Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

28. marts 1998

Flygtning beholder opholdstilladelse
*Flygtningenævnet besluttede fredag, at en somalisk flygtnings opholdstilladelse ikke skal inddrages, selv om forholdene i dele af Somalia er blevet bedre.
Beslutningen har betydning for omkring 600 somaliere, der har fået opholdstilladelse i Danmark før 1995.
Ifølge formanden for Flygtningenævnet, landsdommer Bent Ove Jespersen, er grundlaget for opholdstilladelsen ikke ændret, og derfor kan somalieren blive i Danmark.
I 1995 blev udlændingeloven strammet, så flygtninge kan få frataget deres opholdstilladelse de første tre år efter, at de er anerkendt som flygtninge, hvis forholdene i deres hjemlande bliver bedre. Inden 1995 blev de tre år udmålt efter flygtningenes ansøgning om asyl.
Det forventes, at Udlændingestyrelsen vil bede Flygtningenævnet behandle endnu tre prøvesager, der omhandler flygtninge, der har fået deres opholdstilladelse efter 1995. Sagerne vil kunne danne præcedens for, om et par tusinde somaliere, samt armenske og boniske flygtinge kan sendes hjem.

27 børn dræbt ved massakre i Algeriet
*Ud af 47 mennesker, der blev dræbt ved en massakre i Algeriet natten til fredag, var 27 børn, meddelte landets sikkerhedstjeneste.
I alt blev 58 civile meldt dræbt fredag. Derudover mistede ni formodede islamiske ekstremister og en regeringssoldat livet, oplyste landets sikkerhedsstyrker.

Systemkritiker idømt arbejdslejr
*Den kinesiske systemkritiker Yang Qinheng blev fredag idømt tre års ophold i en arbejdslejr. Det skete angiveligt, fordi den 47-årige i januar skrev et brev til Kinas parlament, hvor han opfordrede myndighederne til at tage hånd om det store arbejdsløshedsproblem i Kina - et meget ømtåleligt emne i kinesisk politik. Yang, der kommer fra Shanghai, har tidligere tilbragt tre år i en arbejdslejr for sit politiske engagement. Han blev løsladt sidste år.

Nyt klagenævn for nabostøj
*Fra 1. juli i år opretter samtlige landets kommuner særlige beboerklagenævn, som blandt andet får til opgave at behandle beboerklager over nabostøj, skriver Politiken torsdag.
De nye beboerklagenævn er en udløber af Boligministeriets tre-årige forsøgsordning med boligklagenævn under Københavns Statsamt og Århus Amt. Her kunne boligudlejere henvende sig med beboerstridigheder, hvorefter klagenævnet kunne gå ind i sagen og mægle eller give advarsler eller betingede opsigelser til for eksempel støjende beboere.
En væsentlig ændring i forhold til forsøgsordningen er, at beboerne nu kan gå direkte til beboerklagenævnet uden om udlejeren, hvis denne ikke tager klagen alvorligt og derfor undlader at gøre noget.

Halvdelen af små sygehuse må lukke
*Halvdelen af landets knap 100 sygehuse skal enten lukkes eller reduceres til udelukkende at foretage planlagte operationer. Det bliver konsekvensen af anbefalingerne i en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen, mener den kommende formand for Amtsrådsforeningens sygehusudvalg, amtsborgmester Bent Hansen (S) fra Viborg Amt.
De dystre udsigter for de små sygehuse bekræftes af sundhedsminister Carsten Koch:
"Hvis vi vil udnytte ressourcerne fornuftigt, vil der være afdelinger og måske sygehuse, der må lukkes," siger sundhedsministeren til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Sprøjtemidler lukker vandværk
*Nedsivende rester af sprøjtemidlet Prefix, der bruges til bekæmpelse af ukrudt, har i løbet af kort tid medført lukning af vandværket i Møgeltønder vest for Tønder. Embedslægerne i Sønderjylland har fundet store mængder pesticidrester i drikkevandet. Målinger har vist, at grænseværdien er overskredet to en halv gang.
Det førte for en måned siden til, at vandværket måtte lukke to boringer, og torsdag var vandkvaliteten fra vandværkets sidste boring så ringe, at den måtte lukkes.

Økologisk mælk en god forretning
*Produktion af økologisk mælk giver flere penge i lønningsposen end mælkeproduktion på konventionelle landbrug. Selvom mælkeydelsen er lavere hos de økologiske landmænd, opnår de en højere løn i kraft af en højere mælkepris og større offentlige tilskud. I gennemsnit tjener en økologisk mælkeproducent 57.000 kr. mere om året end landmanden på en tilsvarende konventionel bedrift. Det fremgår af den første regnskabsstatistik, der er udarbejdet for de økologiske jordbrug.

14 unge somaliere anholdt
*14 unge somaliere bevæbnet med jernrør, knive og en kødhammer blev natten til fredag anholdt af politiet i Aalborg. Gruppen var formentlig på vej til et slagsmål, mener politiet.
Alle somalierne blev løsladt i løbet af fredagen.
Ifølge politiet ulmer uroen i Aalborg både internt blandt somaliere og andre indvandrergrupper og blandt danskere, oplyser DR-Nordjyllands Radio.

Jeltsin truer med oplsøning
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, meddelte fredag, at han vil opløse det russiske parlaments andetkammer, Statsdumaen, hvis det ikke godkender hans valg af Sergej Kirijenko til ny ministerpræsident, oplyser flere russiske nyhedsbureauer.
Jeltsins udtalelser kom efter at han fredag nominerede Kirijenko til posten som ministerpræsident. I henhold til den forfatning, Rusland indførte i 1993, har præsidenten vidtgående magtbeføjelser. En af dem er, at han kan opløse Statsdumaen, hvis den tre gange afviser hans kandidat eller kandidater til ministerpræsidentposten.

