Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

23. marts 1998

Løkke vil være V-næstformand
*Amtsborgmesteren i Frederiksborg Amt, Lars Løkke Rasmussen, stiller op til posten som næstformand for Venstre. Det besluttede han i weekenden.
"Jeg har modtaget mange opfordringer fra folk rundt om i landet, så jeg har efter moden overvejelse valgt at sige ja til at stille op," siger Løkke Rasmussen til Københavns Radio.
Den 33-årige amtsborgmester mener selv, at han vil kunne bygge bro mellem de idé-betonede debatter i landspartiet og den praktiske virkelighed i kommuner og amter. Lars Løkke Rasmussen tilføjer, at han vil blive som amtsborgmester. Borgmester Peter Brixtofte, Farum, der også stiller op til næstformandsposten, siger i en kommentar, at han finder Lars Løkke Rasmussens beslutning "spændende".

USA forsøger ny mægling i Israel
*Den amerikanske mellemøstudsending, Dennis Ross, kommer til Mellemøsten i slutningen af denne uge i et nyt forsøg på at få gang i de israelske-palæstinensiske fredsforhandlinger, sagde en israelsk talsmand søndag.
Nyheden om det kommende besøg falder sammen med rapporter om, at den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, forsøger at hindre Washington i at offentliggøre et initiativ, der udspecificerer de skridt, som hver part skal tage for at få fredsprocessen tilbage på sporet.
Politiske kilder i Israel sagde, at den amerikanske plan opfordrer Israel til at give yderligere 13 procent af Vestbredden til palæstinenserne mod til gengæld at få et løfte om, at de palæstinensiske myndigheder vil gøre et helhjertet forsøg på at komme de muslimske militante til livs.

Oliefilm i indre farvande
*Op imod 10 forskellige steder i de indre danske farvande var der søndagen igennem meldinger om oliefilm af varierende udstrækning, oplyser Søværnets Operative Kommando.
Ingen af udslippene syntes umiddelbart truende for kyststrækninger. Der var tale om tynd film, der formentlig fordamper relativt hurtigt.
Oliepletterne blev bl.a. observeret syd for Langeland, i Storebælt, i Øresund og ved Bornholm. SOK tilskriver meldingerne de rolige vindforhold, der gør det betydeligt nemmere at se oliepletterne.
To miljøskibe var søndagen igennem optaget af at registrere udslippene, der formentlig skyldes forskellige skibes tankrensninger i åben sø.

Syrien afviser israelsk tilbud
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, sagde søndag, at Syriens ledere er stærkt skeptiske over for et israelsk tilbud om at trække sig ud af det sydlige Libanon.
Annan, der fremsatte udtalelsen på en pressekonference i den syriske hovedstad Damaskus efter møder med Syriens præsident Hafez al-Assad, understregede, at han ikke troede på en omfattende fred i Mellemøsten uden Syrien.
Israel har i de seneste uger luftet ideen om en tilbagetrækning fra sin selverklærede "sikkerhedszone" i Libanon, hvis det får sikkerhedsgarantier fra Beirut. Libanon har imidlertid afvist forslaget. Syrien, der har 35.000 soldater udstationeret i Libanon, har også vist sig afvisende.

Butler tilbage i løvens hule
*Chefen for FN's våbeninspektører i Irak, Richard Butler, kom søndag tilbage til Bagdad for første gang, siden FN og Irak indgik en aftale om inspektion af irakiske præsidentpaladser.
Dagbladet Babel, der er talerør for den irakiske regering, bød Richard Butler velkommen tilbage, men opfordrede ham til ikke at parere ordre fra USA.
Den relativt varme modtagelse står i skarp modsætning til tidligere, hvor irakisk presse kaldte Butler for en "galning", "en dum hund" og en "lakaj for USA".
Butler fulgtes med den srilankanske diplomat Jayantha Dhanapala, der er leder af den specielle gruppe af diplomater, som skal være med ved inspektionen af de irakiske præsidentpladser.

Moldoverne til valg om reform
*Moldoverne gik søndag til stemmeurnerne for at vælge et nyt parlament, der skal tage stilling til fremtiden for de indstillede markedsreformer i den tidligere sovjetiske republik.
Moldovas præsident, Petru Lucinschi sammelignede reformerne med et skib, da han afgav sin stemme.
"Hvis vi ikke vælger centrumspartierne, vil skibet være ved at kæntre. Vejret er stadig dårligt og bølgerne er høje," sagde han.

50 anholdt for at demonstrere
*Over 50 mennesker, deriblandt journalister, blev søndag anholdt efter en omfattende demonstration mod præsident Alexander Lukasjenko, meddelte oppositionspartiet Hvideruslands Folkefront.
Oppositionen har længe beskyldt Lukasjenko for at have givet sig selv diktatoriske beføjelser gennem en forfatning, som han fik indført i 1996.
Omkring 10.000 mennesker deltog i den lovlige demonstration i hovestaden Minsk mod Lukasjenko, der også kritiseres af Vesten for at krænke almindelige demokratiske rettigheder. Demonstrationen var vendt mod Lukasjenkos planer om at reintegrere den tidligere sovjetrepublik i Rusland.

