Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

24. marts 1998

Finland afviser NATO-optagelse
*Den finske forsvarsminister, Anneli Taina, afviste i går rygter om, at Finaland fører hemmelige forhandlinger om optagelse i NATO og understregede, at Finland fastholder sin neutralitetspoltik.
"Under de nuværende forhold, fastholder Finland sin ikke-alliancepolitik," sagde Anneli Taina til Reuters.
Rygterne om, at Finland fører hemmelige forhandlinger om optagelse i NATO, blev fremsat i flere finske aviser i weekenden i et interview med formanden for parlamentets forsvarsudvalg, Kalevi Lamminen.
Forholdet til NATO er et følsomt spørgsmål i Finland, der grænser op til Rusland, der kraftigt har tilkendegivet, at man mosdsætter sig enhver NATO-udvidelse mod Øst.
Finland afviser dog ikke et muligt NATO-medlemskab i fremtiden.

Le Pens popularitet er dalende
*Den højreekstremistiske leder, Jean-Marie Le Pen, der er i centrum for Frankrigs politiske debat på grund af regionale alliancer mellem konservative og hans parti, Nationalfronten, havde mandag ikke held til at vinde kontrol over et regionalråd ved Rivieraen.
Moderate konservative ignorede Le Pens appeller om støtte til hans parti, der af mange anses for at være pariaen i fransk politik. I stedet lod de den tidligere socialistiske justitsminister Michel Vauzelle vælge til formand for regionalrådet i Provence-Alpes-Cote d'Azur.
Le Pens fremmedfjendske parti fik 15,5 procent af stemmerne ved regionalvalget den 15. marts, men Le Pen syntes at have overspillet sine kort ved at forlange støtte fra centrum-højre partierne som tak for, at medlemmer af hans parti har støttet konservative fra partiet UDF i fem andre regioner.

Fremgang til mindretalsparti
*Med nøjagtigt 38.713 stemmer lykkedes det for tredje gang i træk det danske mindretals parti i Sydslesvig, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), at nå over de magiske 38.000 stemmer.
SSW opnåede i alt 2,9 procent af stemmerne mod 2,6 ved kommunalvalget i 1994, og det svarer til 13 procent i partiets kerneområde, Sydslesvig.
Samtidig bliver SSW for første gang repræsenteret i Rendsborg-Egernførde Amt i Holsten, hvor 5,7 procent gav to mandater.

Helveg mødes med Wei Jingsheng
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) vil sandsynligvis mødes med den kinesiske systenmkritiker Wei Jingshen på mandag, oplyser kilder i Udenrigsministeriet til Ritzaus Bureau.
Helveg Petersen har tidligere sagt ja til at mødes med Wei Jingsheng trods protester fra kinesisk hold. Kina anser Wei for at være en forbryder, der har brudt landets love.
Senest blev dette argument fremført af Kinas viceministerpræsident Li Lanqing under dennes besøg i Danmark i sidste måned.
Den 47-årige systemkritiker, der har siddet 17 år i fængsel for sine meninger i Kina, er for øjeblikket på rundrejse i Europa, hvor hans vigtigste budskab er at skose EU-landene for at have genoptaget samarbejdet med Kina, hvor der efter hans mening "ikke har været nogen fremskridt i menneskerettighederne".

Norske naziforbindelser
*Over 20 procent af Norges officerer var medlem af nazistpartiet (NS) efter tyskernes invasion den 9. april 1940. Halvdelen af officerne var medlem af NS eller kollaboratører, skriver Dagbladet mandag.
Syv ud af 18 kaptajner i kavaleriet var medlem af NS efter den 9. april.
40 ud af 170 kaptajner i infanteriet valgte fjendens side, da Norge blev besat. Hele ni af generalstabens folk var medlem af NS.
Omfanget af NS-medlemmer efter 9. april var syv gange højere blandt officerer end i resten af befolkningen.
Disse opsigtsvækkende oplysninger blev i går fremlagt på et møde mellem historikere, som forsøger at sætte fokus på Norges egen behandling af krigshistorien.
Oplysningerne kommer fra en forskningsrapport, som dr. phil., Lars Borgersrud, har lavet.

Glistrup dømt for racisme
*Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, blev mandag i Københavns byret dømt for at være kommet med racistiske udtalelser. Mogens Glistrup blev idømt en uges hæfte for på tv at have beskyldt muslimer for at være "verdensforbrydere", der vil udsætte danskere for "kastrering og drab".
Frihedsstraffen blev gjort betinget af hensyn til Mogens Glistrups alder.
Han er den første person, som bliver dømt efter en ny, skærpet racisme-paragraf, hvor lovovertrædelsen betragtes som mere alvorlig, fordi den har "karakter af propagandavirksomhed".
Mogens Glistrup ankede dommen på stedet og krævede desuden, at sagen skal gå helt om i byretten.
Den tidligere folketingspolitikers udtalelser blev sendt i TV 3-programmet "Tre på Tråden" i februar 1997.
Det er før sket, at Mogens Glistrup er blevet anmeldt for racistiske udtalelser, men det er første gang, at der er rejst tiltale og er faldet dom mod ham.