Banker indgår forlig om naziguld
*De tre største privatbanker i Schweiz indgik torsdag forlig i den million-sag, som er blevet anlagt mod bankerne ved domstole i USA.
USA's viceudenrigsminsiter, Stuart Eizenstat, kaldte rammeaftalen "et vigtigt gennembrud", der betyder, at de schweiziske banker sætter et beløb til side for at dække den erstatning på op mod 20 milliarder dollar (140 mia. kr.), som slægtninge til jødiske Holocaust-ofre har krævet.
Aftalen torsdag kom få dage før udløbet på den tidsfrist, som myndigheder i flere amerikanske delstater, primært Californien, New York og Massachusetts, havde sat for at finde en løsning. Den 31. marts ville en række sanktioner således være trådt i kraft over for de schweiziske banker.

Bundesbank advarer mod ustabilitet
*Den tyske Bundesbank godkendte fredag beslutningen om, at 11 lande kommer med i den Europæiske Monetære Union, ØMU'en, fra næste år.
Men den magtfulde tyske centralbank advarede samtidig mod, at man har "alvorlige bekymringer over Italien og Belgiens evne til at fastholde en langvarig finanspolitisk stabilitet".
Dermed sluttede Bundesbank op bag indstillingen fra Europa-Kommissionen og EMI tidligere på ugen.
"Italien og Belgien må give bindende løfter om at reducere deres gæld, inden de kommer med i ØMUen," slås det fast i Bundesbank-rapporten.

Travl weekend i Forliginstitutionen
*Forligsinstitutionen i København var hele fredagen belejret af forhandlere fra både arbejdstager- og arbejdsgiversiden, og forligsmand Asbjørn Jensen kan se frem til en særdeles travl weekend.
Alle parter forsøger at få et forlig i hus, inden den formelle frist for forhandlinger udløber søndag ved midnat. LO og DA er i dag blevet bedt om at møde op i Forligsinstitutionen for at påbegynde forhandlinger om et mæglingsforslag.
Fredag aften var der endnu ikke lavet forlig på byggeriets område, som endnu mangler at hive en overenskomst i land, men både Entreprenørforeningen, BYG (Byggeriets Arbejdsgivere) overfor BAT-kartellet (Bygge-, Anlægs- og Træksrtellet) påbegyndte forhandlinger fredag.
Ligeledes forhandlede omkring 15 parter overenskomster ude i byen med hver sin mæglingsmand for bordenden. I løbet af fredagen nåede parterne på både rengøringsområdet og rutebilejernes område samt den grafiske branche at få en ny overenskomst.

Sigtet livrist nægter at udtale sig
*Fredagens retsmøde i sagen mod en tidligere livrist i kongehuset varede kun i få minutter, fordi den sigtede ved mødets begyndelse meddelte, at han har besluttet ikke at udtale sig yderligere i sagen.
Derpå begærede anklageren, sagen udsat for at overveje, om der skal rejses tiltale mod den forhenværende livrist, der er sigtet for mandatsvig, brugstyveri og bedrageri for cirka en halv million kroner over for kongehuset.

Bank overvejer en udsættelse
*Den Danske Bank har modtaget en henvendelse fra Færøerne om at udsætte forældelsesfristen i erstatningssagen i den færøske banksag. Men hvad man beslutter i banken er endnu uvist. Det er Færøernes lagmand, Edmund Joensen, der har bedt om en udsættelse af sagen. Det sker, fordi han har udskrevet lagtingsvalg den 30. april, som netop var den dag, den Danske Bank i første omgang var gået med til at udskyde forældelsesfristen. Dengang skete udskydelsen på baggrund af folketingsvalget i Danmark.

Sommertid og forårsvejr
*Timingen må siges at være perfekt: I den weekend, hvor vi går over til sommertid, slår foråret igennem i en sådan grad, at det uvægerligt må sætte punktum for vinterdvalen og få gang i en række udendørs aktiviteter.
Det officielle skifte fra vinter- til sommertid foretages natten til søndag, når urene klokken to sættes frem til klokken tre.

Brasilianske brande ude af kontrol
*Brandmyndigheder indrømmede torsdag, at de har mistet kontrol med store skov- og steppebrande i Brasiliens nordlige Roraima-provins.
"Nu kan vi kun håbe på Gud og regn," sagde Alberto Noe Carballo, der er chef for de 150 argentinske brandfolk, der er kommet til området for hjælpe brasilianske kolleger.
"Man skal angribe en brand inden for de første 24 timer. Efter mere end to måneder er det næsten umuligt at kontrollere," tilføjede han.
De argentinske brandfolk er kommet omkring 350 brasilianske kolleger til undsætning
i området nær byen Apiau, som ligger 123 kilometer sydvest
for provinshovedstaden Boa Vista.
Brandene i Roraima har siden december ødelagt næsten 17 procent af provinsen, der er på størrelse med Frankrig.
Adskillige dyrearter er truet af flammerne ifølge Reinaldo Barbosa fra Amazonias Forskningsinstitut, der anslår, at skaderne vil præge området i mindst 100 år.
Brandene er antændt af plantagearbejdere og bønder, som benytter ild til at rydde skovstrækninger til landbrug.
Katastrofen er blevet værre af, at den værste tørke siden 1926 samtidig har ramt området.
Det unormalt tørre vejr menes at have tilknytning til El Niño-effekten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her