Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

25. marts 1998

Kraftig advarsel til Milosevic
*Forud for Kontaktgruppens møde i dag, sagde USA's udenrigsminister Madeline Albright, at Juguslaviens præsident, Slobodan Milosevic, ikke har opfyldt de internationale krav om at skabe fred i Kosovo.
"Beograd har ignoreret kravene fra Kontaktgruppen. Serbisk politi er fortsat i Kosovo og har ikke trukket sig tilbage. Derfor bliver vi nødt til at opretholde presset på Beograd for at få stoppet undertrykkelsen i Kosovo," sagde Madeline Albright.
Kontaktgruppen, som består af USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien, mødes i dag i Bonn - på kontaktgruppens tidligere møde blev der indført begrænsede sanktioner over for Jugoslavien, og der har været spekulationer om, at kontaktgruppen på mødet onsdag i Bonn vil gå længere og beslutte at indefryse jugoslaviske tilgodehavender i udlandet.

Ny statsadvokat i Clans fodspor
*Justitsminister Frank Jensen udnævnte i går politimester Flemming Kjær fra Assens Politi til ny statsadvokat i sager om selskabstømmerne. Han efterfølger chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Michael Clan, der efter skarp kritik om inhabilitet trak sig.
Flemming Kjær har en fortid i Bagmandspolitiet, hvor han blandt andet stod som anklager i sagerne om Svendborg Værft samt Baltica-sagen.

FN trækker sig ud af Afghanistan
*FN meddelte i går, at alt arbejde i den sydvestlige provins, Kandahar, i Afghanistan suspenderes efter adskillige sammenstød med lokale tallibanmilitser gennem længere tid.
FN-talsmand Sarah Russel sagde i følge Reuters, at "FN ikke genoptager arbejdet i Kandahar før Tallibanmilitsens ledere giver skriftlige garantier for, at FN-folkene kan arbejde i fred og uden indblanding."
Tre FN-folk er over kort tid blevet overfaldet af talliban-folk og i følge Sarah Russel, kan FN-udsendingene ikke få lov at udføre deres arbejde ordentligt, fordi talliban-folkene hele tiden blander sig og stiller krav, som "FN ikke vil stille op til."
I det nordlige Afghanistan blev mindst 10 mennesker dræbt i går, da de fredeligt demonstrerede mod voldelige sammenstød mellem to stridende militsgrupper og mod disses overfald og plyndringer blandt lokalbefolkningen.
Fem klaner strides om magten i det nordlige område af Afghanistan

Hård kritik fra Magisterforening
*Dansk Magisterforening er stærk utilfredse med regeringens beslutning om fremover at lægge ansvaret for universiteterne og deres forskning over i Forskningsministeriet, mens ansvaret for uddannelserne fortsat ligger i Undervisningsministeriet. Formanden for Dansk Magisterforening, Per Clausen, mener, at man i stedet burde samle ansvaret for universiteterne i et ministerium.

Rift om næstformandsposten i V
*Venstre fik i går endnu en kandidat til næstformandsposten efter Anders Fogh Rasmussen, der skal være den nye formand. Det skete, da folketingsmedlem og medlem af Europa-Parlamentet Eva Kjer Hansen stillede op mod tidligere skatteminister Peter Brixtofte og amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen. Hvem der bliver Venstre næstformand afgøres Venstres ekstraordinære landsmøde den 18. april.

Færre søger asyl i EU
*Antallet af mennesker, der søger asyl i EU, falder fortsat, viser tal fra EU's statistiske institut, Eurostat.
I 1996 søgte i alt 246.000 mennesker om asyl i de 15 EU-lande samt Norge og Schweiz, oplyser Eurostat. Det er et fald på 16 procent i forhold til året forinden. Med tallet for 1996 er niveauet tilbage til det niveau, der var gældende i 1988. Faldet i 1996 i forhold til 1995 skyldes ikke mindst en nedgang i antallet af asylansøgninger fra mennesker fra det tidligere Jugoslavien, oplyser Eurostat.

Danmarks Radio tæt på at gå i sort
*Udsigten til "sort skærm" i Danmarks Radio fra den 1. april rykkede tirsdag et skridt nærmere.
Et møde i Forligsinstitutionen bragte nemlig ikke DR-ledelsen og det tekniske personale tættere på enighed om en ny overenskomst.
Forligsmanden sendte parterne hjem med besked om "nøje at overveje sagen". Det er primært arbejdstidsspørgsmål, der skiller parterne.
Danmarks Radio har to tv-kanaler og fire radiokanaler. TV-siden vil blive ramt fuldt ud af en konflikt, hvorimod det er usikkert, i hvor høj grad radiokanalerne kan køre videre.
TV 2 er ikke medlem af Dansk Arbejdsgiverforening og vil slet ikke blive berørt af en eventuel konflikt.

USA afviser Nordkoreansk kritik
*USA afviser Nordkoreas beskyldninger om, at USA er skyld i, at fredsforhandlingerne mellem Nordkorea og Sydkorea i sidste uge brød sammen. I følge det ameriaknske udenrigsministerium krævede nordkoreanerne, at USA trækker sine 37.000 mand store styrke ud af Sydkorea. USA fastholder, at styrken er fredsbevarende, og slet ikke var et emne under fredsforhandlingerne i Geneve, hvor USA, Sydkorea, Nordkorea og Kina deltog for at finde en permanent fredsløsning for Nordkorea og Sydkorea i stedet for våbenhvilen, der har eksisteret siden korea-krigen i 1950-53.

