Læsetid: 2 min.

Musikalske kvantespring

19. marts 1998

En af Tysklands store musikpersonligheder, Gerd Albrecht, bliver ny chefdirigent for Radiosymfoni-orkestret

NY PROFIL
Gerd Albrecht hører til blandt de store europæiske dirigenter. Radiosymfoniorkestret vil også gerne høre til blandt de store og bedste i Europa, så derfor er det naturligt at hyre en rigtig god dirigent. Orkestrets chef, Per Erik Veng, var en glad og stolt mand ved gårsdagens pressemøde. Han mener at orkestret "profileringsmæssigt tager et kvantespring med udnævnelsen af den store tyske dirigentpersonlighed. Al-
brecht rykker orkestret op i en international dimension."
Gerd Albrecht skal virke som chefdirigent for Radiosymfoniorkestret fra sæsonen 2000/2001.
Den tyske maestro er ikke et helt nyt ansigt i København. Han har dirigeret Ra-diosymfoniorkestret før. Og for nogle årtier siden havde han en royal elev, nemlig Kong Frederik den IX. Ved pressemødet fortalte Gerd Albrecht i begejstrede vendinger om hans arbejde med at lære den danske konge at dirigere Wagners Tristan og Isolde.
Albrecht talte også varmt for et område, ikke mange chefdirigenter taler om: Børn og unge.
I Tyskland er Albrecht kendt og elsket i det ganske land for en lang række tv-transmitterede koncerter for børn og unge. Han har endda for egne midler i Tyskland skabt et lydmuseum for børn, hvor der findes alle instrumenter inden for klassisk og rytmisk musik. Albrecht ser gerne noget lignende etableret i København.
"Børn er vores fremtidige publikum," siger Albrecht. Han fortsætter: "Som følge af skolernes dårlige musikundervisning må vi åbne symfoniorkestret. Vi må lave åbne prøver, vi må gøre noget for alle de, der er sultne efter nye musikalske oplevelser."

Imod moden
Indtil Albrecht formelt overtager chefdirigentposten efter den noget yngre Ulf Schirmer, skal Albrecht fungere som konsulent. I den kommende sæson skal han endvidere dirigere fire koncerter, hvor der vil forekomme nyere musik, f.eks. af Langgaard og Pettersson.
I sit arbejde vil Albrecht kunne trække på sine erfaringer, der er erhvervet gennem et imponerende musikerliv. Som 22-årig kom han under Herbert von Karajans og Berlinerfilharmonikernes vinger, og det unge dirigenttalent blev i 1963 som 26-årig udnævnt til generalmusikdirektør i Lübeck.
Albrecht har altid gået imod den polerede rutine, med hans egne ord: "Musikalsk er jeg en tilhænger af den mode, at være imod moden."
I de seneste år har det f.eks. betydet cd-indspilninger af Theresienstadt-komponister som Viktor Ullman, Gideon Klein og Pavel Haas, ligesom han sidste år dirigerede en ganske særlig koncert i den gamle kz-lejr med Verdis Requiem - for nylig dokumenteret på cd.
"Radiosymfoniorkestret har aldrig spillet bedre," sagde orkesterchef Per Erik Veng ved pressemødet. Det er formodentlig rigtigt - Albrecht får et godt instrument at udføre kvantespring med. Vi noterer mandens interesse for børn og unge og hans ægte begejstring for de nye og eksperimenterende former.
Willkommen, sehr geehrter Herr Gerd Albrecht. Wir freuen uns!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her