Læsetid: 3 min.

ØK bygger boliger på Sojakagen

27. marts 1998

Først skal selskabet fjerne en kviksølvforurening, der savner fortilfælde

"Der er ikke mange eksempler på verdensplan på oprensning af så stærkt kviksølvbelastede grunde."
Sådan sagde afdelingschef i Københavns kommunes miljøkontrol Marianne Pilgaard for præcis fire år siden i en samtale med Information om den ØK-ejede Sojakagegrund på Islands Brygge i København.
"Det er en grusomt forurenet grund," supplerede arkitekt Jørn Simonsen fra ØK's samarbejdspartner Rasmussen & Schiøtz.
Torsdag udsendte ØK en pressemeddelelse om, at Københavns Kommune nu - dvs. formentlig på tirsdag - godkender en helhedsplan for den gamle fabriksgrund, som indebærer, at der kan bygges et stort antal "attraktive boliger og erhvervslejemål" på stedet. Forudsætningen er, at ØK-selskabet DS Industries foretager en fuldstændig oprensning af grunden, så kviksølvforureningen alle steder kommer under gældende grænseværdier.
"Og det bliver dyrt," siger direktør i DS Industries Svend Heegaard til Information.
Hvor dyrt vil direktør Heegaard ikke oplyse.
"Tallet vil jeg helst ikke ud med. Når vi skal sælge grundene til byggeri, så er vi jo i konkurrence med ledige grunde andre steder i Københavns kommune, og derfor holder vi på alle tal."
Det er meningen, at pengene, der kommer ind ved grundsalget, skal finansiere oprensningen, sådan at ØK kommer ud af sagen uden tab, ja, efter planen med et "acceptabelt nettoprovenu".
Heegaard siger, at der allerede er kontakt til "interesserede pensionsselskaber og andre investorer", som ventes at kunne begynde de første byggeopgaver, når eller hvis en lokalplan for området plus andre nødvendige godkendelser kommer på plads ved årets udgang.
Dansk Soyakage har haft til huse på Islands Brygge fra 1909 og frem til lukningen i 1991. Fabrikken producerede klor, natronlud, spiseolie, fedstoffer og kemiske halvfabrikata, bl.a. under anvendelse af store mængder af det giftige tungmetal kviksølv, som gennem årene har forurenet fabriksgrunden til niveauer, der ifølge de hjemlige myndigheder ikke er kendt mange andre steder.
Københavns kommunes miljøkontrol stillede i 1994 en fuldstændig rensning af området som betingelse for at godkende fabriksgrunden til nyt byggeri. Siden er der ifølge Svend Heegaard lavet hundredevis af boringer og undersøgelser af kviksølvforureningens omfang.
"I dag ved vi, så godt som man overhovedet kan vide det, hvor der er forurenet og hvor meget. Den værste forurening er koncentreret til et område på 10.000 kvadratmeter, svarende til fem procent af det samlede område."
Ifølge tidligere vurderinger ligger kviksølvforureningen nogle steder mere end 40 gange over den kritiske grænse, hvorunder et område kan erklæres forureningsfrit.
Den 31. maj 1997 aflevere DS Industries en teknisk afværgeplan til Miljøkontrollen, som beskriver, hvordan der kan renses op. Den er godkendt og siden efterfulgt af en endnu ikke godkendt gennemførelsesplan, som angiver rensnings- og deponeringsmetoder.
"Vi skal i alt behandle 152.000 ton jord og byggematerialer. For en stor del er det let forurenet jord - det skal deponeres i Kalvebod Miljøcenter, der ligger et par kilometer fra grunden. Men for den tungere del af forureningen er en egentlig rensning af jorden nødvendig," siger Svend Heegaard.
"Det skal først vaskes i et jordvaskeanlæg og derefter behandles i et termisk renseanlæg, så kviksølvindholdet kommer ned under de gældende grænseværdier. Til slut vil den rensede jord blive anvendt i anlægsarbejder."
- Hvem skal forestå rensningen?
"Det ved vi ikke. Vi har kigget rundt i Danmark, og vi har kigget i hele Europa, og vi har fundet, at den største ekspertise inden for jordrensning i dag ligger i Tyskland. Men vi ville da gerne vælge et dansk alternativ, hvis det kan findes," siger Svend Heegaard.
Ifølge helhedsplanen, som nu skal godkendes i kommunen, skal projektet med rensning og efterfølgende byggeri finde sted over de kommende 10-15 år. I alt regner ØK med, at der skal opføres 800-1.200 boliger og erhvervslejemål til 2-3.000 arbejdspladser.
ØK venter at kunne begynde at få overskud på projektet om ti år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her