Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

26. marts 1998

Koc idømt fire års fængsel
*Den tyrkisk-fødte danske statsborger Kemal Koc fik onsdag ved Tyrkiets Højesteret stadfæstet den dom på fire et halvt års fængsel, som han tidligere blev idømt ved en lavere instans.
Det oplyser folketingsmedlem Søren Søndergaard fra Enhedslisten. Dommen får ikke umiddelbar betydning for Koc, fordi han befinder sig i Danmark. Han var tiltalt på grund af sin politiske virksomhed for kurdernes sag i Danmark.
Danmark har på Kemal Kocs vegne anlagt sag mod Tyrkiet ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg - sagen blev anlagt efter, at Koc under et kortvarigt ophold i sit fødeland i august 1996 blev anholdt og underkastet tortur. Efter dansk diplomatisk pres fik han lov til at forlade Tyrkiet samtidig med, at sigtelserne mod ham fra tyrkisk side opretholdtes.

Kina satser fortsat på 'ønskebørn'
*Befolkningsvæksten i Kina har været faldende, siden myndighederne for 18 år siden indførte et-barnspolitikken. Alligevel vil myndighederne ikke slække på kravet om, at hver familie kun må få et barn og man vil fortsat straffe overtrædere hårdt, skriver den kinesiske avis China Daily onsdag.
Kina havde ved udgangen af 1997 1,23 mia. indbyggere og er verdens folkerigeste land, der tegner sig for 21 procent af Jordens samlede befolkning. Og først når befolknngstallet når 1,6 mia. vil der ske et fald i befolkningsvæksten.

Svenskerne vil ikke af med Barcebäck
*Svenskerne føler sig tilsyneladende ikke så truet af atom-kraftværket Barcebäck, som danskerne gør. Over halvdelen af vores svenske naboer mener i hvertfald, at det er tåbeligt at lukke Barcebäck mens kun en fjerdedel synes, det er en god ide, at den svenske regering har besluttet at afvikle værket. Det viser en undersøgelse som Gallup har foretaget blandt 1000 af vores svenske naboer.

Oliesvin skal til livs med tvang
*Østersølandene bør kræve, at alle skibe, der sejler fra havn i Norden, skal tvinges til at aflevere deres spildolie. Det mener Danmarks Naturfredningsforening, der ikke ser anden løsning på de omkring 400 ulovlige oliedumpninger, som hvert år rammer de danske farvande. Hidtil er det ikke lykkedes de danske myndigheder at få en eneste olieforurener dømt ved en domstol. Miljøministrene mødes i dag i den finske hovedstad Helsinki.
Samtidig vil Miljøstyrelsen bede politiet i Grenaa om at rejse sag mod kaptajnen på det polske skib "Eugeniusz Kwatkowski", som mistænkes for at stå bag olieudslippet ved Anholt den 16. marts.

Israel er ansvarlig for urolighederne
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, sagde onsdag i en tale i Jerusalem, at israelerne må bekende sig til land-for-fred-princippet, og at der ikke er noget alternativ til Oslo-fredsaftalen. Annan understregede, at en stor del af FN's medlemmer mener, at Israel er ansvarlig for en række prokerende handlinger, herunder jødiske bosættelser og konfiskation af landområder. Handlinger, som har medvirket til krisen i fredsprocessen.
"Jeg synes, at det er vigtigt for israelerne at forsøge at forstå, at klagerne ikke kommer ud af den blå luft. De viser, at I har været langsomme til at opfylde jeres forpligtelser i Oslo-fredsaftalen, og at gennemførelsen har været fuld af betingelser, som ikke var en del af fredsaftalen," sagde Annan i talen til Israels Udenrigspolitiske Råd.

Beredskabet er ikke beredt
*Tre ud af fire kommuner bryder loven, fordi de har undladt at fortælle staten, hvilket beredskab de har etableret i tilfælde af katastrofer.
1. januar skulle alle kommuner aflevere deres planer for beredskabet til Beredskabsstyrelsen, men den forpligtelse er langtfra overholdt, skriver Politiken onsdag.
Beredskabsloven trådte i kraft i januar 1993 med det formål at samle brandvæsenets og civilforsvarets ansvarsområder under ét.
Loven gav kommunerne fem år til at beskrive alarmerings- og udrykningsforhold, rådighed over uddannet mandskab og risikovurdering af miljøskadelige virksomheder i en plan, som Beredskabsstyrelsen skulle have ved indgangen til 1998.
Indenrigsminister Thorkild Simonsen vil nu rykke kommunerne for et svar.

Schröder advarer De Grønne
*Den tyske kanslerkandidat Gerhard Schröder sagde i går til partiet De Grønne, at hvis partiet vil sidde med i en fremtidig regering, så skal de lade være med at snakke "nonsens".
Schröder og andre socialdemokratiske ledere er ude efter De Grønne og har sagt at med partiets forslag om blandt andet at tredoble priserne på benzin og sætte en grænse for, hvor tit tyskerne må rejse med fly, når de skal på ferie, så har De Grønne vist, "at de ikke er i stand til at sidde i regering."
Partiet De Grønne er splittet i to fløje - den ene, der vil bevare tingene som de altid har været og en anden, der forsøger at forny partiet. Den interne uro har sat sit præg på de seneste meningsmålinger, hvor partiet er faldet fra 10 procents opbakning til otte.

