Gensplejsers vision for et kemikaliefrit landbrug møder ikke genklang blandt økologer
Forgæves forsøgte seniorforsker Peter Ulvskov fra Bioteknologigruppen under Danmarks JordbrugsForskning i går at få et gensplejset frø til at spire i Landsforeningen Økologisk Jordbrug.
Det usædvanlige jordbrugsforsøg fandt sted i den store mødesal på Rødding Højskole.
Her havde økolog-organisationen indbudt til seminar om gensplejsning i forlængelse af foreningens årsmøde lørdag.
"Gensplejsning kan bruges til at skabe det kemikaliefrie landbrug... Vi skal frem til en planteproduktion med lavest mulig miljøbelastning... Det er meget muligt, at fremtidens konventionelle landmænd kan dyrke gensplejsede planter med mindre miljøbelastning, end I kan med jeres ikke-genmodificerede planter", lød en del af Peter Ulvskovs forsøg på at få økologerne til at tage gensplejsningen til sig.
Men at dømme ud fra forsamlingens spørgsmål og kommentarer, ville ingen være med til at vande og pusle om Ulvskovs frø for at se, hvad det kunne vokse op til.
Ingen talte for at ændre de danske avlsregler, der slet og ret forbyder gensplejsede og andre genetisk modificerede organismer (GMO'er) i økologisk landbrug. Samme forbud er ved at blive indført på EU-plan.
Peter Ulvskov argumenterede først og fremmest med, at forskerne ved genetisk modifikation kan skabe planter, der uden brug af sprøjtemidler kan blive mere "stress-tolerante" og robuste end de nuværende kulturplanter.
'Pivskidder'
De kendte plantesorter er gennem den traditionelle forædlings historie blevet udviklet til at være nogle 'pivskidder', der let bukker under for sygdomme, tørkeperioder og skadedyr, mente Ulvskov.
Økologernes svar var, at Ulvskov så alt for snævert på problemerne.
"Det gælder ikke om at skabe en mere stress-tolerant plante, men et mere stress-tolerant øko-system", som en af mødedeltagerne formulerede det.
Dermed mente han, at det gælder om at undgå skadedyr og plantesygdomme ved at dyrke de afgrøder, som naturligt trives det pågældende sted, med den jordbund og det klima, der er på stedet. Og ikke manipulere med generne, så en plante kan gro under forhold, hvor den ikke naturligt hører hjemme.
Som flere formulerede det:
"Det gælder ikke om at se naturen som en fjende, man skal arbejde imod og overvinde, men som en allieret, man skal arbejde sammen med".
En mødedeltager, der ikke nævnte sit navn, opsummerede økologernes holdning på denne måde:
"Peter Ulvskov har et stærkt argument, hvis GMO'erne kan få pesticiderne væk fra landbruget. Men hvis indførelse af GMO'er betyder, at vi ikke får de nødvendige grundlæggende ændringer i landbruget, som vil overflødiggøre behovet for pesticider, så er det et argument for helt at afvise GMO'erne".
Inden Peter Ulvskov forlod Rødding Højskole konstaterede han, at han kom to år for sent.
Han skulle have været der, før økologerne besluttede sig for ikke at ville have med hans frø at gøre.