Atombeholdere trækkes tilbage
*Beholdere, som gennem 20 år har været brugt til at transportere radioaktivt affald til oparbejdningsanlægget Sellafield i Storbritannien, er blevet trukket tilbage. Beholderne lever ikke op til kravene i en sikkerheds-test, skriver den britiske avis The Observer søndag.
Hundreder af ton højradioaktivt, brugt atombrændsel er blevet transporteret fra atomkraftværker i Tyskland og Schweiz til Sellafield-anlægget, der ejes af British Nuclear Fuels (BNFL).

SPD frem ved lokalvalg
*Tysklands socialdemokratiske parti, SPD, fik fremgang ved søndagens kommunalvalg i Slesvig-Holsten, viste en prognose fra 50 valgdistrikter tidligt på valgaftenen. Prognosen fra den statslige statistisk sagde, at SPD fik 43 procent af stemmerne mod 39,5 procent i 1994.
Forbundskansler Helmut Kohls Kristeligt Demokratiske Parti, CDU, gik en smule frem og fik 39 procent af stemmerne mod 37,5 procent for fire år siden.
Miljøpartiet De Grønne gik tilbage til 6,9 procent fra 10,3 procent i 1994 ifølge den officielle prognose, der blev offentliggjort 90 minutter efter lukningen af valglokalerne klokken 18.00. Det liberaele parti De Frie Demokrater (FDP) fik mindre end fem procent af stemmerne. FDP fik 4,4 procent af stemmerne i 1994.

Mindre, men dyrere olie
*Olieproducenter både indenfor og udenfor Organisationen af Olieeksporterende Lande, OPEC, vil nedskære produktionen med mellem 1,6 millioner tønder pr. dag og to millioner, for at få verdensmarkedspriserne på olie op, hed det søndag i en fælleserklæring fra Saudi-Arabien, Venenzuela og Mexico.

Seks anholdt i Nordirland
*Politiet i Nordirland anholdt seks mennesker efter sammenstød natten til søndag, da de hindrede en gruppe på cirka 50 protestanter i at komme ind i et katolsk område i det nordlige Belfast.
Den protestantiske gruppe kastede benzinbomber mod politiet, der svarede igen med at affyre gummikugler. En lokal beboer, der forsøgte at beskytte sit hjem, blev alvorligt såret under sammenstødet, sagde politiet.
Urolighederne fandt sted i Hallidays Road området, der tidligere har været udsat for sammenstød mellem pro-britiske protestanter og pro-irske katolikker.

Østrigs højreekstremister frem
*Østrigs højreekstremistiske Frihedsparti fik ved et regionalvalg søndag øget sin stemmeandel med en tredjedel.
Foreløbige resultater viste, at Frihedspartiet, der på landsplan ledes af Jörg Haider, fik 16,1 procent mod 12,05 procent ved det forrige regionalvalg i 1993 i Nedre østrig, der er landets største provins.
Det Konservative Folkeparti, der er med i kansler Viktor Klimas store koalition på landsplan, bevarede magten i det regionale parlament i Skt. Pölten med opbakning fra 44,8 procent af vælgerne.

Guldkorn til Information
*Information høstede dagens største bifald og et "guldkorn" ved lørdagens "Guldkornsfest" i Cirkusbygnigen, hvor reklamebranchens årlige priser for kreative arbejder blev uddelt.
Førsteprisen til Information faldt i den prestigefyldte dagbladskategori for en annonce om forholdet til fremmede med et portræt af PiaKjærsgaard som bærende idé.
Prisen blev modtaget af Hanne Schmidt og Frederik Preisler fra Informations reklamebureau Propaganda - og yderligere et af Propagandas arbejder for Information blev præmieret i samme kategori. Schmidts og Preislers arbejder for Information er nomineret til adskillige andre priser i år.

EU vil skærpe klimaprofil
*EU-kommissær Ritt Bjerregaard har, før miljøministerenes møde mandag, med støtte fra EU-Kommissionen på forhånd lagt op til en række tiltag, så EU kan beholde "den grønne førertrøje" på klimaområdet. EU skal bl.a. ratificere FN's klimakonvention fra Kyoto, så hurtigt det overhovedet kan lade sig gøre.

100.000 modtager paven i Nigeria
*Flere end 100.000 mennesker mødte søndag morgen op i byen Onitsha i det sydøstlige Nigeria for at lytte til en åben messe med Pave Johannes Paul.
Messen blev holdt til minde om den hellige munk Cyprian Tansi. I sit budkab til de mange tilhørere opfordrede paven dem til at følge den sparsommelige munks leveregler med respekt for sine medmennesker og hjælpsomhed. Han sagde også, at tiden nu er inde til national forsoning i Nigeria.
Vatikanets udenrigsminister, kardinal Angelo Sodano, offentliggjorde en liste over 60 fængslede menneskeretforkæmpere med en opfordring til Nigerias militærdiktator, general Sani Abacha, om at løslade de indsatte.
Sani Abacha beskyldes for systematisk at overtræde menneskerettighederne og uretmæssigt forfølge politiske modstandere.
Pave Johannes Paul indledte lørdag et tre-dages besøg i det voldshærgede vestafrikanske land.I sin ankomsttale opfordrede paven militærstyret til at gøre mere for at skabe retfærdighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her