Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

20. marts 1998

USA skifter kurs overfor Cuba
*I følge amerikanske embedsmænd planlægger den amerikanske regering at tillade direkte flyvninger mellem USA og Cuba og samtidig tillade direkte pengeoverførsler mellem de to lande. Det blev dog understreget, at den økonomiske embargo mod landet og den såkaldte Helms-Burton-lov ikke ophæves, skriver Reuter.
De rapporterede ændringer repræsenterer dog et markant skift i USA's barske politik over for Cuba, der i årevis har haft det mål at isolere landet politisk og økonomisk for dermed at fremtvinge et systemskifte i Cuba.

Giftproducent tjener millioner
*Kemikalievirksomheden, Cheminova, fik trods skarp kritik i 1997, et millionoverskud på 292 millioner kroner. Den danske giftproducent blev i 1997 afsløret for, uden instrukser, at sælge det farlige sprøjtemiddel, methyl parathion, til fattige landarbejdere i blandt andet Nicaragua og Guatemala.
TV-udsendelsen "Made in Denmark"dokumenterede, hvordan landarbejdere uden den mindste form for beskyttelse, sprøjtede marker - med helbredet som indsats.
Cheminiva afviste i første omgang at påtage sig ansvaret for landarbejdernes lemfældige omgang med giften, men blev senere presset til at påtage sig et ansvar.

Britisk minister løber fra løfter
*Den britiske miljøminister, Michael Meacher, afviser i den engelske avis The Indenpendent, torsdag, at udslip fra atomkraftværket Sellafield ved Liwerpool, udgør en risiko, og vil derfor ikke vil foretage sig noget for at begrænse dem. Dermed løber han fra de løfter, som den britiske regering gav de nordiske lande sidste år.
"Det er skuffende. Michael Meacher sagde i september, at briterne i samarbejde med Frankrig ville gøre en særlig indsats for at nedbringe de radioaktive udslip. Det ser endnu ikke ud til, at der er sket det ventede kursskifte i Storbritanniens miljøpolitik efter den nye regering," siger konsulent i Miljøstyrelsen, Filip Facius til Ritzaus Bureau. Han tror ikke, at Svend Auken og de andre nordiske miljøministre vil slippe sagen så let.
"Det, mener vi fra norsk side, er dårlig miljøpolitik i 1990'erne," siger Ole Harbitz, direktør for Statens Strålevern i Norge.
Målinger i de danske og norske farvande har vist et højt indhold af af det radioaktive stof technetium-99, som kommer fra Sellafield.

Fædre ligestilles med mødre
*Regeringens Børnelovsudvalg anbefaler lovgiverne at ligestille faderen til ægtebørn og børn født udenfor ægteskab.
Hidtil har faderen til børn unden for ægteskab aktivt skullet anerkende sit faderskab. Børneudvalget anbefaler, at ugifte, samboende og gifte nybagte fædre fremover bør få faderskabet konstateret og registreret i forbindelse med anmeldelsen af fødslen, skriver Kristeligt Dagblad torsdag.
Udvalget foreslår endvidere, at moderen altid er mor i rettens forstand, når det er hende, der har født barnet, uanset at barnet er blevet til ved hjælp af æg fra en anden kvinde.
Og faderen er altid far, hvis han har indvilliget i den kunstige befrugtning, og der foreligger skriftligt samtykke.

Store politistyrker i aktion i Tyskland
*Tre togvogne med politi rullede ved middagstid torsdag ind på atomkraftværket Gundremmingen i delstaten Bayern for at forhindre demonstranter i at spærre for den meget omstridte transport af atomaffald fra to sydtyske kraftværker til en atomlosseplads i delstaten Nordrhein-Westfalen.
Transporten var først planlagt til den 25. marts, men på grund af frygt for voldsomme protester og angreb på tog-transporten, blev den overraskende indledt torsdag.
Ved en lignende transport til atomlageret i Gorleben sidste år deltog 30.000 politifolk i aktionen.

Korte straffe for drab på journalist
*En tyrkisk domstol idømte torsdag fem politifolk hver syv et halv års fængsel for uagtsomt manddrab på en journalist i 1996.
Den 27-årige journalist Metin Goktepe blev den 8. januar 1996 tævet til døde i politiets varetægt. Et medlem af det tyrkiske parlament, advokaten Sabir Ergul, kaldte dommen for "chokerende: "Efter to eller tre år i fængsel, bliver de sluppet fri," sagde Ergul. Dommen blev anket med det samme med krav om højere straf.
Goktepe blev arresteret efter at have overværet begravelsen af to fanger, der var omkommet under et oprør i Umraniye fængslet i Istanbul. Han arbejdede på daværende tidspunkt for den venstreorienterede avis Evrensel.
Flere end 100 tyrkiske journalister overværede torsdag retssagen, der fandt sted i den lille vesttyrkiske by Afyon.
Det skete angiveligt af sikkerhedshensyn, men flere politiske iagttagere har sagt, at den virkelige grund er, at myndighederne ønskede at undgå for megen opmærksomhed om sagen.

