Læsetid: 3 min.

Nyrup og Ellemann deler syrlige bolsjer

13. marts 1998

Først forholder Nyrup sig passivt. Men så eksploderer han i hovedet på Ellemann-Jensen under ophedet møde i Publicistklubben

"Ved du hvad, kammerat, nu skal jeg sige dig en eneste ting..."
Nyrups tunge krop rejser sig fra panelet som et eksploderende vredesudbrud i jakkesæt.
Under hele Ellemanns foregående svada har han forholdt sig passivt, ikke fortrukket en mine. Blot siddet med hagen på sine foldede hænder og kigget stift ud over den fremmødte forsamling af grånende publicister.
Folk ved de forreste, veldækkede borde har kigget væk eller nervøst grebet ud efter en øl, når hans blik ramte dem som lyn.
Han lader sin første sætning hænge ildevarslende i luften et øjeblik, før han fortsætter sin henvendelse til sidemanden Uffe:
"Hvis du kommer her og vil bilde befolkningen ind, at Anker Jørgensen er en form for racist, så tager du grueligt fejl. Jeg bryder mig ikke om, at den slags løsrevne citater fra din side skal hænge i luften. Heldigvis er det ikke med din hjælp, at vi nu kan få en fornuftig udlændingelov, men på trods af dig," siger han med en rungende stemmeføring til Uffe Ellemann-Jensen.

Svar på tiltale
Det er blot svar på tiltale for Venstres formand. Minutter forinden har Ellemann citeret Anker Jørgensen for at have sagt, at "vi vil ikke overrendes af fremmede" under valgkampen i 1987 og dermed anklaget ham for at have pustet til polariseringen i dansk politik, der senere skulle skabe grobund for Pia Kjærsgaards succes.
Og i sin fire minutter lange åbningsreplik har Ellemann advaret om, at han vil benytte enhver given lejlighed til at vælte socialdemokraternes regering med udgangsreplikken:
"Og så ryger du ud, kammerat."
Det startede ellers så fredsommeligt. De to partiledere delte bord og kaffekande, da Publicistklubbens traditionelle frokost gik i gang.
Ved bordet havde de selskab af Centrumdemokraternes Mimi Jakobsen, de radikales formand Marianne Jelved og Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti.
De talte, grinede højlydt og skænkede kaffe op for hinanden. De indikerede med deres kropssprog, at valgkampen var historie, og at gammelt nag var lagt på hylden. Smittet af de høje, humørfyldte samtaler om gamle dages journalistik.
Men den umiddelbare kammeratlighed holdt ikke til en tur op bag et fremstillet podie, hvor Publicistklubbens formand, journalist Hans Bischoff, agerede ordstyrer i en hed debat.
Her havde partilederne mulighed for at konfrontere det store opbud af journalister og fotografer med hver deres version af fremtiden, mens publicisterne via en omvandrende mikrofon kunne stille spørgsmål.
Poul Nyrup Rasmussen, der kom fra et møde med Dronningen, lagde ud med at fortælle, at regeringens grundlag var sikret, efter at de færøske stemmer var fintalt.
"Regeringen har et flertal bag sig i befolkningen i Danmark og det er meget, meget fundamentalt. Desuden viser fintællingen, at Socialdemokratiet vandt et knebent mandat på Færøerne. Samtidig har Atassut og Siumut hver vundet et mandat på Grønland," forklarede han.

To sixpence
Da Uffe Ellemann-Jensen fik ordet efter Poul Nyrup Rasmussen, kunne han ikke dy sig for at citere Mr. Micawber i Charles Dickens' "David Copperfield", som siger, at forskellen på lykke og ulykke er to sixpence.
Hvad der i Venstres univers svarer til de 78 færinge-stemmer, som viste sig at afgøre valget til fordel for blokken omkring Socialdemokratiet.
"Jeg er gudskelov udstyret med så megen humoristisk sans, at jeg godt kan se det barokke i, at det lige er færingerne, der - i øvrigt meget imod deres vilje - kommer til at sikre, at Nyrup fortsæter som statsminister. Jeg håber, at færingerne også synes, at det er morsomt," sagde Uffe Ellemann-Jensen.
Muskulaturen i Poul Nyrup Rasmussens stenansigt trak sig ikke en milimeter under sidemandens morsomheder.

Så gik det galt
Pia Kjærsgaards tilstedeværelse i panelet fik drejet en stor del af af den afsatte times diskussion ind på flygtningedebatten.
Og det var der, det begyndte, at gå galt mellem Uffe Ellemann-Jensen og Poul Nyrup.
Statsministeren opfordrede til et bredt samarbejde om udlændingeloven, hvortil Ellemann-Jensen advarede om, at hvis ikke regeringen strammede op om udlændingeloven, ville Dansk Folkeparti fordoble sit mandattal. Hvorefter fulgte en forklaring på Anker Jørgensen-bemærkningen.
"Jeg minder bare om den bemærkning fra Anker Jørgensens side, der var med til at starte hele den diskussion, der senere har ført til polariseringen og Pia Kjærsgaards store succes. Der er ikke blevet gjort noget effektivt for at stramme op på de problemer, der vitterlig er."
Så faldt ordene som en torden: Ved du hvad, kammerat...
Bagefter sagde Nyrup, at han ikke syntes, at stemningen på Publicistklubbens møde var uforsonlig.
"Nu vil jeg tage hjem og hvile mig et par dage. Valgkampen har været meget trættende," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her