EU tilslutter sig klimakonvention
*EU's miljøministre vedtog mandag på deres møde i Bruxelles, at fællesskabet, så hurtigt som det er muligt, vil ratificere FN's klimakonvention fra Kyoto. Der var også enighed om, at EU skal arbejde for at få lukket alle smuthuller i forbindelse med international handel med CO2-kvoter. Reglerne skal fastlægges på næste store klimakonference i Buenos Aires i november.
Det oplyste Peter Jørgensen, talsmand for miljøkommissær Ritt Bjerregaard, til Ritzaus Bureau.

Færøsk partifælle svigter S-kandidat
nMeget tyder på, at Folketingets kommende formand skal findes ved lodtrækning torsdag. Den færøske socialdemokrat Joannes Eidesgaard meddelte i går, at han vil undlade at stemme om, hvem der skal være Folketingets nye formand. Hvis hans borgerlige færøske kollega, Olí Breckmann, som ventet stemmer for den borgerlige kandidat, Venstres fhv. gruppeformand Ivar Hansen, vil stemmerne komme til at stå lige mellem ham og fhv. sundhedsminister Birte Weiss (S). Sker det, skal Folketinget trække lod om formandsposten torsdag. Ved onsdagens afstemning indstiller Socialdemokratiet, at Ivar Hansen vælges for en dag før torsdagens afstemning eller lodtrækning.
Beslutningen om at vente til torsdag skyldes de seneste dages skiftende meldinger fra de færøske folketingsmedlemmer, oplyste statsministeren.

Usikkerhed om Ruslands regering
*Ruslands fungerende ministerpræsident, Sergej Kirijenko, sagde tirsdag, at han havde fået en uge til at danne regering, og at han bevidst var tilbageholdende med at give detaljer om regeringssammensætningen, før præsident Jeltsins frist udløber.
Boris Jeltsin fyrede mandag hele sin regering med ministerpræsident Viktor Tjernomyrdin i spidsen. Årsagen var, at regeringen ikke havde nået sine mål, og Jeltsin gav derefter den afgående energiminister, Sergej Kirijenko, en uge og frie hænder til at danne regering.

Wei efterlyser norsk kritik
*Under et møde tirsdag aften med Norges udenrigsminister, Knut Vollebæk, efterlyste den kinesiske systemkritiker Wei Jingsheng en stærkere norsk udmelding over for Kinas overtrædelser af menneskerettighederne.
"Jeg kunne have ønsket mig en mere kraftfuld og stærkere stemme fra Norge, når det gælder menneskerettigheder," sagde Wei efter mødet under hans besøg i Norge.
Wei kommer til Danmark lørdag og ventes mandag at mødes med den danske udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (R).

Frankrigs rolle i Rwanda
*Et fransk parlamentsudvalg indledte tirsdag en undersøgelse af Frankrigs kontroversielle rolle under folkemordet i Rwanda i 1994, hvor mindst en halv million mennesker blev dræbt.
Professor Claudine Vidal sagde, at den franske regering havde bygget sin politik på forkerte informationer, og at "det officielle Frankrigs syn på Rwanda ikke var meget andet end en gentagelse af Hutu-ekstremisternes propaganda". Det var Rwandas daværende hutu-regering, der i 1994 stod bag størsteparten af massakrerne på tutsier og moderate hutuer, før hutuernes hær og regeringen blev jaget på flugt af en tutsi-ledet hær. Vidal hæftede sig videre ved, at Frankrig i de fire år før folkemordet trænede Hutu-regeringens hær.

Esbjergs haner får mundkurv på
*Hanerne i Esbjerg har fået forbud mod at vække naboerne med deres evindelige og alt for tidlige galen. Det har Esbjerg byråd vedtaget efter adskillige klager fra beboere i kommunen. Fra 1. maj haneejerne i Esbjerg sørge for, at mørklægge hønsegårdene - efterleves forbudet mod hanagal ikke, så truer kommunen med bøder.

Partileder i skudlinjen
*"Jeg tager skarpt afstand fra det, der er sket. Det er helt uacceptabelt - også for vort demokrati," sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen om autonomes overfald på Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard.
Pia Kjærsgaard skulle mødes med en journalist fra Danmarks Radios P3-program Strax til en til vandretur op og ned ad Griffenfeldsgade og en snak om flygtningepolitik. Vandreturen blev forannonceret i radioprogrammet, og da partiformanden ankom i en taxi ventede op imod 150 autonome, der begyndte at kaste med sten. Pia Kjærsgaard søgte tilflugt i en nærliggende Unibank. Personalet blev nødt til at låse døren for at holde de autonome ude. Partiformanden blev i banken, indtil politiet ankom og kørte hende væk under massiv politi-beskyttelse.
Justitsminister Frank Jensen tog i går skarpt afstand til hændelsen og kaldte det et "angreb på vores demokrati."
"Det er ikke første gang, at de autonome har vist, at de ikke har respekt for mennesker, der mener noget andet," sagde justitsministeren.
Taxien, som Pia Kjærsgaard kørte i, blev ifølge politiet smadret med spark samt stenkast.

Rettelse
*I forfatteren Jesper Jensens indlæg i gårsdagens avis var bogstavet K for Det konservative Folkeparti ved en fejltagelse hele vejen igennem teksten erstattet af et R.
Vi beklager fejlen.
Red.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her