Mangel på kvalitetssvin
*Danske svin har fortsat så dårlige forhold, at det kniber med, at skaffe tilstrækkelige mængder svinekød, der kan mærkes med Fødevareministeriets ny mærke "Kvalitet med omtanke". Svinebesætningerne lever simpelten ikke op til kravene om eksempelvis plads nok til svinene og kan derfor ikke godkendes.
De svinebesætninger, som har fået nej til godkendelse, skal starte forfra med at søge om at blive tilmeldt kvalitetsmærke-ordningen. Og det kan selvfølgelig være med til at forsinke leveringen af kvalitetskød yderligere.
Oveni har nogle svinebesætninger tilmeldt sig ordningen i grupper på op til 10 besætninger. Og falder én besætning igennem ved kontrollen, får alle de øvrige i gruppen også nej til godkendelse og skal starte forfra med at melde sig til ordningen, fortæller direktør for Danske Slagterier til Ritzaus Bureau.

Russisk regeringskrise
*Formanden for det russiske parlaments underhus, Dumaen, sagde onsdag, at den fungerende ministerpræsident, Sergej Kirijenko, vil få store problemer med at blive anerkendt af parlamentet som ministerpræsident på fuld tid.
"Han er forholdsvis ukendt. Han har aldrig været guvernør. Han har ingen økonomisk erfaring med at styre Ruslands enorme økonomi. Hvis han bliver foreslået som regeringschef, så vil alt dette stå i vejen for, at han bliver godkendt, sagde Gennadij Selesnjo.
Den kommunistiske leder, Gennadij Sjuganov, sagde onsdag, at hans parti, der dominerer Dumaen, ikke vil støtte en ny kandidat som ministerpræsident, medmindre regeringen ændrer kurs.

Samarbejdsvilje i Bagdad
*60 FN-inspektører ankom i går til Bagdad for at begynde inspektionen af Saddams våbenpaladser, som hidtil har været lukket for inspektion.
De 60 våbeninspektører skal sammen med 19 diplomater udgøre den specielle gruppe, der skal undersøge paladserne. Lederen af FNs våbeninspektioner i Irak, Richard Butler, sagde onsdag, at både han og hans irakiske modparter var klar til at indlede arbejdet.
USA har fortsat store troppe-koncentrationer i området og har gjort det klart, at hvis den irakiske ledelse ikke på alle områder tillader kontrol af alle installationer i landet, vil USA igen overveje brug af militær magt mod Irak.

DI handlede ulovligt
*Arbejdsretten afgjorde onsdag i en foreløbig kendelse, at Dansk Industri overtrådte Hovedaftalen mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening, DA, da de tidligere på året forbød deres medlemsvirksomheder at føre lokale lønforhandlinger med deres ansatte.
DI havde pålagt deres medlemmer at vente til en gang sent på foråret, når en ny overenskomst ville være vedtaget.
Den endelige domsafsigelse bliver først afsagt den 5. maj. DI vil nu trække det cirkulære tilbage, som de har sendt til deres medlemsvirksomheder.

Hjemmehjælpere 'på førtidspension
*Hvert år går otte ud 1.000 ansatte i social- og sundhedssektoren på førtidspension - det er 30 procent mere end gennemsnittet for andre arbejdsområder.
Det viser tal fra den Den Sociale Ankestyrelse.
Forbundet af Offentigt Ansatte (FOA), der bl.a. organiserer hjemme- og sygehjælperne samt social-og sundhedsassistenterne, er ikke overraskede over tallene - her har man gentagne gange forsøgt at gøre opmærksom på de ansattes dårlige arbejdsmiljø.
Den Sociale Ankestyrelse modtog i 1996 knap 18.000 ansøgninger fra tidligere beskæftigede. Fra social- og sundhedssektoren kom alene 4023 ansøgninger, hvoraf de 78 procent fik tildelt en rent helbredsbetinget førtidspension.

Storkene er kommet
*I går kom årest første storke til Danmark. Ialt fire stk. af slagsen slog sig ned på en mark syd for Ribe. I følge ornitolog, Knud Flensted, er det ungstorke, der ikke har ynglet før - ellers ville de nemlig flyve tilbage til deres reder.

Færøske stemmer afgør kandidaternes skæbne
*CD's leder Mimi Jacobsen kritiserede i går Nyrup-regeringen, fordi den fastholder Birthe Weiss som kandidat til dagens valg om formandsposten for Folketinget. I stedet burde man fra starten have peget på Venstres fhv. gruppeformand Ivar Hansen, så man undgår, at valget afgøres ved lod-trækning. "Regeringen skulle for længst have set i øjnene, at man burde have fundet en kompromis-kandidat og forhandlet med de borgerlige," sagde Mimi Jacobsen og langede i samme åndedrag ud efter de to færinger, som sidder med de afgørende stemmer.
"Det er dybt beklageligt, at det er sådan nogle mennesker, de sender herned, der skal sidde og sjakre med det hele og tiltrække sig opmærksomhed, bare fordi der er valg på Færøerne snart," sagde Mimi Jacobsen.
Den færøske socialdemokrat Joannes Eidesgaards sidste udmelding i går var fortsat, at "han ikke vil infiltreres i dansk politik" og derfor ikke stemmer i dag.
Dermed får de to kandidater, Birthe Weiss og Ivar Hansen lige mange stemmer, og så skal valget afgøres ved lodtrækning - medmindre den borgerlige Oli Breckmann skulle skifte side og forholde sig "lige så neutral" som sin kollega og lade være med at stemme. - eller Joannes Eidesgaard bestemmer sig for at tage stilling på trods af det færøske bagland.
"Det er ligesom med meningsmålinger og prognoser - de skal tages med visse forbehold," svarede statminister Poul Nyrup Rasmussen med det nyligt overståede folketingsvalg in mente på spørgsmålet om dagens valg til formandsposten i Folketinget og de færøske udmeldinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her