Asylafslag strider mod al fornuft
*Indenrigsminister Thorkild Simonsen burde ikke have nægtet den kasakhstanske asylansøger Victor Rojco en humanitær opholdstilladelse, mener Kim Kjær, jurist ved det Danske Center for Menneskerettighedereksperter i asylret.
"Ud fra en stringent juridisk vurdering taler situationen helt klart for en humanitær opholdstilladelse," siger Kim Kjær til Ritzaus Bureau.
Asylansøgeren Victor Rojco fik nægtet humanitær opholdstilladelse i begyndelsen af marts på trods af, at han ligger på den lukkede psykiatriske afdeling ved Hvidovre Hospital.
Det mærkværdige ved afvisningen er, at den paragraf i udlændingeloven, som der gives humanitær opholdstilladelse efter, netop blev lavet i sin tid ud fra præmisser, der er stort set identiske med Victor Rojcos tilfælde.
Det faktum, at Victor Rojco har udviklet sindssyge af ren angst for at blive sendt tilbage, taler i følge Kim Kjær for, at han burde få humanitær opholdstilladelse.
"Hvis ikke er person kan få en humanitær opholdstilladelse med den lægeerklæring, Victor Rojco har, så kan jeg ikke se, hvordan man skulle kunne få en overhovedet," siger Victor Rojcos advokat Claus Bo Jakobsen.

Børnene er miljøets tabere
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) bør benytte sin regeringsdannelse til at gøre noget for et bedre miljø for børn og fostre, mener SF's miljøpolitiske ordfører, Steen Gade, der er formand for Folketingets miljøudvalg.
Kravet kommer på baggrund af undersøgelser, der viser, at børn er særlig udsatte for farlige stoffer. Stadig flere børn rammes af astma og allergi, et stigende antal drengebørn fødes med misdannelser og risiko for senere at udvikle testikelcancer.
Undersøgelserne blev fremlagt på et internationalt seminar i går om børn, miljø og sundhed hos EU''s Miljøagentur i København.

Frankrigs konservative i krise
*Frankrigs konservative præsident, Jacques Chirac, greb torsdag ind for at afværge en krise i sit konservative nygaullistiske RPR-parti ved at opfordre sine partifæller til ikke at gå på kompromis overfor den ultranationale Nationale Front i forbindelse med regional- og lokalvalgene i landet.
Det er Chiracs første udtalelse i sagen efter regionalvalget søndag, hvor Den Nationale Front fik 15 procent af stemmerne, og hvor Le Pen mandag tilbød sin støtte til lokale konservative i bytte for deres støtte til nogle af Den Nationale Fronts mærkesager: Stop for lokale skatteforhøjelser, mere lov og orden og støtte til det, som det fremmedfjendske parti betegner som "Frankrigs kulturelle og regionale identitet".

Amtsråd åbner dørene
*Frederiksborg Amtsråd ønsker mere debat om amtets politik og indfører som det første amt herhjemme spørgetid for borgerne ved rådets møder. Det betyder, at folk uden at skrive i forvejen kan komme ind fra gaden og stille spørgsmål ved rådets møder.
Amtsborgmesteren er ikke bange for, at kværulanter skal blive faste gæster i spørgetiden.
"Det tager vi i så fald med. Vi ønsker dialog på godt og ondt. Amtspolitik er jo ikke så grå og anonym, som mange tror," siger Lars Løkke Rasmussen, der fik bred tilslutning i amtsrådet til den nye form for spørgetid.

Kommuner går til kamp mod oliesvin
*Kommunernes internationale miljøorganisation, KIMO, mener ikke at de nationale myndigheder gør nok for at bekæmpe havenes olieforurenere og vil selv tage intiativ til at bekæmpe oliesvinerne.
De danske medlemmer i KIMO tæller kommuner langs den jyske vestkyst fra Skagen til Højer, der har været hårdt plaget af olieudslip fra skibe.
Kommuneingeniør Jens Larsen fra Blåvandshuk Kommune siger til Jydske Vestkysten, at myndigehderne "tilfældige overflyvninger af farvandene langs kysterne ikke kan kaldes overvågning".
Han er sammen med KIMO i gang med at undersøge mulighederne for både mere fly- og satellit-overvågning.

Valgkampen kostede dyrt
nValgkampen i år var den hidtil dyreste - ialt 33 millioner kroner brugte de politiske partier i kampen for at vinde stemmer. Socialdemokratiet, Venstre og de konservative brugte flest penge - hver spyttede de 10 millioner kroner i valgplakater - Et parti må stille sig spørgsmålet, om det så var pengene værd.
Ifølge Gallup, der har lavet undersøgelsen, så blev der under sidste valgkamp kun brugt 19 millioner kroner.

Små fremskridt i Kosovo
*Tysklands udenrigsminister, Klaus Kinkel, og hans franske kollega, Hubert Vedrine, var torsdag forsigtigt optimistiske efter et møde med den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, hvor eneste emne på dagsordenen var krisen i Kosovo.
"Vi har gjort væsentlige fremskridt, men der er ikke tale om noget gennembrud," sagde de to europæiske ministre efter mødet.
Slobodan Milosevic afviste Spaniens tidligere ministerpræsident, Felipe Gonzalez, som international mægler. Albanerne nægter at forhandle med de serberne uden en international mægler.
Den amerikanske udsending Robert Gelbard gentog trusslen om skærpede sanktioner over for Jugoslavien, hvis ikke der sker fremskridt i forholdet mellem Beograd og de etniske albanere i Kosovo.
Den serbiske præsident, Milan Milutinovic, sagde, at han er parat til at forhandle selvstyre med de etniske albanere. Men udelukkede uafhængighed for den serbiske provins.
Det er den største indrømmelse, der er kommet fra Beograd, efter at USA og EU har opfordret serberne til at genindføre selvstyre i provinsen men officielle albanske kilder afviser tilbudet som "et nyt PR-trick".
Urolighederne fortsatte samtidig i Kosovos hovedstad, Pristina, hvor det kom til kortvarige sammenstød mellem albanske og serbiske demonstranter. Stemningen i byen var spændt, og to tv-fotografer - en ukrainer, der arbejder for Reuter, og en belgier - blev overfaldet. Andre journalister fortalte, at de blev truet af vrede serbere.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her