproblemer

På en række nøgleområder er Danmarks miljøpolitik utilstrækkelig til at nå de mål, politikerne selv har sat. Det siger Danmarks Miljøundersøgelser, som i går offentliggjorde sin hidtil største undersøgelse af miljøets tilstand i Danmark.
Direktør Henrik Sandbech forudser at stigende forbrug af de 20-30.000 kemiske stoffer, der er i omløb "vil vise sig at have virkninger som er bekymrende og som vi ikke kender i dag." De mange stoffer anvendes i 100.000 produkter. Kun få af dem er grundigt undersøgt for virkninger på miljø og sundhed.
"Rapporten afdækker ikke nye katastrofer," siger Henrik Sandbech. Men den viser uløste og voksende problemer med landbrug og vandmiljø, miljøfremmede stoffer, trafik, affald og energiforbrug.
Om den nye vandmiljøplan, som er vedtaget efter at den store rapport på næsten 300 sider med mere end 500 figurer og tabeller blev skrevet færdig i januar, siger forskningschef John Holten-Andersen: "Virkemidlerne er mere markante end sidste gang. Men de kan jo implementeres mere eller mindre rigidt."
Venstres landbrugsordfører Christian Mejdahl og den konservative miljøordfører Niels Jørgen Langkilde sagde i begyndelsen af valgkampen, at en borgerlig regering vil udmønte forliget anderledes end den nuværende.
Fordoblingen af afgiften på sprøjtemidler tillægger Henrik Sandbech ikke nogen virkning på hyppigheden af sprøjtninger. Landbrugets egne konsulenter og rådgivningscenteret i Skejby anbefaler, at landmændene betaler afgiften og fortsætter med at sprøjte som hidtil, påpeger han.

Affald og drivhusgas
Rapporten viser også, at tålegrænsen for kvælstof, der udvaskes af regn, fordi ammoniak fordamper fra marker og stalde, er overskredet i store dele af Jylland.
Selv om energiforbruget vokser mindre end produktion og forbrug bliver det meget svært at nå målsætningen om 20 procents nedskæring af CO2-udslippet i år 2005, konkluderer rapporten. Energiforbruget er holdt op med at falde. Det er konstant i de fleste sektorer. Og udslippet fra trafikken er stærkt stigende.
Rapporten forventer, at den nære forurening fra bilerne med sod og partikler og farlige stoffer vil fortsætte med at falde. Men målsætningen for drivhusgassen CO2 kan ikke nås.
Det samme gælder mængderne af affald. De vokser i takt med produktion og forbrug. Det er umuligt at nå målsætningen år 2000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her