EU-lejre i Tyrkiet er galimatias
*Enhedslisten vil rejse en forespørgelsesdebat i Folketinget på baggrund af Indenrigsminister Thorkild Simonsens udtalelser i Information i går, hvor han støttede et EU-forslag om at oprette flygtningelejre for kurdere i Tyrkiet.
"Kurdiske flygtningelejre i Tyrkiet er det rene galimatias. Det svarer til at lade ræven vogte gæs," hedder det i en pressemeddelse fra Enhedslistens Søren Søndergaard, der vil have Indenrigsministeren til at svare på, "hvem der skal garantere for flygtningenes sikkerhed og står for driften af lejrene."
Planen om, at oprette sikre områder i Tyrkiet for de kurdiske flygtninge, "bringer minder frem fra Bosnien, hvor tusinder af mennesker, blev myrdet i de såkaldte sikre områder, som verdenssamfundet havde udråbt men glemt at beskytte," lyder det fra Enhedslisten.

Bydelsformand mister indflydelse
*Den upopulære formand for Østerbro Bydelsråd i København, Kjeld Lykke (tidligere SF, nu løsgænger), bliver nu kørt ud på et sidespor af sine kolleger i bydelsrådet.
På tværs af partigrænserne har konservative, SF, Socialdemokratiet og Enhedslisten indgået et omfattende samarbejde i fem vigtige udvalg under bydelsrådet. Dermed sikrer de fire partier sig flertal i stort set alle beslutninger og Kjeld Lykkes indflydelse i konkrete sager svinder til det ubetydelige.
Arbejdet i bydelsrådet har været blokeret på grund af den upoulære formand. Nu undgår man i bydelsrådet at skulle sende alle sager videre og kan fortsætte arbejdet.

Paven opfordrer til politisk amnesti
*Pave Johannes Paul afsluttede i går sit besøg i Nigeria med at opfordre landets militærjunta til at frigive politiske fanger.
Paven, der har tilbragt tre dage i landet, gentog flere gange sin opfordring til juntaens leder, general Sani Abacha, om at indføre demokratiske reformer og overrakte det nigerianske regime en liste med 60 navne på fanger, som Vatikanet ønsker frigivet. Abacha-styret har tilkendegivet, at det vil give et svar på anmodningen på et senere tidspunkt, oplyste en talsmand for Vatikanet.
General Abacha har før lovet at løslade fanger, uden at det er sket, men på den anden side er paven den største internationale profil, der har gæstet Nigeria, siden Abacha tog magten i 1993.

Politisk kompromis i Kosovo
*De serbiske myndigheder og Kosovo-albanernes politiske ledere underskrev mandag en aftale, der bringer syv års udelukkelse af etniske albanere fra provinsens skoler og universiteter til en afslutning.
Aftalen var det første politiske kompromis mellem de to sider, siden det serbiske politis blodige aktion mod albanske separatister tidligere på måneden.
Trods gennembruddet fortsatte albanske ledere med at boykotte forhandlinger med den serbiske regerings delegation om den fremtidige status for den serbiske provins, hvor 90 procent af indbyggerne er etniske albanere.

Ex-vicepræsident dømt til døden
*En domstol i Yemen dømte mandag fem separatister til døden in absentia. En af de fem var landets tidligere vicepræsident, som ledte Sydyemens løsrivelsesforsøg i 1994.
Advokater for de dømte appellerede straks efter, at dommen blev afsagt. Dommen faldt over et år efter, at sagen begyndte.
Retten sagde, at de fem blev dømt til døden, fordi de havde "udøvet højforræderi mod deres land".
Yemen blev forenet i 1990 af det konservative styre i nord og det marxistiske i syd.
Den to måneder lange krig mellem Baidhs styrker og Ali Abdullah Salehs regeringsstyrker sluttede i 1994, da Salehs styrker indtog byen Aden, som var separatisternes hovedstad.

Jeltsin afsætter regeringen
*Præsident Boris Jeltsin afskedigede mandag hele Ruslands regering, men han erklærede til en overrasket omverden, at landets reformproces vil fortsætte.
"Afskedigelsen af regeringen betyder ikke, at kursen i vores politik vil blive ændret. Det er et forsøg på at gøre den økonomiske reformproces mere energisk og effektiv ved at give den et politisk skub, en ny impuls," sagde den 67-årige Jeltsin i en tv-tale.
Jeltsin sagde først på dagen, at han selv midlertidigt ville overtage posten som ministerpræsident efter Viktor Tjernomyrdin. Men han underskrev senere et dekret, der gjorde den unge energiminister Sergej Kirijenko til fungerende ministerpræsident.

Clinton erobrer det afrikanske folk
*USA's præsident, Bill Clinton, indledte mandag sin Afrika-turne, der på 12 dage skal bringe ham og hans 300 mand store følge gennem seks afrikanske stater.
Første stop var Ghana, hvor Clinton mandag mødtes med blandt andre landets præsident, Jerry Rawlings.
Clintons stab har på forhånd solgt turen som "et forsøg på at vise verden det bedste i Afrika - og vise Afrika det bedste af USA". Og mandagens program i Ghanas hovedstad, Accra, var som skræddersyet til Clintons startskud på det afrikanske kontinent.
"Min drøm for denne rejse er, at vi sammen kan gøre ting, så jeres og mine børnebørn 100 år fra nu kan se tilbage og sige - se, det var begyndelsen på en ny afrikansk renaissance," sagde Clinton efter ankomsten.
Her blev han modtaget af hundredetusinder af ghanesere, der tiljublede Bill Clinton og flagede med amerikanske flag.
"Afrika har ændret sig meget blot de seneste ti år, sagde Clinton og roste den demokratiske udvikling i flere afrikanske lande. Samtidig tog han direkte afstand fra militærstyret i Nigeria - et af de lande, han ikke skal besøge.
Ud over Ghana skal de tre fly med Clinton og hans følge lande i Uganda, Rwanda, Sydafrika Botswana og til sidste Senegal.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her