Læsetid: 3 min.

Ny ungdomsklub i Socialdemokratiet

14. marts 1998

Socialdemokratiet fik nyvalgt fem unge politikere

Traditionen med kaffeklubber i den socialdemokratiske folketingsgruppe blev indført af den generation af politikere, som blev nyvalgt i begyndelsen af 1970'erne. Nu genopstår traditionen måske - i form af en ungdomsklub.
"Der forskel på, hvordan man som ung ser på politik, og hvordan man ser på den, når man har siddet i Folketinget i 25 år. Hvis vi skal kunne klare os og slå igennem, er det vigtigt, at vi arbejder sammen," siger den 25-årige lærer Lotte Bundsgaard, der i kraft af "et brag af en valgkamp", som hun siger, strøg lige ind på top-10-listen, hvad angår personlige stemmer. 17.598 stemte på hende på Fyn, hvor hun har overtaget Ritt Bjerregaards gamle Otterup-kreds.
"Det ville være oplagt, at vi gik sammen om at hjælpe hinanden med at sørge for, at vi også kommer frem i rækkerne," siger René Skau Johansen. Den 31-årige cand. oecon. er nyvalgt i Århus Vest.
"Det er selvfølgelig rart, når man kommer ind som ny og ung, at mødes med andre i samme situation. Det ville være alle tiders ide at sætte sig ned og snakke tingene igennem", siger den 23-årige statskundskabsstuderende Pernille Blach Hansen, der slog trafikminister Bjørn Westh i Viborg Amt.
Andre unge socialdemokrater er den 27-årige Ole Hækkerup, valgt i Østre Storkreds i København, og den 23-årige Jeppe Kofod, valgt på Bornholm. Begge er stud. polit.'er.

Aukens generation
René Skau Johansen peger på, at den sidste store foryngelse af den socialdemokratiske folketingsgruppe skete for mere end 25 år siden, da politikere som Svend Auken, Ritt Bjerregaard og Birte Weiss var nyvalgte. Hvis ikke foryngelsen var sket ved dette valg, havde partiet haft et problem, mener han. Han afviser, at han specielt har brugt sin ungdom som argument for, at man skulle stemme på ham:
"Men vi har da slået meget på navn og billede. Og på, at der skulle nye kræfter til," siger han.
Umiddelbart har han dog svært ved at svare på, hvilke nye ting han kan bringe ind på Christiansborg:
"Politikken er jo den samme. Måske lægger vi vægt på noget andet som yngre. På miljøspørgsmålet synes jeg, at vi er lidt hårdere," siger René Skau Johansen.
Både han, Lotte Bundsgaard og Pernille Blach Hansen nævner miljø som et vigtigt område, de gerne vil beskæftige sig med i Folketinget. Pernille Blach Hansen har ligefrem ført valgkamp på sit forslag om, at alle offentlige institutioner skal forpligtes til kun at servere økologisk mad:
"Jeg synes, det bør indføres ved lov. Det er måske vidtgående i forhold til den linje, der har været indtil nu," siger Pernille Blach Hansen. Og skynder sig at understrege, at hun "bakker Svend Auken fuldstændig op".

Anden EU-linje
Lotte Bundsgaard mener, at den unge generation kan have andre synsvinkler på uddannelsespolitik og EU:
"Vi skal have europadebatten til at handle mere om, hvad vi vil som socialdemokrater. Vi har været for dårlige til at stille en socialdemokratisk ide op med Europa. Vi har diskuteret ja og nej, og hvorvidt forbeholdene skal holde de næste 50 år," siger Lotte Bundsgaard, der synes "det kunne være fornuftigt at ophæve nogle af forbeholdene".
Hun siger, at hendes valgkamp er blevet mere personorienteret end de socialdemokratiske kandidaters kampagner i andre fynske kredse:
"Man har set et modsætningsforhold mellem nuværende folketingsmedlemmer og mig som ung kandidat. En folketingsvalgkamp er vel altid personlig. Der har jeg så været rimelig heldig med lokalpressen hos os," siger Lotte Bundsgaard, der fortrængte det nu forhenværende, 57-årige folketingsmedlem Frederik Nørgaard, der 1994 blev valgt på Fyn.
- Er det lettere at slå igennem, hvis man er ung, kvinde og ser godt ud?
"Så var der nok nogle flere unge kvinder, der var valgt," siger Lotte Bundsgaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu